בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

בחודש הבא: פסטיבל תרבות יהודית בבודפשט

הפסטיבל לתרבות יהודית "Jewish Art Days" יתקיים בבודפסט בשבוע האחרון של חודש מאי. זו הפעם הרביעית שמתקים הפסטיבל הזה, שבמסגרתו מוצגים כשלושים אירועים והצגות בנושאים יהודיים ב15 אולמות קונצרטים, תאטראות, אולמות קולנוע ועוד. הפסטיבל המיוחד הזה מאורגן על ידי גוף פרטי והעיריה, בשונה מפסטיבל דומה של הקהילה היהודית בבודפשט שנערך מידי שנה בסוף הקיץ. התוכנית בפסטיבל האביב הורכבה כדי להציג תרבות מוזיקלית יהודית לקהל לא-יהודי בהונגריה.

בודפשט נחשבת עיר של פסטיבלים תרבותיים שונים. פסטיבל הסתיו, פסטיבל הקרקס, פסטיבל האביב, פסטיבל המוזיקה בסגנון וודסטוק, פסטיבל הקולנוע, ועוד פסטיבלים תרבותיים. מתברר שיש ענין וביקוש גם לתרבות יהודית, ולא רק מצד יהודים. לחלק מהאירועים כבר אזלו הכרטיסים. אחד המופעים הוא "ריקוד החתונה", שזה שילוב של אופרה עם כלייזמר. מוזיקת כלייזמרים פופולרית מאוד בהונגריה לא רק בקרב יהודים.

אחרי חלק מההופעות מתקיים דיון בפאנל של השחקנים בשיתוף הקהל. למשל, אחרי הסרט "גרמי פרוג'קט" יוזמן גם הקהל לחוות דעה ועמדה. זה סרט דוקומונטרי שעוסק בשלשה סטודנטים, הונגרי, אנגלי וגרמני, שהסבתות שלהם מגיעות לביקור בקולג' בהונגריה במועדים סמוכים.

מישראל מביאים את הזמרת מורן מגל. בנוסף, הכוריאוגרף הישראלי עידן שרעבי, המוכר לנו מלהקת בת שבע, יציג מופע בלט עם להקת "אינוורס דאנס" שהיא המקבילה ההונגרית של להקת בת שבע. כמו כן תתקיים תערוכת צילומים של צלמת ישראלית, גיתה קרלי, ילידת הונגריה. בתערוכת הצילומים שלה יוצגו דמויות של סלברטאים איטלקיים מהתקופה שבה חיה באיטליה. בשנים קודמות הופיעו בפסטיבל היהדות בבודפשט גם דוד ד'אור, דודו פישר, ישראל רנד, שלישית אדלר, להקת הפלמנקו, שלמה ארצי, ועוד אומנים ישראלים ולהקות ריקוד ובלט משלנו.

במסגרת הפסטיבל השנה יהיה גם ארוע גסטרונומי במסעדה הישראלית "מזל טוב". שגרירות ישראל בהונגריה הודיעה שתביא לאירוע שף מישראל. אגב, המסעדה אינה כשרה. למרות השם העברי.

"בעיניי פסטיבל התרבות היהודית הינו כלי ומכשיר נגד אנטישמיות" אומרת ד"ר ורה ויקטוריה ואדאש, מארגנת הפסטיבל. "כי התרבות מהווה גשר בין אנשים ובין אומות". ורה ואדאש חיה בבודפשט, אך בתה ונכדיה חיים בישראל.

"התחלתי לעבוד במחלקת התרבות של הקהילה לפני 20 שנה, שם ארגנתי את הפסטיבל היהודי במשך 17 שנה. השנה החלטתי לעשות פסטיבל פרטי לא דרך הקהילה היהודית, שממשיכה לעשות את הפסטיבל המסורתי בלעדיי. הפסטיבל שלי פתוח יותר, ויגיע ליותר אנשים. הפסטיבל שלי מיועד בעיקר לקהל לא יהודי, לעומת הפסטיבלים שארגנתי עבור הקהילה, והיו מיועדים בעיקר לקהל יהודי. יש לנו ניסיון איך לבחור מופעים הכי טובים ומתאימים. בשנה שעברה היה מופע על חיי עופרה חזה. השנה השיא יהיה כנראה תוכנית על חיי מארק שאגאל".

יש לציין גם שבשנה שעברה הגיעו לבודפשט יותר מ100,000 תיירים ישראלים. ברבעון הראשון של שנת 2019 כבר נרשם גידול משמעותי לעומת הרבעון הראשון אשתקד.

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן