בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

תערוכת שטיחים אזריים נפתחה בת"א

בלשכת התיירות של אזרבייג'ן נפתחה היום תערוכת שטיחים אזריים, בהשתתפות סוכני נסיעות ונציגי ענף התיירות.

מנהלת הלשכה, ג'מילה טאליבזדה, אמרה בטקס הפתיחה: "מורשת, מסורת ותרבות אותנטיים הם חלק מהגורמים העיקריים המושכים תיירים, ובאזרבייג'ן יש את כל אלה בשפע". היא הסבירה שלשטיחים יש מעמד תרבותי מיוחד באזרבייג'ן. נשות הכפרים נוהגות לארוג שטיחים מצמר שאותו הן טווות וצובעות בעצמן. אחד המנהגים באזרבייג'ן הוא שאֵם הכלה מעניקה לבתה שטיח מיוחד שארגה לכבוד נישואיה, כמו המנהג שלנו להעניק טבעת באירוסין.

"הבאנו לכאן דוגמאות אחדות של שטיחים כאלה" אמרה ג'מילה. "געו בהם, לטפו אותם, ותרגישו את החום והרכות הנעימה של אזרבייג'ן. אני מקווה שהטעימה התרבותית הזו תעורר בכם רצון לבקר באזרבייג'ן". היא ציינה שכיום יש טיסות ישירות מישראל לבאקו, שנמשכות שעתיים וחצי בלבד.

כל השטיחים בתערוכה מבוססים על יצירות של הצייר האזרי-ישראלי המפורסם רמי מאיר (רחמים מיגירוב). רמי מתמקד בציוריו בהנצחת מוטיבים וסמלים של יהודי הקווקז.

בטקס הפתיחה סיפר רמי איך הגיע מתחום הציור לתחום השטיחים: "ערכתי תערוכת ציורים בעיר היהודית קובה במזרח אזרבייג'ן, שבה יש גם מפעל לייצור שטיחים שכל ההנהלה והעובדות יהודים. במהלך התערוכה פנו אלי בנות שעובדות במפעל, וביקשו רשותי לארוג שטיחים לפי הציורים שלי. הסכמתי. כעבור זמן מה הן הציגו בפניי שלשה שטיחים שארגו. התוצאה היתה נפלאה, אז התחלתי לעסוק גם בשטיחים. יצרתי קשר עם מפעל השטיחים אזרחלצ'ה, שאורגים עוד ועוד שטיחים לפי ציורים שלי".

הקשר העיסקי התגלה כהצלחה. לדבריו, הקשרים הקטנים וההדוקים של השטיחים, מחזקים עוד את הקשרים בשל אזרבייג'ן עם יהודים בעולם ובישראל.

האוצרת הראשית של מפעל השטיחים Azerkhalcha OJSC, אסמאר עבדולאייבה, תיארה את החשיבות של השטיחים במסורת האזרית. המפעל משווק לאספנים ולמביני ענין בכל העולם, "ואפילו במוזיאון ההריטאג' בסן פטרסבורג מוצגים שטיחים שלנו". למפעל שמרכזו בעיר הבירה באקו, יש 14 סדנאות ייצור בכל רחבי אזרבייג'ן, 3 מהן בעיר היהודית קובה. כל השטיחים שלהם מיוצרים רק בעבודת יד, בשיטות מסורתיות.

אסמאר הסבירה את הסגנונות היחודיים של מגוון השטיחים האזריים לסוגיהם. למשל, השטיחים המיוצרים בקובה מאופיינים ב"מדליון" גדול במרכז השטיח שמסמל את העיר, ובארבע הפינות יש מדליונים קטנים יותר שמסמלים כפרים וקהילות ומשפחות שמקיפים את קובה. בשטיחים אחרים מקובה מופיעים ציפורים או פרחים או שניהם. השטיחים המיוצרים בקרבאך מאופיינים גם על ידי אלמנטים של דרקון, וכן הלאה.

אורח הכבוד בטקס הפתיחה היה השר וחבר הכנסת לשעבר, איוב קרא, שכיום הוא יועץ גם של ממשלת אזרבייג'ן, ושחזר לאחרונה מעוד ביקור בבאקו. בנאום ברכתו אמר כי יש חשיבות גדולה לאזרבייג'ן המהווה אבן דרך אסטרטגית באזור, והוא פועל להדק יותר את הקשרים של ישראל עם אזרבייג'ן. "זוהי מדינה אוהבת ישראל שמקרינה את אהבתה לכל תחומי החיים, ואני אוהב לעזור למדינות שאוהבות את ישראל. הצעתי להם אפשרויות שונות להשתלב בהסכמי אברהם". איוב קרא גילה כי ישראל ואזרבייג'ן נעזרות זו בזו, והוא היה מעורב בהבאת חברות ישראליות בתחומי החקלאות והבריאות לפעול באזרבייג'ן. הוא חשף גם כי הוא פועל לעזור לאזרים לסיים את הסכסוך עם הארמנים, ולגרום לארמנים להשלים עם היותה של קראבאך חלק מאזרבייג'ן. את ברכתו סיים: "אני מאחל לכולם בהצלחה עם העמקת הקשרים התיירותיים בין שתי המדינות".

משמאל לימין: ג'מילה טאליבזדה, רמי מאיר, ואיוב קרא (צילום: איציק בירן)

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן