בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

איך להכשיר מטבח בצימר

חופשות בחו"ל נהיות פופולריות בזכות מדיניות השמים הפתוחים שהוזילה את מחירי הטיסות, וגם בזכות הוזלת הלינות בשיטת Airbnb. רבים מהתיירים הדתיים נוהגים להביא מהארץ כלי אוכל חד פעמיים, או לקנותם בסופרמרקט בחו"ל. זה פתרון לכלי האכילה, אבל עדיין יש בעיה עם כלי בישול.

אפשר לחסוך מאות דולרים בטיול לחו"ל באמצעות Airbnb. אבל בציבור הדתי נרתעים מלנצל את יתרונות המחיר של בגלל שהמטבח בבתי הגויים המארחים אינו כשר. זה פספוס!

רבים אינם יודעים כמה קל להכשיר מטבח. בהשראת ההכנות לפסח חושבים רבים שזה "סיפור" קשה ומורכב. הנה השיטה הפשוטה להכשרת מטבח בתוך פחות מחצי שעה, לאחר התיעצות עם מומחה הכשרות, הרב אורן דובדבני:

מתחילים בכיריים. את הכיריים לא צריך להכשיר, אבל יש לנקות היטב את המסגרת שעליה מניחים את הסירים, ולהסיר ממנה שאריות של אוכל טרף שנדבקו בה.

אח"כ מאתרים בארון המטבח סירים שדרושים לנו, וממלאים אותם במים עד שפתם העליונה. מניחים על הכיריים, ומדליקים את האש. כעבור דקות אחדות המים בסיר רותחים ומבעבעים, ואז מכניסים כלי או אבן בגודל ביצה באופן שהמים גולשים בצורה שווה על דפנות הסיר. בכך הסיר נהיה כשר.

בינתיים, בעוד המים מתחממים בסיר ובטרם רתחו, מדליקים את תנור האפיה על החום הגבוה ביותר. זה נקרא "ליבון". בעוד רבע שעה התנור יהיה כשר, ואפשר יהיה לכבותו. את תבניות התנור קשה להכשיר, לכן לפני האפיה מצפים אותן בנייר אלומיניום. יש גם מטבחים שבהם תנורי פירוליטי חדישים שמנקים עצמם בחום 500 מעלות. בהם אפשר להשתמש גם בתבניות ורשתות.

למיקרוגל יש דינים שונים, בגלל שאין בו גוף חימום, אלא רק קרינה של גלים שמחממים את האוכל. אבל יתכן שהאוכל שחיממו הגויים שהשתמשו בו לפנינו גלש ונשפך על הבסיס המסתובב, או עף ונדבק לדפנות. כך מכשירים מיקרוגל: שוטפים היטב את הצלחת המסתובבת, מחזירים אותה לתוך המיקרוגל, ושמים עליה כוס מלאה מים. מדליקים את המיקרוגל לזמן ממושך. כאשר המים ירתחו והחלל הפנימי של המיקרוגל מתמלא אדים, המיקרוגל מוכשר. זה נמשך בין 5 ל10 דקות. לפעמים נראה מחלון דלת המיקרוגל שהמים בכוס התאיידו ונגמרו, אבל עדיין חלל המיקרוגל לא התמלא באדים. במקרה כזה מוסיפים עוד מים לכוס וממשיכים לחמם.

השלב הבא הוא הכשרת הסכו"ם ממתכת או מפלסטיק. יש שתי שיטות להכשיר סכו"ם: האחת- להניחם בכיור, ולשפוך עליהם את המים הרותחים מהסיר. (זה נקרא "עירוי"). השניה- להדליק שוב את האש תחת סיר המים, לחכות קצת שהמים ירתחו שוב, ואז להטיל את הסכו"ם לתוך המים הרותחים שבסיר. (זה נקרא "הגעלה"). עדיף להשליך פנימה כלי אחר כלי בנפרד, ולא את כולם יחדיו. זאת מכיוון שכל כלי חייב להיות מוקף מים, וכאשר כלים נוגעים זה בזה, יש חציצה במקום הדיבוק ביניהם.

מי שרוצים להשתמש גם במתקן המנגל בחצר הצימר, צריכים תחילה ללבן באש את רשת המנגל, ורק כעבור כחמש דקות להניח עליה את הבשר הכשר שלנו.

בכך אפשר לסיים את הכשרת המטבח בתוך כעשרים דקות. מניסיון אישי!

צלחות וכוסות  זכוכית הן כשרות מלכתחילה, ובכלל אין צורך להכשיר. מספיק רק להדיח אותם היטב משאריות אוכל שאולי דבק בהם. בקבוצת כלי הזכוכית נכללים גם צלחות וכוסות דורלקס, קורנינג, פיירקס וקוראל. כך פסקו כל הפוסקים הספרדים ורוב האשכנזים, (אם כי יש רבנים אשכנזים שמחמירים ומתייחסים לכלי זכוכית כמו לכלי חרס). יש שמעדיפים לעשות "עירוי" גם לצלחות זכוכית, ולשפוך עליהם מים רותחים. לא חייבים, אבל זה לא מזיק.

לעומת זאת, צלחות עשויות מחֶרֶס ומחרסינה קשה מאוד להכשיר בתנאים של צימר. אומנם אפשר להכשירם על ידי ליבון באש, אבל האש עלולה לשרוף ולהשחיר את הציפוי של כלי החרס, ואולי אף לסדוק ולפוצץ אותו. לכן עדיף לא להתחיל להתעסק בזה. הכי פשוט לא להשתמש בהם בכלל.

כך גם לגבי מחבת טיגון רגילה ומחבת עם ציפוי טפלון. הכשרתם בליבון באש, אבל האש עלולה לפגוע בטפלון. במקום להסתבך בזה, אני מביא מחבת מהמטבח בביתי בארץ, או קונה מחבת קטנה בחנות מקומית בחו"ל.

למתקדמים: כלל המפתח בהכשרת כלים הוא "כְּבּוּלְעוֹ כֶּן פּוֹלְטוֹ". כמו שמשתמשים בכלי בתהליך הבישול – כך גם מכשירים אותו. יש שלשה סוגים של הכשרה- ליבון, הגעלה, עירוי. כלי טיגון וצלייה על אש- יש לעשות להם "ליבון" באש. כלי בישול עם מים – יש לעשות "הגעלה" ולטבול אותם במים רותחים. כלי אכילה כמו סכו"ם כוסות וצלחות מתכת- אפשר להסתפק רק ב"עירוי" של שפיכת מים רותחים עליהם.

הערות:

  • כל האמור לעיל בהסתמך על רוב פוסקי הדור, לפי הכלל של הרב עובדיה יוסף זצ"ל ש"כוח דְהֵיתֶרָא עדיף".
  • הכותב אינו רב ואינו פוסק הלכות, אלא רק יהודי שבדק עם רבותיו כיצד להתנהג בסביבה לא כשרה בנסיעות לחו"ל.
מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן