ההסכם עם איחוד האמירויות מצית את הדימיון של המטיילים שראו כבר כמעט הכל, ומחפשים אטרקציות תיירותיות חדשות. דובאי היא יעד תיירות אופטימלי במרחק של כשלש שעות טיסה בלבד. דובאי היא מדינה קטנה, שנהייתה מוקד תיירות גדול. לפני משבר הקרונה הגיעו אליה מידי שנה 21 מיליון תיירים. מבחינת הקורונה היא נחשבת כיום מדינה ירוקה, שנפתחה לתיירים כבר בחודש יולי.
יזמי תיירות בקבוצת חו"ל מהודר כבר מרכיבים חבילות כשרות בדובאי. החלוצה תהא כנראה 'טיולי גשר', שעומדת לשלוח לשם קבוצות בתחילת 2021. חברת התיירות הירושלמית 'Kosher Luxury Travel' פתחה בדובאי משרד לטפל בקבוצות תיירים שיגיעו לאמירויות. הקבוצה הראשונה שלהם מתוכננת להגיע מישראל בחג החנוכה.
ראשי הקהילה היהודית אומרים שהמקום בטוח מאוד, ואפשר להסתובב ברחובות עם כיפה וציצית. אבל נודע לי שהם עצמם מורידים את הכיפה ברשות הרבים, ואוסרים על נשיהם וילדיהם לענוד מגן דוד מעל הבגדים.
מדינת איחוד האמירויות הערביות מורכבת מ7 נסיכויות. באיחוד האמירויות חיים כעשרה מיליון תושבים, אבל רק כעשרה אחוזים הם בעלי אזרחות. השאר הם עובדים-זרים בעלי זכויות מוגבלות, רובם מהודו ומפקיסטן. בין העובדים הזרים יש גם 150,000 פלסטינים שאינם אוהבים אותנו ואת השלום, אבל שם הם אינם מעיזים לעסוק בטרור.
העושר והפאר ניכרים בכל מקום. יש לאמיראטים הרבה כסף מנפט, והם מפזרים אותו בנדיבות על פרוייקטים גרנדיוזיים. נציגת משרד התיירות של דובאי אומרת: "תייר שמגיע אלינו מרגיש כמו בדיסני וורלד למבוגרים".
מגדל בורג' חאליפה הוא הגבוה ביותר בעולם. על קירות 163 הקומות שלו מוקרנים מידי ערב מיצגי אורות ומלטימדיה מדהימים. למרגלותיו יש אגם מלאכותי, שבו מופעלות מידי ערב מזרקות במופע מהמם של מים ואורות ומוסיקה.
במגדל עצמו יש עמדות תצפית על העיר. המומלצת ביותר היא המרפסת בקומה ה125.
המגדל נקרא על שם השייח חאליפה בן זאייד, מושל אבו דאבי. הכיצד? למה הסכימה משפחת המלוכה של דובאי לוותר למענו על הכבוד?
בשנת 2008 משפחת אל מכתום מדובאי היתה חייבת להחזיר לאבו דאבי הלוואה של מיליארד דולר שלקחה למימון בנית המגדל הגרנדיוזי. בגלל משבר הנדל"ן העולמי היא התקשתה להחזיר הכסף. שליט אבו דאבי הסכים לוותר על החוב, בתנאי שהמגדל הגבוה בעולם ייקרא על שמו. וכך היה.
בחופי דובאי נבנה פרוייקט שאפתני בשם "איי הדקל" פאלם ג'ומיירה, שכולל איים מלאכותיים, שיחדיו הם יוצרים צורה של עץ דקל.
על אחד האיים שוכן מלון בורג' אל ערב, המפואר ביותר בעולם. צורתו החיצונית מזכירה מפרש, כמו בית 'צים' בחיפה.
מי שמגיעים עם ילדים חייבים לבקר גם בגן החיות ובמנהרת האקווריום המדהימה בגודלה וביופיה. יש שם 30,000 סוגים של דגים ויצורי ים אחרים.
נוכל לצאת גם לטיולי סאפארי בתוך ג'יפים ממוזגים, שמשתוללים בנסיעה על דיונות חול ענקיות. בחופי הים יש שלל אפשרויות לספורט מים ולסקי מים. בשעות הערב כדאי לשוטט בטיילת המארינה, שם ברים ומסעדות עם אוירה נעימה ומופעים אורקוליים.
עיר הבירה, אבו דאבי, נמצאת במרחק נסיעה של כשעה וחצי מדובאי. היא רוחנית יותר. אם דובאי היא כמו תל אביב, אז אבו דאבי היא כמו ירושלים שלהם. המסגד הגדול והמפואר באבו דאבי (ואולי בעולם) הוא "שייח זאיד". אריחי הקרמיקה ברצפה שלו יוצרים השתקפות כמו פני אגם מים. יש בו 92 צריחים עם פעמונים. כידוע, הרמב"ם פסק שמותר להיכנס למסגדים, כיון שהמוסלמים אינם עובדי עבודה זרה כמו הנוצרים.
באבו דאבי שוכן גם מוזיאון הלובר, שמכיל אוצרות אומנות בינלאומיים שלא היו מביישים את הלובר בפריז.
גג מוזיאון הלובר באבו דאבי בנוי בצורה של כיפה, וזה מביא אותנו אל היהדות באמירויות.
יהדות
ממשלת האיחוד מתיחסת ליהדות בצורה חיובית מאוד, ונערכת לקליטת המוני תיירים יהודיים. לאורך ההיסטוריה לא היו קהילות יהודיות באיחוד האמירויות, אך כיום חיים בדובאי כ1,500 יהודים. הרב הראשי של איחוד האמירויות הוא פרופסור הרב יהודה סרנה מאוניברסיטת ניו יורק, שהגיע לדובאי כפרופסור אורח, וקיבל מהמלך מינוי לתפקיד הרב הראשי. בינתיים הרב סרנה חזר לניו יורק, אך הוא מגיע לדובאי פעמים אחדות בשנה.
בדובאי פועלים 3 בתי כנסת- אשכנזי, ספרדי, ורפורמי.
ביהכ"נ האשכנזי, שנקרא "הווילה", נפתח לפני 9 שנים בבית פרטי של עו"ד רוס קריאל מדרום אפריקה. במשך שנים הוא פעל בפרופיל נמוך כמעט במחתרת, ואנשים למדו על מיקומו רק מפה לאוזן. לפני כחודש הורו השלטונות לסגור את הוילה, וכעת מתנהלים מגעים לפותחו מחדש על הטיילת.
ביהכנ"ס הספרדי מכונה "בית חבד", למרות שאינו מוכר ע"י "מפעל השליחים" בעולם. הוא הוקם בבית הרב לוי דוכמן, שהגיע ממרוקו לפני 6 שנים.
לאחרונה עבר למקום חדש, ושמו שונה ל"הקהילה היהודית". נשיאו הוא סולי וולף. על קירות אולם הכניסה תלויים תמונות גדולות של הרב מלובביץ לצד דיוקנאות של בני משפחת המלוכה המקומית.
בראש השנה ויום הכיפורים התפללו חברי הקהילה באולם ששכרו במלון אטלנטיס. נועם כהן, מראשי הקהילה הספרדית, מעריך שבית חבד הנוכחי יהיה צר מלהכיל את התיירים היהודים והישראלים הרבים שיגיעו בעקבות הסכם השלום. לכן הוא מחפש כבר עכשיו במלונות דובאי אולם גדול שיתאים ל1,500 איש, שגם הוא ייקרא "בית חבד".
השנה פתחו בדובאי בית ספר יהודי ששמו "תלמוד תורה".
בדובאי יש גם ביכנ"ס רפורמי שנקרא "השיוויוני".
בית כנסת נוסף הולך ונבנה בעיר הבירה אבו דאבי, בקמפוס "אחוות משפחת אברהם". במתחם ייבנו זה לצד זה מסגד מוסלמי, בית כנסת יהודי, וכנסיה נוצרית. לפי התוכנית המקורית בתי התפילה יהיו דומים זה לזה בחיצוניותם, אבל יהיו שונים בפנימיותם. הקיר מאחורי ארון הקודש בבית הכנסת יפנה לכיוון ירושלים. גומחת התפילה במסגד תפנה לכיוון מכה, והכנסיה לעבר השמש. המתחם מתוכנן להפתח ב2022.
במכרז לתכנון המתחם זכה האדריכל הישראלי משה ספדי מחיפה. הוא תכנן את בתי התפילה בסגנון אולטרה מודרני. הנה תמונות הדמיה של הפרויקט:
וכך אמור להיראות בית הכנסת שבמתחם לכשתושלם בנייתו.
קולינריה כשרה
קל מאוד להשיג אוכל כשר באמירויות. בסופרמרקטים המקומיים אפשר למצוא מוצרים עם סימני כשרות מהעולם. בדובאי פועלות 3 מסעדות כשרות, ויש תוכניות לפתוח נוספות.
המסעדה הותיקה היא "המטבח הכשר של אלי" שהקימה אלי קריאל, אשת נשיא הקהילה היהודית. לאחרונה חתמה אלי הסכמים עם רשתות המלונות הילטון וג'ומיירה שיפתחו גם מטבח כשר, שהיא תפעיל בהשגחת OU. אלי'ס מציעה אוכל כשר במסעדות המלונות הללו, וגם שירותי קייטרינג למטיילים השוהים במלונות אחרים באיחוד האמירויות.
לפני 3 שנים פתח הרב לוי דוכמן מטבח קטן כשר למהדרין במלון ארמני במגדל בורג' חליפה. הפרויקט נשמר בסוד. יהודים אמריקאים יכלו להזמין ארוחות מהמטבח הכשר, ולשבת לפגישות עסקים במסעדות הרגילות שבמלון, מבלי שאורחיהם יודעים שהם אוכלים כשר. בערב ראש השנה המטבח הזה "יצא מהארון", ומסעדת חבד החלה לפעול בריש גלי.
יזם התיירות הירושלמי מנחם כהן, בעל חברת Kosher Luxury Travel, עומד לפתוח אחרי סוכות במלון אחר את מסעדת ירושלים הגדולה, על שטח 500 מ"ר ועם 200 מקומות ישיבה. מסעדת גורמה כשרה למהדרין עם השפים איתן מזרחי ממלון רויאל ביץ' בת"א, ועומרי כהן ממסעדת 'ווסט סייד' בת"א. במסעדה גם חדרים לקבוצות תיירים ולאירועים פרטיים כמו חגיגות ימי הולדת, שבע ברכות, ושיעורי תורה והרצאות של רבנים ומגידי שיעורים שיגיעו לדובאי.
בנוסף, מנחם כהן פותח בדובאי גם חברת קייטרינג-כשר עם מטבח ענק של 1200 מ"ר. במטבח יכינו ארוחות גורמה כשרות לתיירים בקבוצות או פרטיים, וישלחו לכל מלון ברחבי איחוד האמירויות. השירות נועד לספק קייטרינג מעולה גם לשבתות ליהודים מקומיים. בקרוב יפתחו שם גם איטליז כשר למהדדרין.
היוזמה העיסקית הזו נועדה לתת מענה לבעיה חדשה של המלונאים. משרד התיירות של אבו דאבי פרסם לאחרונה תקנה שמחייבת את המלונות להציע גם אוכל כשר בחדרי האוכל, ולהוסיף גם תפריט כשר לשירות החדרים שלהם (רום סרוויס). מנהלי בתי המלון מתקשים להתמודד עם התקנה החדשה, משום שאין להם הידע והכלים להכשיר מטבח, והעסקת טבח מיוחד ומשגיח איננה כדאית. מנחם כהן יצר שירות קייטרינג שיפתור את מצוקתם.
במקביל, נשיא הקהילה היהודית, רוס קריאל, הקים לאחרונה את חברת "כושר ערביה" בשותפות עם חברת הקייטרינג למטוסים הגדולה בעולם 'אמיראטס' (EKFC), כדי לספק ארוחות כשרות לענף התעופה. המנות הכשרות מיוצרות במטבחים של אמיראטס בהשגחת OU בארה"ב, ואיחוד בתי הכנסת בדרום אפריקה UOS.
הרב לוי דוכמן קיבל לאחרונה מהשלטונות זיכיון ממשלתי להעניק תעודות כשרות למפעלי מזון מקומיים ומיובאים. לאחרונה הוא החל לעסוק גם בשחיטת עופות.
שופינג
הקניון הגדול בעולם הוא Dubai Mall, שנחשב גם אתר תיירות. קניון "איבן באטוטה" מעוצב בסגנון מקסים. מומלץ לבקר גם בקניון "מרקטו" שמעוצב בסגנון רחובות באיטליה. יש בו המון חנויות תכשיטי זהב ויהלומים. בקניון העודפים Dubai Outlet נוכל לקנות בגדי מעצבים במחירים נוחים.
בדובאי יש גם שווקים מרתקים שכל אחד מתמקד בסוג אחר של סחורות. בשוק הזהב אפשר להשיג תכשיטים מעולים במחירים זולים מהארץ. בשוק הבשמים אפשר לקנות בשמים מוכנים, או שהמוכרים מכינים לנו במקום בושם עם ריח שרצוי לנו.
צילומים: נפתלי הילגר, Istock, Pixabay, Dubai tourism office