בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

"מאיין יבוא אָזֶרִי?"

פרויקט לשיחזור בתי יהודים נחנך השבוע בעיר קִירְמִיזִי קֶסֶבֶה ('העיירה האדומה' Qirmizi Qesebe) במחוז גוּבָה בצפון אזרבייג'אן. הפרויקט נחנך במעמד שגריר ישראל באזרבייג'ן וראשי משרד התיירות המקומי.

העיירה האדומה נקראת כך בגלל שהגגות וגם רבים מהבתים בנויים מאבנים אדומות.

היא אחת משני הישובים היחידים בעולם מחוץ לישראל שכל תושביהם היו יהודים, ולכן היא מעוררת סקרנות רבה בקרב מטיילים ישראלים. הפרויקט החדש נועד להמחיש לתיירים איך חיו היהודים בעיר בזו. כיום חיים שם כ4,000 יהודים, ויש בה בתי כנסת, בית עלמין עתיק ואפילו אולם אירועים כשר.

מבט כללי על העיירה האדומה, כשבחזית בית הכנסת הגדול

בשנה שעברה נפתח בגובה גם מוזיאון יהודי, ששוכן באחד מבתי הכנסת הגדולים שפעלו בעיר. לצידו נפתחה גם ישיבה ומקווה טהרה.

המוזיאון היהודי

ממשלת אזרבייג'ן מעוניינת מאוד בתיירים מישראל, ולכן פתחה בסוף החודש שעבר לשכת תיירות בתל אביב. על חשיבותנו בעיניהם אפשר ללמוד מהעובדה שזו לשכת התיירות של אזרבייגאן היחידה בעולם. הם לא מפעילים לשכות תיירות במדינות אחרות.

בטקס חנוכת הנציגות בתל אביב הכריז פלוריאן סנגשטשמיד, ממשרד התיירות של אזרבייג'ן: "לשכה זו תשמש ליצירת שיתופי פעולה פוריים עם עמיתינו הישראלים תוך הגברת המודעות לאזרבייג'ן בקרב הישראלים, שמירה על ניהול שוטף ואדמיניסטרציה הקשורים לקידום התיירות, יחד עם היכרות מעמיקה עם השוק שתקרב בין אזרבייג'ן וישראל עוד יותר".

את לשכת התיירות של אזרבייגן בישראל מנהלת ג'מילה טליזבאדה, צעירה יפה ונמרצת מאוד. מאז הגיעה לישראל היא פועלת ללא לאות, ונפגשה כבר עם סוכני הנסיעות הגדולים, מפעילי הטיולים וחברות התעופה. יש לה חלק גם בהחלטת חברת התעופה 'ארקיע' לחדש בקרוב את הטיסות הישירות לבאקו. בקיץ יפעלו 7 טיסות שבועיות מנתב"ג לבאקו, שלש של ארקיע וארבע של אזרבייג'ן איירליינס. כבר עתה נראה שכולן מלאות.

בשנת 2019, ביקרו באזרבייג'ן 47,000 ישראלים, עלייה של 17% לעומת שנת 2018. למרות שהתיירות לשם נעצרה בגלל הקורונה, הלשכה החדשה פועלת למשוך מטיילים מישראל באמצעים שונים: השתתפות בתערוכות, שיתוף פעולה עם פלטפורמות מקוונות, ובקיץ הקרוב היא מתכוננת להוציא שני סיורי לימודים לסוכני נסיעות ולעיתונאים.

בספר תהלים פרק קכ"א כתוב: "שִׁיר לַמַּעֲלוֹת: אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים מֵאַיִן יָבוֹא עֶזְרִי?". אנשי התיירות הדתית שואלים "מאיין יבוא אָזֶרִי?", ומשיבים "אָזֶרִי (עֶזְרִי) מֵעִם השם".

"אנחנו מעוניינים מאוד גם בקבוצות דתיות" אומרת ג'מילה טליזבאדה, "בגלל שבעבר נוכחנו שמי שמבקר בהרים מחוץ לבירה באקו היו בעיקר מאות דתיים, שבאו לראות את היהודים ההרריים". אולי זה מפתיע את האזרים, אבל לנו זה מובן מאיליו. כי הציבור הדתי מגלה ענין באתרי מורשת יהודית בעולם, ולאזרבייג'אן יש הרבה מורשת יהודית להציע.

היהודים ההרריים –הג'והורים- הם גזע מיוחד ומסקרן מאוד. כאשר כבשה האמפריה המוסלמית את הרי הקווקז במאה השמינית, דרשו מכל המקומיים להתאסלם, גם מהיהודים. כדי להמשיך לשמור מצוות, יהודים רבים ברחו מהערים המרכזיות והקימו כפרים וקהילות בהרי הקווקז, במקומות נידחים ונסתרים שרגל מוסלמית לא הגיעה אליהם. האזורים האלה נמצאים כיום בתחומי המדינות אזרבייג'אן, דגסטאן, גיאורגיה ודרום רוסיה. במשך הדורות יצרו לעצמם שפה ג'והורית, שפירושו "יהודית", כמו שבגלויות אחרות בעולם נוצרו שפות היידיש והלאדינו.

בעונות החורף הם היו מנותקים לגמרי מהעולם. תנאי החיים בהרים היו קשים, והג'והור ידועים כאנשים חסונים מאוד. הם נחשבים גם לוחמים אמיצי לב כיון שנאלצו להגן על משפחותיהם מפני שודדים. לכן נקראו בפי המוסלמים בשם "גִיבוּר". הריחוק החברתי והבדידות בהרים יצרו מנהגים ומסורות ייחודיים. היה להם נוסח תפילה מיוחד, ובתחילת המאה הקודמת עברו להתפלל בנוסח ספרד כמונו. בתי הכנסת שלהם שונים במקצת משלנו. יש בהם שני ארונות קודש בכותל הדרומי הפונה לירושלים, ועל הרצפה מונחים שטיחים יקרי ערך.

רבים מהיהודים ההרריים עלו ארצה, וכיום פועלות קהילות ג'והריות באשקלון ובנהריה. בהרי הקווקז המקיפים את הים הכספי ישנן עד היום  5 קבוצות של ג'והורים. אחת הקבוצות נקראת "ע'וּבָּאִי" ע"ש העיר גובה, ואליה שייכים גם יהודי באקו. הקבוצה במערב אזרבייג'אן נקראת "שירְווֹני", ומרכזה בעיירה וַרטָאשֶן.

בית הכנסת בעיירה אוגוז

מורשת יהודית באזרבייג'ן אפשר לראות גם בבאקו, אוג'וז, איסמיילי ואזורים אחרים. חורבות בתי כנסת עתיקים נמצאו ברחבי המדינה, ושבעה בתי כנסת עדיין פועלים בה כיום.

בית הכנסת הקטן מבחוץ ומבפנים

ניתן לטייל ברחובות הראשיים של באקו וליהנות מבתי כנסת יהודיים מרתקים, ללמוד על יהודים מפורסמים מאזרבייג'ן ותרומתם לפיתוח הכלכלי-חברתי של המדינה. בבאקו היתה מסעדה כשרה, שנסגרה בגלל הקורונה, והיא עומדת להיפתח מחדש בקרוב. הגברת ג'מילה טליזבאדה פועלת להקל עלינו להגיע לביקורים אצל הג'והורים, ולחשוף בפנינו את המסורות והמנהגים היהודיים המיוחדים שלהם.

אבל אזרבייג'אן מציעה לנו לא רק ג'והורים, אלא גם עוד אטרקציות תיירותיות כלליות. עיר הבירה באקו מהממת ביופיה, ומדהימה בניגודיות של עושר לעומת עוני, מגדלי פאר מול בתי מגורים דלים. היא מוכרת בעולם גם בזכות "מגדלי הלהבה" בקו הרקיע שלה. יש בה שפע של מוזיאונים, כמו, למשל, מוזיאון השטיחים המפואר והייחודי.

ג'מילה החלה לפעול גם בנישות תיירותיות אחרות, כמו טיולי טבע העוברים דרך יערות, מפלים ואגמים שופעים בהרי הקווקז, טיולי בריאות וספא בשפע מרחצאות ומעיינות תרמיים, חופשות סקי, טיולי ארכיטקטורה, סיורי צפרות, טיולים לחובבי גולף, ועוד.

אזרבייג'ן היא מדינה מוסלמית-שיעית, והיא אחת המדינות המוסלמיות היחידות בעולם שמקיימות יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל בפומבי. יש להם ולנו איום משותף- האיראנים. אזרבייג'ן נחשבת ספקית נפט גדולה של ישראל, והנשיא אילהם אלייב נוהג להציג עצמו כידיד של בנימין נתניהו.

האזרים אוהבים את ישראל, גם בגלל שהם נעזרים בנו בתחומי בטחון. במלחמת נגורנו קרבאך האחרונה הם ניצחו את אויביהם הארמנים בעזרת מזל"טים מתוצרת ישראל. את יום השנה לנצחון הם חגגו גם עם דגלי ישראל ושופרות. זו אחת המדינות היחידות בעולם שבה אנו יכולים להסתובב בחופשיות ובבטחון עם כיפה על הראש ועם ציציות משתלשלות מהמכנסיים.

התמונות באדיבות לשכת התיירות של אזרבייג'ן בישראל ATB

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן