בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

המבורג- היעד הבא של הישראלים

המבורג היא אחת הערים היפות ביותר באירופה, ומציעה שפע של אטרקציות לתיירים.

לפני מגפת הקורונה ביקרו בה מידי שנה כ30 מיליון תיירים, אבל רק מעטים מאוד מתוכם היו ישראלים. כל ישראלי שאני מכיר ביקר בברלין וביער השחור, אבל לא בעיר השניה בגודלה בגרמניה. המבורג שוכנת בצפון גרמניה, והיה לנו קשה להגיע אליה. טיסה של יותר מ4 שעות לברלין או פרנקפורט, ומשם נסיעה ברכב או ברכבת של עוד שעות אחדות. מייגע ומתיש. כעת השתנה המצב. חברת התעופה הגרמנית TLV Air (תל אביב אייר) חנכה בתחילת החודש קו טיסות ישירות מישראל להמבורג, שפותח גם בפנינו הזדמנויות לטיולים למקום חדש. כנראה המבורג תהפוך להיות היעד המבוקש הבא של ישראלים, כמו שקרה לנו עם היער השחור, אנטליה, זנזיבר, ודובאי.

הנה סקירה של חלק מהאטרקציות שממתינות לנו בהמבורג:

בנין הקונצרטים  Elbphilharmonie

על גדות נהר אלבה שוכן בנין הקונצרטים החדיש, אֶלְבְּפִילְהַרְמוֹנִי, שנהיה הסמל החדש של המבורג. 6 הקומות הראשונות בנויות מאבני בריק אדומות בדומה לבניינים בסביבה. מעליהם מגדל פלדה וזכוכית בן 20 קומות, שגגו נראה כמו כתר. בתוכו 3 אולמות קונצרטים, מלון יוקרתי, ודירות פאר ומשרדים. הקומה התשיעית פתוחה לקהל, ויש בה מרפסת פתוחה שמקיפה את הבנין, וממנה ניתן להשקיף על הנמל ועל גגות העיר החדשה HafenCity.

באולם הראשי יש יותר מאלפיים מושבים, מופרדים לאזורים מעוגלים עשויים מחומר רך לבן. הקירות והתקרות עשויים מלוחות גבס מיוחדים שכל אחד מצופה במיליוני תאים שסופגים את הצליל ומייצרים הד מיוחד והרמוני בכל האולם. האקוסטיקה של איכות שמע וצלילים מדהימה.

ביום שביקרנו שם, נערך קונצרט של הקונצ'רטו לכינור מאת פליקס מנדלסון, המלחין היהודי הנודע שחי ויצר בהמבורג. הקהל הגיב במחיאות כפים רמות, והתזמורת הוסיפה גם הדרן מדהים של מארש החתונה מאת מנדלסון. אשתי ואני הרגשנו כמו בירח דבש שני.

שְפָּיְיכֶרְשְטָאט Speicherstadt

המבורג היא עיר נמל גדולה וחשובה. בקרבת הנמל נבנו החל מ1880 מחסנים גדולים לאיחסון מוצרי יבוא ויצוא. האזור נקרא שפייכרשטאט (בעברית- עיר המחסנים). המחסנים בנויים בסגנון ניאו-גותי מאבני בריק אדומות, כאשר יש להם פתחים לכיוון הכביש ולכיוון התעלה. רובם נהרסו במלחמת העולם בהפצצות של בנות הברית, ונבנו מחדש. כיום הם משמשים כמרכז מסחרי ובנייני משרדים, ולאחרונה האזור הופך להיות גם מרכז קניות ואזור מגורים. האזור מועדף על תיירים שנהנים לשוטט בין הבתים העתיקים והיפים, לחצות את הגשרים הרבים, וליהנות ממראה התעלות. השכונה הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסקו.

שייט תעלות Fleetfahrt

בהמבורג ישנם תעלות וגשרים יותר מאמסטרדם, ונציה ולונדון ביחד. הטיול שלנו בהמבורג לא יהיה שלם בלי שייט בתעלות שפייכרשטאט, בנהר האלבה, וברחבי הנמל הגדול. מספר חברות שייט לתיירים מפליגות מהמזח היפה בLandung Brucken. יש הפלגות בין חצי שעה לשעתיים. מומלץ לקחת את ההפלגה שיוצאת בין הערביים, כדי ליהנות ממראות הנמל באור יום וגם בשעות הדמדומים והלילה.

טיפ: לפני שקונים כרטיסים כדאי לברר שבהפלגה יש הדרכה גם בשפה האנגלית, כי יש חברות שבספינותיהן יש הדרכה רק בגרמנית.

ארץ הפלאות המיניאטורית Wunderland Miniatur

באחד הבניינים בשפייכרשטאט יש תצוגה של מיניאטורות עם דגש על רכבות חשמליות. לפי הפרוספקטים זה משהו כמו פארק "מיני ישראל" שאנו מכירים מאזור לטרון בעמק איילון. בתחילה לא רציתי לבזבז זמני על צעצועים לילדים, אבל כשהייתי שם גיליתי שטעיתי בגדול. התצוגה מרתקת גם אנשים מבוגרים.

הגרמנים לקחו את הפרטים לרמה אחרת לגמרי. מוציגים שם דגמים של ערים בעולם כמו ונציה ורומא, ואנו מחפשים ומוצאים בהן אתרי תיירות שהכרנו מטיולינו שם. כך גם לגבי לאס וגאס וערים בארה"ב, שווייץ, שבדיה, וכמובן העיר המבורג עצמה. בנוסף לדגמי הבתים יש פה גם 100,000 רכבים ברמת דיוק מדהימה עד פרטי הפנסים והוינקרים, וחצי מיליון דמויות זעירות של אנשים. ביניהם נעות כל הזמן 1,040 רכבות שונות, על מסילות שאורכן מגיע ליותר מ15 ק"מ.

יש שם גם גן חיות שממנו בוקעים שאגות של פילים ואריות. ליד המוצגים יש כפתורי הפעלה שמפעילים כל מיני דברים כמו המראה של כדור פורח או תנועה של חיות בג'ונגל.

יש במוזיאון גם מתחם של שדה תעופה, עם טרמינל ומגרשי חניה למכוניות, עם מוסכי מטוסים, ועם מסלולי הסעה והמראה. הכל מדויק ברמה מפתיעה שמוכרת למי ש"הוא הלך בשדות", הכוונה לשדות תעופה בעולם. אפילו רעשי המטוסים הממריאים והנוחתים, והטרקטורים שגוררים את המטוסים שנחתו אל השרוולים של הטרמינל.

מידי כמה דקות התאורה מתחלפת מאור יום לשקיעת השמש ורדת הלילה, ואז אנו יכולים לראות את הבתים מוארים מבפנים.

אם אתם מגיעים עם ילדים- חבל הזמן. לא תוכלו לצאת עד סוף היום.

מוזיאון ההגירה

בשכונת פאדל בקרבת הנמל נמצא מוזיאון שמעורר ענין בכל יהודי. כ5 מיליון מהגרים עברו ממזרח אירופה לארה"ב במאה ה19 ובתחילת המאה ה20, ביניהם גם יהודים רבים שנמלטו מהפוגרומים בקישינב ומקומות אחרים. בעל חברת הספנות הגדולה המבורג-אמריקה, יהודי דתי בשם אלברט לאבין, המציא את שיטת "הכל כלול". הוא הציע ללקוחותיו גם כרטיס הפלגה שכולל נסיעות ברכבת להמבורג, ולינות בדרך עד להפלגה. המוזיאון להגירה נמצא במבנה של אחד ממחסניו שהוסב למגורים. לאבין פתח בו גם מטבח כשר וחדר אוכל ובית כנסת. כיום מוצגים במוזיאון צילומים ומסמכים על חיי המהגרים במסעם דרך המבורג. יש במוזיאון גם מחשבים עם פרטים על כל אוניה שהפליגה מהמבורג, וכל הנוסעים שהיו על סיפונה. כידוע, רוב יהודי ארה"ב הגיעו ממזרח אסיה בתחילת המאה הקודמת. רבים מחבריי וקוראיי האמריקאים מתרגשים לגלות כאן פרטים על אבות אבותיהם.

באזור העיר העתיקה נמצאים עוד מוזיאונים מעניינים לימאות ולמכוניות ולאומנות.

בית הקברות היהודי אלטונה

בהמבורג ישנם 8 בתי קברות יהודים, שהמעניין והחשוב בהם הוא בית העלמין בקֵנִיגְשְטְרָאסֶה. שם טמונים גם רבנים ידועים בהיסטוריה היהודית, שכתבו ספרים רבים שנלמדים עד היום בישיבות ובאולפנות בישראל. למשל, רבי יונתן אייבשיץ, מחבר "לוחות העדות" וספרים רבים אחרים. רבי יעקב עטלינגר מחבר "הערוך לנר", רבי יעקב עמדין, ועוד רבים. למטייל דתי ביקור כאן מזכיר את ארון הספרים בישיבה. בין שורות הקברים מסתתרים סיפורים רבים, שחלקם תוכלו לקרוא בכתבה נפרדת בלינק זה.

בנוסף, המבורג התברכה באתרי מורשת יהודית רבים שחלקם מפורטים בכתבה נוספת שתוכלו לקרוא כשתקישו כאן.

בנין העיריה Rathaus

בהמבורג יש ארמונות יפים, שבאחד הגדולים שבהם שוכנים כיום משרדי העיריה, ואולמי ישיבות של ועדות הפרלמנט. הוא נבנה ב1867 בסגנון הנאו-רנסנס כדי לחגוג את איחוד גרמניה. יש בבנין 647 חדרים, והוא גדול יותר מארמון בקינגהאם בלונדון. מעליו מגדל המתנשא לגובה 112 מטרים. בחזית העיריה יש כיכר יפה, ובצד האחורי יש רחבה וחצר עם מזרקה מעניינת.

באולם הכניסה ניצבים פסלים של אנשי שם בהיסטוריה של המבורג, ביניהם גם יהודים אחדים: סלומון היינה, בנקאי נדבן שהיה גם דוד של המשורר היינריך היינה. הפיזיקאי היהודי היינריך הרץ, חתן פרס נובל שגילה את הגלים האלקטרומגנטים שנקראים על שמו, שמאפשרים שידורי רדיו וטלויזיה. השופט היהודי גבריאל רייזר, ממנהיגי מהפיכת 1848. והמלחין פליקס מנדלסון, נכדו של הפילוסוף משה מנדלסון מייסד תנועת ההשכלה.

בנין העיריה שוכן בעיר העתיקה, וסביבו עוד הרבה בניינים מקסימים בסגנון בניה גותי האופייני למאות ה19-18. רוב הבתים בנויים מלבני בריק אדומות, שהעניקו להמבורג את הכינוי "העיר האדומה". נעים לשוטט בסימטאות וברחובות ברובע זה.

אגמי אָלְסְטֶר Alster

במרחק דקות אחדות של הליכה מבית העיריה מגיעים לאגמי אלסטר, הפנימי והחיצוני, שמזכירים את אגם ז'נבה. על גדותיו יש ספסלים שמתאימים למנוחה מהטיול הרגלי, ולאכול ארוחת צהריים של כריכים וחטיפים שהבאנו מהמלון. רק הזהרו מהשחפים החצופים שגונבים אוכל ועפים איתו אל האגם. בצידי האגם יש גם מסעדות רבות, אבל אף אחת מהן אינה כשרה. מומלץ לצאת להפלגה קצרה באחת הספינות שמשייטות באגם, ולשמוע הסברים על ארמונות ובתים חשובים השוכנים על שפת האגם. בעיקר אזור הבולינדאם (Ballindamm), מרכז הקניות הגדול של העיר, ואזור פוסלדורף (Pöseldorf)  שבו גלריות אומנות וחנויות בוטיק.

שוק הדגים

 

שוק הדגים הוא אתר חובה למטיילים בהמבורג. בימי ראשון לפני הצהריים פותחים שם דוכנים של דייגים ורוכלים שמכריזים בקול על סחורתם, כמו בשוק הכרמל אבל נקי יותר. מפתים את הקונים ואת התיירים בשירים וריקודים.

המוזיאון להיסטוריה

בקומה השניה של המוזיאון יש אגף ליהדות המבורג. זה המקום ללמוד ולהבין את תולדות היהודים בהמבורג מהמאה 17 ועד השואה. התצוגה כוללת צילומים ודגמים של בתי כנסת שפעלו בהמבורג עד ליל הבדולח, דמויות של יהודים שהשפיעו על ההיסטוריה של העיר, תלבושות מקומיות, תשמישי קדושה, ועוד. אתר חובה למטיילים!

 

טיפ: ממולץ לרכוש כרטיס Hamburg City Pass שמעניק נסיעות חינם בתחבורה הציבורית בעיר, והנחות במוזיאונים ואטרקציות תיירותיות שונים.

תודות לשלמה אלמגור, בעל חברת התעופה TLV Air, ולגברת כריסטיאן אנדריסן Christiane Andreessen ממשרד התיירות של המבורג, על הסיוע במידע להכנת כתבה זו.

הכותב היה אורח של חברת התעופה TLV Air.

http://www.tlv-air.com/

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן