בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

עליה וירטואלית לציון החתם סופר

היום, כ"ה בתשרי, הוא יום פטירתו של הרב משה שרייבר, הידוע יותר בכינוי החָתָ"ם סוֹפֶר. ("שרייבר" ביידיש זה "סופר"). הוא היה מגדולי הפוסקים בדורות האחרונים. עמד בראש ישיבת פְּרֶשְבּוּרג שנחשבה אחד ממרכזי לימוד התורה הגדולים והחשובים בעולם. מידי שנה מגיעים ביום זה יהודים רבים לציון קברו בבְּרַטִיסְלָבָה, בירת סלובקיה, אך בשבוע שעבר החליטו השלטונות לסגור את המקום. כנראה מחשש להתפרצות קורונה, ואולי גם בהשפעת הבלגן שהיה באומן בימים הנוראים.

החת"ם סופר היה תלמיד של הרב הורוביץ "בעל הפלאה". בפרשבורג הוא התחתן בנישואין שניים עם בתו של רבי עקיבא אייגר.

שיטת הלימוד המיוחדת שלו היתה להתמקד בפשט ובקיאות, ולא שיטת הפלפול והחקירות. שיטת לימוד זו אומצה ע" ראשי ישיבות רבים גם בימינו, ומכאן הפופולריות הרבה של החתם סופר. הוא חיבר ספרים שנלמדים גם כיום בעולם התורה, ביניהם פירוש "תורת משה" על התורה, "חידושי חתם סופר" על הגמרא, והרבה ספרי שו"ת.

כבר בצעירותו הקדיש מזמנו גם ללימודי ליבה, בעיקר היסטוריה ומתמטיקה וגם אסטרונומיה וטבע. את הפסוק "אשר נתן לנו תורת אמת, וחיי עולם נטע בתוכנו" הוא נהג לפרש: "תורת אמת"- היא התורה, ו"חיי עולם"- הם מדעים ודרך ארץ של העולם. בעיניו המדע ולימודי הליבה מסייעים להבנת התורה. מצד שני, החתם סופר היה ממובילי ההתנגדות לתנועת ההשכלה ולרפורמים, וראה בהם סכנה קיומית לעם ישראל. הוא היה זה שטבע עליהם את הסיסמה "חדש אסור מן התורה".

רבי משה שרייבר חי ופעל במאה ה19. אילו היה חי בדורנו, אולי היה נחשב "רב ציוני". הוא האמין שעיקר קיום מצוות התורה הוא בארץ ישראל, והישווה את ישוב א"י להנחת תפילין. דחק בתלמידיו לעלות לרגל לא"י, ואם אפשר אז גם להתיישב בה. ואכן, קבוצה של תלמידיו עלו ארצה והקימו בירושלים את שכונת "בתי אונגרין" מחוץ למאה שערים. בשכונה נבנו גם "ישיבת חתם סופר" שנועדה ללימודי חסידות לתושבי השכונה, ו"ישיבת כתב סופר" לחסידים שלא התגוררו בשכונה. שתיהן פועלות עד היום. מהכוילל של "ישיבת חתם סופר" יצאו ר' יואל משה סלומון, ר' יהושע שטמפפר, ר' זרח ברנס ואחרים, שהיו ממייסדי המושבה פתח תקוה.

קברו של החת"ם סופר הוא מוקד עליה לרגל של יהודים רבים בכל השנה, ובמיוחד ביארצייט שלו החל היום. את קברו פוקדים גם ליטאים רבים, וגם חסידים. החתם סופר לא היה ליטאי ולא חסיד, למרות שהוא מצטט לפעמים את ספר התניא.

צילום יעל וינר

ציון קבר החתם סופר הוא תחנה קבועה במסלולי טיולים באירופה של בני ישיבות, שמארגן אשר לייבל בעל חברת התיירות הדתית "דורות". גם תיירים עצמאיים מרבים לבקר בו. אבל ביום השנה בעידן הקורונה לא יעלו על קברו יהודים רבים, לעומת המבקרים הרבים בשנה שעברה, כמו שרואים בצילום זה:

צילום: אשר לייבל

אחרי מלחמת העולם הראשונה הוחלף שם העיר פרשבורג שבה חי ונקבר החתם סופר, ומאז היא נקראת 'ברטיסלבה'. לעולים לקברו בברטיסלבה נדמה שהאוהל שוכן מתחת לאדמה. טעות אופטית. באירופה לא היו מערות קבורה כמו בא"י בתקופת התנאים.

למעשה, הקברים נמצאים בדיוק במקומם ובגובהם המקורי. סביבתם היא שהשתנתה. בתקופת השלטון הסובייטי בנו גשר גדול על נהר הדנובה הסמוך. לצורך הגישה לגשר הגביהו בשכבות של עפר את כל האזור, כולל שטח בית הקברות היהודי הישן. כך נראה כיום גשר UFO:

את רוב הקברים ועצמות המתים העבירו לבית העלמין היהודי החדש, ובאותה הזדמנות הרסו גם חלק מבתי הרובע היהודי. השאירו במקום רק כעשרים קברים של החתם סופר, ושל רבנים חשובים ביניהם ר' עקיבא אייגר הראשון (סבא של חותנו), וגם ה"כתב סופר" וה"שבט סופר", שנקברו בסמוך לאביהם החתם סופר. את המתחם הקיפו במבנה בטון, שגורם לנו לחשוב כאילו זה מתחם תת קרקעי.

צילום יעל וינר

לפני כעשרים שנה נעשה שיפוץ יסודי במתחם, שבמסגרתו שופצו גם המצבות, והציבו אנדרטה על שביל הכניסה לאוהל.

תחנת האוטובוס והרכבת הקלה הקרובה לקבר נקראת גם בפי המקומיים… "חתם סופר". הפתעה משעשעת. ראו בצילום זה את השורה השניה בשלט באותיות כחולות:

אם אנחנו כבר מגיעים לציון החתם סופר, מומלץ לבקר גם בטירת ברטיסלבה Bratislavsky Hrad. הטירה ניצבת על הגבעה שמעל קבר החתם סופר, במרחק הליכה של דקות אחדות.

הטירה העתיקה מוקפת חומה, שקטעים ממנה היו חלק מחומת העיר העתיקה. למרגלותיה שכן הרובע היהודי, מכיון שבימי הביניים אסור היה ליהודים לגור בתוך העיר. מכל בתי היהודים שרד רק אחד, שכיום הוא צבוע צהוב. בפינה השניה של הבית יש שלט רחוב שבו כתוב "רחוב היהודים".

ברטיסלבה עיר יפהפיה עם הרבה צריחים מימי הביניים, עשירה באתרי תיירות מעניינים. ברובע היהודי נמצא המוזיאון היהודי שמתעד את ההיסטוריה של יהדות אוסטרו-הונגריה. מומלץ לטייל בעיר העתיקה, ולראות את בנין התיאטרון והמוזיאונים.

איך מגיעים?

אין טיסות ישירות מישראל לברטיסלבה. הדרך הנוחה ביותר היא לטוס לוינה באוסטריה, ומשם לנסוע לברטיסלבה ברכב שכור או ברכבת, מרחק של כשעה נסיעה. מפתחות הקבר נמצאים אצל השומר בטלפון: 421948554442+. עדיף לתאם איתו ימים אחדים מראש. על גדות הדנובה בסמוך לקבר עוגנות שתי ספינות נהר שמשמשות מלון צף. רבים בציבור הדתי נוהגים ללון בהן.

ונסיים בנקודה רלבנטית לקבוצת חו"ל מהודר: סמנכ"ל השיווק של חברת התעופה אל-על, מיקי שטרסבורגר, גדל בבית "פרשבורגי". מצד אימו הוא נין של הרב יונה שיבר, ששימש ר"מ בישיבת פרשבורג של החתם סופר. מצד אביו הוא נכד של אחד מבכירי תלמידי הישיבה, ר' ברוך שטרסבורגר זצ"ל, הגביר מפרנקפורט שתמך ומימן את ישיבת פרשבורג בירושלים (ועוד מוסדות תורה רבים).

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן