בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

איך לבחור חדר בקרוז

המיקום שלנו בהפלגת נופש חשוב ביותר. זה לא כמו טיסה לאירופה שבה אנחנו יושבים 3-4 שעות במושב לא כל כך נוח עד שנוחתים והולכים לדרכנו. בשייט אנחנו נהיה בחדר באוניה במשך שבוע שלם, ולכן חשוב שנבחר מיקום נוח לכל משך ההפלגה. החדר שלנו נקרא "קבינה" או Stateroom. אוניות הנופש נחשבות "מלון צף" וחדריהן כמו חדרי מלון, רק קטנים יותר. יש גם סוויטות מרווחות בכל מיני גדלים.

בחירת החדר היא "מלאכה שצריכה תלמוד" כי באוניות השייט יש עשרות סוגים של חדרים, ורק מעטים יודעים להתמצא בסבך השפע הזה. בכתבה זו נכיר את האפשרויות שעומדות בפנינו כשמזמינים קרוז.

סוגי חדרים

בכל אוניות השייט יש כעשרים קטגוריות של חדרים, שנחלקות לארבע קבוצות:

  • חדר פנימי– בלי חלון החוצה
  • חדר חיצוני (oceanview) עם חלון,
  • חדר עם מרפסת   (Balcony)
  • סוויטה.

לכל אחד מסוגי החדרים האלה יש תתי-קבוצות של: יש מעט חדרים ליחיד, והרבה חדרים לזוג. בשנים האחרונות יש ביקוש לנופש משפחתי, ולכן באוניות החדשות יש יותר חדרים למשפחה. אלה מתחלקים לסוגים של 4 מיטות, או יותר מ4 מיטות, חדר משפחתי עם ספה נפתחת, או חדר עם מיטות קומתיים, או מיטות גבוהות שנשלפות מהקיר.

   חדר משפחתי פנימי וחדר משפחתי חיצוני  באוניה Seaside של חברת MSC

בחדרים עם חלון יש כאלה עם חלון שפונה לים, וברויאל קריביאן יש חדרים עם חלון שפונה לטיילת פנימית בתוך האוניה (Promenade Cabins). יש חדרים צמודים עם דלת מחברת ביניהם, ויש חדרים מונגשים לנכים.

גם לחדרים עם מרפסת יש הרבה סוגים. יש מרפסת פתוחה ויש סגורה. יש מרפסות עם מעקה שקוף ויש עם מעקה ברזל אטום. אם אנחנו מפנטזים לשבת במרפסת החדר וליהנות ממראה הים הפתוח, אנו עלולים להתאכזב. יש מרפסות שפונות אל הים, ויש מרפסות שפונות פנימה לתוך האוניה אל הטיילת או אל הפארק. בחלק מחדרי המרפסת הנוף חסום על ידי סירות הצלה או מתקנים של האוניה.

חדר מרפסת באחת האוניות של Royal Caribbean®

החידוש האחרון בעולם השייט הוא "מרפסת וירטואלית" באוניות החדשות של רויאל קריביאן. מדובר בחדר פנימי רגיל שאחד מקירותיו הוא מסך ענק בגדול 80 אינץ' מסך טלויזיה, שעליו מוקרן בשידור חי הים בחוץ באותו רגע, בתוספת קולות של אוושת הרוח והגלים.

אחת הסוויטות הגדולות באוניה של  Royal Caribbean®

גם בסוויטות היקרות יש סוגים רבים. יש סוויטות גדולות רגילות, ויש "מיני סוויטה" קטנות שהן גדולות אך במעט מחדר משפחתי,  ויש סוויטות בינוניות וגם גדולות מאוד. בחלק מהסוויטות הגדולות יש גם ג'קוזי וספא פרטי בחדר. יש אוניות שבהן יש אזורים סגורים רק למיוחסים העשירים שרכשו סוויטה. זה כמו " אוניה בתוך האוניה". יש להם בריכה נפרדת, חדר אוכל נפרד, חדר כושר וספא נפרדים. בחברת נורוויג'יאן האזור נקרא “Haven”, ובחברת MSC  האזור נקרא “Yach club” ובRCI האזור הסגור נקרא "Suite Class".

בדרך כלל ככל שעולים בדרגת החדר עולה גם המחיר. אם כי יתכן ששתי קטגוריות יימכרו במחיר שווה. למשל, כאשר בחברת השייט רואים שנמכרו כמעט כל החדרים עם חלון, אבל מעט מאוד חדרים עם מרפסת. הם מעלים את מחיר החדרים עם חלון, עד שישתוו למחיר חדר עם מרפסת, כדי לגרום לנו להזמין חדר עם מרפסת. במצב כזה ברור שהלקוחות הבאים יעדיפו חדר מרפסת באותו מחיר.

רבים מהמזמינים הפלגת נופש מחליטים על החדר לפי מחירו. זו גישה מוטעית. כי בשיקולי בחירת החדר עלינו להתאים אותו להרגלים ולצרכים שלנו. האם אנחנו רוצים הרבה אקשן? האם נבלה רוב היום מחוץ לחדר בבריכה ובאטרקציות הרבות שמציעה האוניה? האם אנחנו מעדיפים להתבודד במרפסת הפרטית מול הים? האם יש לנו רגישות למחלת ים?

        

 חדר בלקוני לעומת חדר פנימי באוניה של NCL 

אם אנחנו מתכוננים לבלות את ימי החופשה בטיולי חוף ובבילויים באוניה, ולהגיע לחדר רק כדי לישון בחצות הלילה, נוכל להסתפק בחדר פנימי זול. אם אנחנו מחפשים שלווה ונוחות, נצטרך סוג אחר.

מיקום החדרים

יש חשיבות גדולה למיקום של החדר בתוך האוניה. באוניות הקטנות והישנות יכולים להיות מפגעי רעש שעלינו להכיר לפני ההזמנה: החדרים הקרובים לחרטום בקומות הנמוכות אינם מומלצים, כי שומעים בהם את רעש הגלים שמתנפצים על דופן האוניה. כאשר הים גלי וסוער זה מאוד לא נעים. החדרים ליד המנועים פחות נעימים בגלל הרעש והוויברציות. באוניות החדישות המנועים נמצאים מתחת למים, וכמעט אינם מורגשים.

בחדרים הקרובים לאולמי האירועים וליד מתקני השעשועים נסבול מרעש של תנועת הנוסעים האחרים וילדיהם. בחדרים הסמוכים לבריכה שומעים את רעש השחיינים שקופצים מהמקפצה למים ואת גרירת כסאות הנוח ממקום למקום.

      

מוקדי רעש בפרקי מים באוניות של נורביג'יאן

חדרי האספקה והכביסה של הספינה נמצאים על הסיפון באזור שנקרא White space . אנשי הצוות משכימים קום להכין את הציוד וכביסה ליום החדש, ועושים רעש של פתיחת דלתות וסגירתם, ושל עגלות שמתנגשות זו בזו או בקירות. לא נעים לנסות לישון ליד הרעש. כשאני כותב "ליד הרעש" אני מתכוון גם לקומה שמעל האטרקציות הרעשניות ולקומה שמתחת להן. החדרים השקטים והנעימים ביותר הם החדרים שמרוחקים ממוקדי הפעילות באותה קומה, וגם בקומות הסמוכות.

עלינו לשים לב למיקום החדר גם מבחינת טלטולי האוניה בים לא שקט. האזורים היציבים ביותר באוניה הם בקומות התחתונות שבמרכז האוניה. לעומתם, בקומות הגבוהות באזורי החרטום והירכתיים יש סיכון שנרגיש חזק יותר את טלטולי הגלים בים סוער, ויש חשש ללקות במחלת ים.

כל ההיבטים האלה משפיעים על מחיר החדר. חדר נעים ונוח עולה יותר מחדר פחות מוצלח, בכל אחת מהקטגוריות. אנחנו יכולים להזמין חדר מוגדר וידוע מראש, עם מספר החדר ומיקומו המדויק באוניה. מחירי החדרים משתנים לעתים קרובות מאוד לפי היצע וביקוש, כמו מחירי כרטיסי טיסה בלואוקוסט.

שיטת מחיר גרנטי

בעולם השייט אפשר להזמין גם "חדר גַרָנְטִי" שמסומן בהזמנה באותיות GTY. מחיר חדר גרנטי זול יותר מחדר ידוע מראש.

מה זה "חדר גרנטי"? זו התחייבות באופן כללי שנקבל חדר מהסוג שאנחנו מזמינים, אבל עד ההפלגה לא נדע היכן החדר יהיה ומה מספרו. חברת השייט תמקם אותנו רק סמוך למועד ההפלגה לפי שאריות החדרים הפנויים מאותה קטגוריה, שייוותרו לאחר שלקוחות אחרים הזמינו את החדרים במחיר המלא. לאחר שנקבל מספר החדר לא נוכל להתחרט ולהחליף מיקומו. אם במקרה ייגמרו החדרים מהסוג שאנו מזמינים ב"גרנטי", נוכל לקבל שידרוג של סוג החדר ללא תשלום נוסף.

לשיטת ה"גרנטי" יש יתרונות וחסרונות:

היתרונות- החופשה עולה לנו פחות. לחברת השייט יש גמישות במכירת החדרים והתאים.

החסרונות- אין התחייבות של החברה לספק לנו חדר בסיפון ובקומה שאנחנו רוצים. אולי נקבל חדר באזור רועש. לא נוכל לבחור את סידור המיטות בחדר כמו שנוח לנו, אלא לפי מה שיהיה נוח לחברת השייט. אם אנחנו יוצאים לחופשה משפחתית או במסגרת קבוצה, כנראה לא נקבל חדרים סמוכים זה לזה אלא מרוחקים, לפעמים אפילו לא באותה קומה. אם אנחנו מזמינים חדר עם מרפסת, אולי יתנו לנו חדר שהנוף מהמרפסת מוסתר על ידי סירת הצלה או עמודים ומנופים של האוניה. בנוסף, כמות חדרי הנכים באוניה מוגבלת. לכן מי שמזמין חדר נכים בשיטת "גרנטי", עלול לקבל חדר רגיל אם כל חדרי הנכים יוזמנו על ידי אחרים. וכאמור, "אין חרטות". לאחר קבלת מספר החדר לא נוכל לבקש להחליפו באחר. יתקעו אותנו במקום שנוח לחברה אפילו אם זה לא נוח לנו.

אפילו החדר שנקבל בשיטת גרנטי לפעמים איננו סופי. חברת MSC  שומרת לעצמה זכות להחליף לנו חדר אף באמצע ההפלגה. הם מעלים נוסעים בנמלים לאורך המסלול. יתכן שאנחנו עולים להפלגה בברצלונה, ובעגינה בנמל רומא עולה משפחה שקנתה שני חדרים סמוכים, ואז עלולים להזיז אותנו לחדר אחר כדי לספק את מבוקשם.

בעונת הקיץ כאשר האוניות מלאות בנוסעים ונגמרים החדרים מהסוג שהזמנו, לפעמים מקבלים רוכשי הגרנטי "שידרוג". כולנו מצפים שהשידרוג יהיה לחדר גדול ויפה יותר. אבל שמעתי גם על תלונות של נוסעים שה"שדרוג" הזה היה מבחינתם הרעת תנאים. לדוגמה, בחברת MSC השידרוג נקבע לפי מחיר החדרים בלבד, ולא לפי גובה הסיפון. שמעתי על מקרים שנוסעים קבלו חדר קטן יותר בקומה גבוהה יותר, שמחירו הבסיסי יקר יותר מהחדר שהזמינו. ברוב החברות האחרות השדרוג הוא בטגרויה של החדר.

שמעתי גם על מקרים של שדרוג מעולה. ידידתי גלית זכאי מחברת "אשת טורס" מספרת על זוג בירח דבש שרכשו חדר רגיל בגרנטי. בגלל שבמועד ההפלגה נגמרו החדרים האלה, שדרגו אותם לסוויטה יקרה. לאחר שחזרו ארצה מההפלגה המלכותית, פנו עוד זוגות מחבריהם אל גלית ובקשו להזמין חדר גרנטי "עם שידרוג לסוויטה כמו שעשיתם לחברים שלנו".

לדעתי, הזמנת גרנטי מתאימה רק למי שמזמינים חדר פנימי, ולא למשפחה שמזמינים יותר מחדר אחד. שיטת גרנטי מתאימה למי שמתכוננים לבלות במשך כל שעות היום באטרקציות על האוניה, ולהגיע לחדר רק כדי לישון בלילה. וכמובן, לתפרנים שמוכנים להקריב את נוחיותם כדי לחסוך בהוצאות החופשה.

מומחה להוזלת מחירי קרוז, יאיר בר זוהר, עורך האתר "יאיר טיולים", סיפר לי שגם הוא מזמין לפעמים חדר גרנטי, אבל רק להפלגות מחוץ לעונה הבוערת, רק כשהוא יודע שהאוניה לא תהיה מלאה, וכאשר הוא יוצא לחופשה רק עם אשתו ובלי הילדים. בתנאים אלה יש סיכויים גדולים לקבל בדיוק את החדר הרצוי במחיר זול. בשיא העונה אני ממליץ להזמין חדר ידוע מראש ולשלם קצת יותר.

עוד טיפים:

כאשר אנחנו מזמינים שני חדרים זה מול זה, עלינו לשים לב היכן דלתות הכניסה שלהם. יש חדרים כאלה שהכניסה לחדר הנוסף אינה מאותו מסדרון, אלא ממסדרון מקביל. מול הדלת שלנו ישנו קיר אחורי של החדר השני שהוזמן. אז מה הועילו חכמים בתקנתם ובהזמנתם?…

עלינו לבדוק גם מה המרחק של החדר שלנו מהמעלית. לפעמים יש מרחק הליכה גדול בשבילנו.

למעשנים חשוב לבדוק מה המרחק של החדר מאזור העישון. באוניה אסור לעשן בחדרים ובמסדרונות ובמקומות הציבוריים, ואפילו לא במרפסות הפתוחות. רק באזורים סגורים שמיועדים לעישון. המעשנים בינינו כדאי שיבקשו חדק בקרבת אזור עישון. שמעתי על חבר שהתחכם ועישן במרפסת הפתוחה של חדרו, וקיבל קנס גדול שהרס לו את ההנאה מהחופשה.

למזמינים חדר משפחתי כדאי להקפיד על סידור המיטות בתוך החדר. ברוב החדרים האלה המיטות הנוספות נשלפות ומתקפלות מהקיר, ועולים עליהן בסולם שתופס מקום בחדר, ולפעמים מפריעים להצמיד את שתי המיטות של ההורים. יש חדרי משפחה עם מיטות קומתיים, ויש חדרי משפחה גדולים עם מיטות רגילות על הרצפה, או ספה נפתחת. הנה דוגמאות של צילומי שני חדרי משפחה מאוניה של רויאל קריביאן, שיכולים להמחיש את חשיבות סידור החדרים (כל החברות זה אותו דבר).

  או:  

היוצאים לחופשה עם ילדים צריכים לבדוק גם אילו אטרקציות ופעילויות מציעה האוניה לילדים, והאם זה מתאים לגיל הילדים שלהם. הדרכה מיוחדת להפלגה עם ילדים אפשר לקרא בכתבה נוספת בסדרה זו.

       

פעילויות לילדים על אוניות נורביג'יאן

פזית רבינא מחברת "אשת טורס" ממליצה: לפני שאנחנו בוחרים סופית את החדר, כדאי לחפש עליו סרטונים ביוטיוב. אנשים רבים מעלים ליוטיוב סרטונים של החדר שבו יצאו להפלגת נופש. אם נקיש ביוטיוב את שם האוניה ומספר החדר, יש סיכוי גדול שנראה אותו. זה יעזור לקבל החלטה נבונה.

חברים שואלים אותי "איזה חדר יותר טוב?". זו שאלה של טעם אישי. אני עונה "אתה יכול לנסוע לאילת בסובארו או במרצדס. בשניהם תגיע באותו זמן, אבל לא באותה נוחיות. תחליט לפי טעמך ותקציבך". אנחנו שקראנו כתבה זו יודעים כעת טוב יותר איזה סוג חדר יכול להתאים לנו ואיך לדבר עם סוכן הנסיעות.

 

 

 

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן