בענף התיירות בעולם יש שני סוגי עסקאות- א. הזמנות הניתנות לביטול ובהן קבלת החזר חלקי או מלא על התשלום ששולם. ב. הזמנות שאינן ניתנות לביטול ואין בהן החזר כספי. מטבע הדברים ברור שעסקאות בלי ביטולים הן זולות יותר.
לפי החוק שהיה קיים עד השבוע אסור היה לסוכני הנסיעות בישראל בישראל חופשות ולינות בחו"ל שהן non refundable באתרי האינטרנט ובשיחות טלפוניות. רק בפגישה פרונטלית פנים אל פנים עם הלקוח. נוצרה אפליה לרעת הסוכנים. כי הלקוחות מצאו הרבה עסקאות זולות "בלי ביטול" באתרי אינטרנט לא ישראלים, אך הסוכנים בישראל לא הורשו להציען ללקוחות. כך הפסידו סוכני הנסיעות הרבה עסקאות פוטנציאליות ולקוחות.
חני סובול, מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, פתחה לפני שנים מאבק נגד העיוות הלא צודק הזה שמפלה לרעה את הסוכנים בישראל. היא הצליחה לגייס למאבק את חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ שהגיש הצעת תיקון לחוק הגנת הצרכן, בתיאום עם התאחדות סוכני הנסיעות. המאבק נשא פרי, ובתחילת השבוע אישרה הכנסת את התיקון. מעתה רשאים משרדים הנסיעות בישראל להציע שירותים ועסקאות זולים יותר, ובלי אפשרות ביטול, גם ב"עסקאות מרחוק" כלשון החוק, דהיינו באינטרנט ובטלפון. בכך מתיישרת גם מדינת ישראל לפי המצב המקובל ברוב המדינות בעולם.
אומרת חני סובול, מנכ״לית התאחדות משרדי הנסיעות: "זהו יום של בשורה לציבור הלקוחות שיוכל ליהנות ממגוון רחב יותר של שירותים ומחירים. אנו מודים מאד לחה״כ סמוטריץ' על הובלת מהלך אמיץ וחשוב לתיקון חוסר הסימטריה בין החוק הישראלי לחוק הבינלאומי. בעוד ענף התיירות צועד קדימה בזכות הטכנולוגיה והחדשנות, המחוקק בישראל לא השכיל להתאים עצמו לשינויים ונשאר עם רגולציה המתאימה לשנות ה–70. היום נעשה צעד חשוב בתיקון החקיקה המפלה בין חברות תעופה זרות ואתרי מכירות זרים הפועלים בישראל דוגמת בוקינג ואקספדיה לבין משרדי הנסיעות הישראלים. לא לחינם במרבית מדינות העולם ענף התיירות מוחרג מחוקי הגנת הצרכן מתוך הבנה כי מדובר בשירות חוצה גבולות שלא ניתן לתחום את החקיקה החלה עליו למדינה אחת בלבד". עוד הודתה סובול גם ליו״ר וועדת הכלכלה של הכנסת חה״כ כבל, שהשקיע ממיטב זמנו ומרצו בניהול יעיל של דיונים מורכבים ורבי משתתפים ולרשות להגנת הצרכן אשר הייתה קשובה לצרכי השוק והמציאות המשתנה.
סובול הוסיפה: "אנו מקווים כי מהלך זה יסיר את החששות של הרגולטור ויפתח פתח לתיקון חקיקה גם לגבי טיסות החסך. המצב הבלתי נסבל של אכיפה בררנית תוך הפליה של סוכני נסיעות ואתרים ישראליים אל מול אתרים בינלאומיים חייב להפסק. החוק יאפשר למכור לציבור מוצרים שאינם ניתנים להחזרה ולפיכך יוזיל משמעותית את המחיר לצרכנים. היופי של תיקון החקיקה שהוא מאפשר ללקוח לבחור בין מכירת מוצר שאינו ניתן להחזרה אל מול מוצר שניתן להחזרה בהתאם לחוק."
התיקון מחייב כמובן גילוי נאות ויאפשר למשרדי הנסיעות בישראל להציע ללקוחות הישראלים מגוון רחב יותר של מוצרים ומחירים ובלבד שתנאי הביטול של כל שירות יהיו ברורים וגלויים מראש".