מטיילים שלא הפליגו מעולם בשייט נופש חושבים שהקרוז זה חופשה יוקרתית שמיועדת לעשירים. אולי זה היה כך פעם, אבל כיום זה כבר לא נכון. בקרוז אנחנו משלמים החל מכמאה דולרים לאדם ליום. למעשה המחיר הבסיסי זול בכשליש לעומת עלות חופשה פרטית אחרת, כי המחיר כולל דברים שעליהם אנו משלמים בנפרד בחופשה רגילה. כמו לינה במלון, מוניות ואוטובוסים או לשכור רכב להגיע ממקום, כניסה לאטרקציות כמו תיאטרון או בריכה, ולשלם גם למסעדות שבהן אנחנו אוכלים בטיול. ומי שיוצאים לקרוז עם ילדים יש גם שקט נפשי של תעסוקה מגוונת לילדים בשמירה ובפיקוח של צוות האוניה.
כשאני מסביר זאת לחברי שלא היו בקרוז הם מיד טוענים "רגע, ומה עם עלות הטיסה?"
התשובה: גם בטיול פרטי יש לנו הוצאות על כרטיסי טיסה.
אז כמה עולה קרוז?
התשובה: כמו "חליפה ליתום". יש מנעד רחב של מחירים, החל מזולים מאוד, וכלה ביקרים להחריד. למשל, ביום כתיבת שורות אלה שוטטתי באתרי הזמנות קרוזים, והמחיר הזול ביותר שמצאתי היה חדר לשבוע במחיר 488$ בלבד. לעומת זאת, ידידתי פזית רבינא, מנהל השייט בחברת "אשת טורס", מספרת שמכרה זוג כרטיסים לסוויטה במחיר של… 50,000$. הקונה היה צעיר ישראלי שביקש לחגוג עם חברתו אקזיט של חברת התוכנה שלו.
האוניה Harmony of the Seas באדיבות Royal Caribbean®
כללית, התמחור מושפע מאלמנטים רבים כל כך, שאי אפשר להשיב תשובה ברורה. אבל אפשר להשיב תשובה חלקית. מחירי הקרוזים משתנים לפי העונה, לפי סוג החדר, לפי גיל האוניה, לפי כמה זמן לפני ההפלגה אנחנו משלמים, וגם… מאיזו מדינה אנחנו.
חברות השייט דורשות מחירים שונים מתושבי מדינות שונות עבור אותו סוג של חדר. הם מסבירים זאת בכך שלאמריקאים בהפלגות בים התיכון יש הוצאות גדולות על כרטיסי טיסה לנמל המוצא של האוניה, לכן הם ראויים להנחה ולהתחשבות לעומת המחירים שנדרשים מהאירופאים. לפי ההגיון הזה מגיעה הנחה גם לישראלים, ובמיוחד לישראלים שטסים למיאמי הרחוקה להפלגה בקריביים. אבל לא! לישראלים אין הנחות.
סוכני הנסיעות ואתרי ההזמנות מציגים לנו מחיר כרטיס לקרוז. המחיר הזה כולל תשלום על החדר, על האוכל בחדר האוכל או בבופה, שתיה קרה וחמה בכוסות, מתקני ספורט ושעשועים, בריכה, וגם הופעות בידור שמתפרסמות בעיתון הבוקר של האוניה.

אבל כל מי שאני מכיר רכש על האוניה כל מיני תוספות שאינם כלולים במחיר הבסיסי. דברים כמו שתיה קלה ומים בבקבוקים, משקאות חריפים, טיפולי ספא ומסאז'ים, טיולי חוף בעגינת האוניה, גישה לאינטרנט, מסעדות שף מיוחדות, וקניות בחנויות הדיוטי פרי על האוניה. חברתMSC גובה תוספת אף גם עבור אוכל כשר. הניסיון מלמד שסך כל התוספות יכול להסתכם בכמחצית ממחיר הכרטיס. אם שילמנו אלף דולר לפני ההפלגה, כנראה נוציא עוד 500 דולר כשנהיה על האוניה.
למעשה, עיקר הרווחים של חברות השייט הם מהקזינו, ממכירת טיולי חוף, ומחנויות ושירותים מיוחדים על האוניה. הרווח שלהם מכרטיס ההפלגה הבסיסי הוא רק במקום השלישי.
לרשותנו מגוון אפשרויות להזמין קרוזים:
- באמצעות אתרי אינטרנט של חברות השייט
- אתרי הזמנות אונליין שמרכזים קרוזים של חברות שייט רבות
- על האוניה- ביום האחרון של ההפלגה יציעו לנו להזמין קרוז לשנה הבאה בחצי המחיר.
- להזמין אצל סוכן נסיעות הפלגה בלבד, ולהסתדר בעצמנו עם הטיסות המלונות.
- להזמין אצל סוכן נסיעות חבילה אישית שכוללת גם טיסות ולינות
- לקנות חבילה קבוצתית
לכל אחת מהאפשרויות האלה יש יתרונות וחסרונות, ולכן קל להתבלבל ביניהן. בכתבה זו אשתדל לפזר את הערפל ולתת לקוראים כלים וידע לבחור את המתאים להם ביותר.
כשאנחנו גולשים באתרים של חברות שייט בינלאומיות אנחנו רואים הצעות מחיר זולות לעומת ההצעות שמציעים לנו סוכני נסיעות בישראל. אז היכן כדאי לנו להזמין קרוז, אצל סוכן נסיעות או באתרי הזמנות אינטרנטיים עם הצעות זולות יותר?
לחברים שיוצאים לקרוז ראשון או שני בחייהם אני ממליץ להעדיף סוכן נסיעות. סוכן נסיעות הוא גם יועץ שיעזור לנו לבחור את ההפלגה והאוניה שהכי מתאימים לצרכים שלנו, וגם את החדר הכי מתאים לנו על האוניה. הנסיון שלו זה השקט הנפשי וההנאה שלנו. חוסר הניסיון שלנו בהזמנה עצמאית עלול לגרום עוגמת נפש בסוף.
הסוכן מטפל לא רק בעליה לאוניה, אלא גם בטיסה אל נמל המוצא ובטיסה חזרה ארצה בסוף הטיול, גם בסידורי מלון עם גישה נוחה לנמל לפני ההפלגה ואחריה. יש סוכני נסיעות שנותנים גם טיולי חוף זולים יותר מהסיורים שמציעה האוניה, לפעמים אפילו עם מדריך דובר עברית. בנוסף, בהפלגה יהיה לנו "אבא" שיטפל בבעיות ופורענויות המתרגשות לבוא לעולם. בתחום השייט יש כל כך הרבה דברים קטנים שעלולים להשתבש, וסוכן נסיעות יודע לפתור אותן עבורנו, ויודע גם לנקוט פעולות שימנעו מראש בעיות שעלולות לצוץ כאשר אנחנו מזמינים באינטרנט. לכן לחסרי ניסיון בקרוזים סוכן נסיעות עדיף! אין שאלה בכלל.
השאלה רלבנטית רק למפליגים מנוסים שהיו כבר בשלוש הפלגות לפחות, וצברו ניסיון אישי בשייט. מומחה הקרוזים, יאיר בר זוהר, ממליץ להזמין לבד באתרים. קל לו לעשות זאת לאחר שהפליג ביותר מעשרה קרוזים. בדף הפייסבוק שלו אפשר למצא מידע על המחירים הסודיים של הקרוזים.

הרישום הפרטי ישירות החברות השייט אינו פשוט. בטופס ההרשמה אנחנו מתבקשים לכתוב את הכתובת שלנו. כל כתובת בישראל נחסמת על ידי חברות השייט האמריקאיות. ישראלים שגילו את זה החלו למלא בטופס ההרשמה כתובת של קרוביהם באמריקה. זה עובד, אבל רק באופן חלקי. חלק מחברות השייט עדכנו לאחרונה את טפסי ההרשמה, ולאחרונה הם דורשים לרשום גם את האזרחות. מי שכותב אזרחות "ישראל", נחסם ונשלח לסוכן מקומי.
יש ישראלים מנוסים שעלו גם על זה, ובסעיף אזרחות הם מבלפים ומקלידים "ארצות הברית". אבל כאשר אנחנו עולים על האוניה אנחנו נדרשים להציג דרכון. שמעתי שלאחרונה כאשר בצ'ק-אין רואים שיש לנו דרכון ישראלי ורכשנו שייט באתר אמריקאי, יש חברות שדורשות לשלם את ההפרש. על מי שמתנגד הם מאיימים שיורידו אותו מהאוניה. כולנו נכנעים ומשלמים, כי חברות השייט יודעות שכבר הוצאנו על הטיסות סכום גבוה יותר מההפרש שהן דורשות. עוד שיטה לחלוב כסף מהנוסעים.
בקנית קרוז באינטרנט ניתן לחסוך לא מעט על הפלגה זוגית. ולמרות זאת אני עדיין לא משוכנע שזה עדיף. כי לסוכני הנסיעות יש עדיפות לא רק בידע, אלא גם בזמינות של תאים שאדם פרטי אינו מסוגל להגיע אליהם. למשל, בזמן כתיבת שורות אלה בחורף 2018 אני רואה באתר של רויאל קריביאן שבכל ההפלגות שלהם מברצלונה בקיץ הקרוב לא נותר אף חדר משפחתי פנוי של 3 או 4 מיטות. אבל מנכ"ל חברת גולדן טורס, יהושע וידהורן, מציע לנו חדרים משפחתיים לקיץ.
"אבל איך?" אני שואל אותו, "ראיתי באינטרנט שלא נותרו חדרים משפחתיים פנויים".
"נכון" עונה יהושע. "חלק מהחדרים התפוסים האלה אני הזמנתי כבר לפני שנה. עד עכשיו מכרתי רק את חלקם, ונותרו לי עוד כמה עשרות חדרים משפחתיים להציע לך וללקוחותי".
"האם אתה לא חושש שתיתקע איתם ותאלץ לשלם דמי ביטול?" אני שואל.
הצחקתי אותו.
הסוכנת תהל אמאיו אומרת שהמשרד שלהם הזמין שנה מראש לא רק חדרים על האוניה, אלא גם חדרים בבתי מלון בקרבת הנמל בברצלונה לימים שלפני ואחרי ההפלגה, וגם כרטיסי טיסה לברצלונה ולמיאמי לטיסות שנוחתות חצי יום לפני ההפלגה.
אלה יתרונות שאין להקל ראש בהם. מי שמזמין הפלגה באופן עצמאי, עלול לא להשיג מקום בטיסה שנוחתת יום לפני ההפלגה, ויאלץ להקדים את טיסתו יומיים או יותר לפני ההפלגה. הלינות הנוספות במלון בברצלונה יעלו יותר ממה שחסך על כרטיס ההפלגה. נוסע עצמאי גם אינו יודע איזה מלון טוב נמצא בקרבת הנמל, ובמקרים רבים ימצא מלון מרוחק ובאיכות פחותה.
נקודה זו משמעותית במיוחד לנו בציבור הדתי. רוב ההפלגות יוצאות ביום ראשון ומסתיימות ביום ראשון בשבוע שלאחריו. חברינו שאינם שומרי שבת יכולים לטוס בשבת לנמל המוצא, אבל אנחנו חייבים להגיע עד יום שישי. באופן עצמאי אנו עלולים להיתקע במקום לא נוח. אבל סוכן נסיעות יודע איזה מלונות טובים נמצאים במרחק הליכה מבית הכנסת ומהמסעדה הכשרה או בית חב"ד באותה עיר, ולהזמין עבורנו גם סעודות שבת.
לפיכך הדילמה אם להזמין מסוכן מקומי או סוכן אינטרנטי אינה פשוטה. מצד אחד מדובר בחיסכון של כאלף דולר למשפחה. מצד שני מאבדים תחושת בטחון למקרי צרה. אני לא כל כך מבין את בעלי הניסיון שמתלבטים. הרי לפי ניסיונכם אתם יודעים שתוציאו על האוניה עוד כמה מאות דולרים על תוספות למיניהן, אז דוקא על מאה דולר לסוכן אתם מתקמצנים?…
השיטה שלי: אני עושה מחקר שוק באתרי הזמנות OTA באינטרנט, מוצא שם הפלגה מתאימה ומצלם את המסך. אח"כ אני הולך לסוכן נסיעות ומתמקח איתו בעזרת צילום המסך עם המחיר הזול. כמעט תמיד הסוכן משווה את המחיר, ומוסיף גם את היתרונות שלו. האתר שבו אני עורך את מחקר השוק שלי הוא: Cruise.co.uk. יש עוד אתרים כאלה.
תחום הקרוזים מחייב התמחות מקצועית, וחשוב לדעת שלא כל סוכני הנסיעות מתמחים בקרוזים. אנו עלולים ליפול על סוכן שאינו בקי בתחום ועלול להציע לנו חדר לא מתאים לנו, ולא במחיר האולטימטיבי עבורנו. אני מציע לשאול את הסוכן בכמה קרוזים הוא כבר השתתף בעצמו ולהיכן. אם הוא בעל ניסיון אישי בהכרת הסיפונים והתאים, כדאי להעזר בו לרכישת קרוז. גם בהתאחדות סוכני הנסיעות ערים לחוסר הידע של חלק מחבריהם, ולכן הם עורכים לחברי ההתאחדות קורסים לשיווק קרוזים.
כאמור חלק משמעותי מהוצאות הקרוז יהיה על תוספות שנרכוש על האוניה. באוניה לא מקבלים תשלום במזומן או בשיקים, ואף לא בכרטיס אשראי שלנו. בעת הכניסה לאוניה בצ'ק-אין ינפיקו לנו כרטיס מגנטי אישי (SeaPass) שמשמש מפתח לחדר שלנו, כרטיס עליה לאוניה אחרי סיורי חוף, וגם לתשלום עבור כל תוספת שנרכוש באוניה. אני ממליץ לבדוק ביום האחרון להפלגה את החשבון האישי, כדי לוודא שלא הכניסו לנו עוד תוספות של "האלמנט" ב"שיטת מצליח".
יש סוכני נסיעות ואתרי אינטרנט שמפתים אותנו לקנות אצלם את הקרוז באמצעות צ'ופרים והנחות. הצ'ופרים הם שתיה חינם, או גישה לאינטרנט בחינם, או הטענת הכרטיס האישי בסכום כסף מסוים לבזבוזים על האוניה. זה נקרא OBC , ראשי תיבות של On Board Credit . כדאי שנכיר מה עומד מאחורי הצ'ופרים האלה. רווחי הסוכנים נובעים משני מקורות: א- עמלות של 5 עד 15% מהתשלום שלנו על הקרוז. ב- "הנוסע (הכבש) השישה עשר". על כל 15 נוסעים בתשלום, מקבל הסוכן כרטיס אחד חינם. יש סוכנויות שמוכרות עשרות ומאות כרטיסי הפלגה, והן מקבלות הרבה "כרטיסי 16" בחינם. חברות השייט אוסרות על הסוכנים לתת הנחות מהמחירים הרשמיים, כדי לא ליצור כאוס בשוק. אבל החברות מרשות לתת "מתנות" ללקוחות. לכן סוכנויות גדולות עושות עם החברות עסקאות ברטר של שתיה ללא הגבלה או אינטרנט תמורת ויתור על חלק מכרטיסי ה-16 שמגיעים להם.

יש כמה דרכים לחסוך ולצמצם בהוצאות הקרוז:
השיטה ה"תימנית"– לא לקנות כלום ולא ללכת לספא, ולא לצרוך מאומה שאינו כלול במחיר הקרוז הבסיסי.
זריזין מקדימין– מחירי הקרוזים הולכים ומתייקרים ככל שמתקרב מועד ההפלגה, ומגיעים לשיאם כחודש לפני ההפלגה. במחירים הטובים ביותר זוכים מי שמזמינים כחצי שנה לפני ההפלגה, ויש בעלי ניסיון שמזמינים קרוז לשנה הבאה כבר ברדתם מהאוניה. כדי לדרבן אותנו להזמין מוקדם, מציעות חברות השייט כל מיני מבצעי הנחות על נוסע שני ועל ילדים למי שמזמינים זמן רב מראש. המבצעים האלה מסתיימים כחצי שנה לפני ההפלגה.
הזמנות "גַרָנְטִי" (GTY)- יש אפשרות להזמין חדר מסוג מסוים בלי לקבל את מספר החדר בעת ההזמנה, אלא חברת השייט תיתן לנו חדר לפי רצונה משאריות החדרים שיהיו פנויים ביום שלפני ההפלגה. חדרי גרנטי זולים יותר מחדרים אחרים באותה קטגוריה. למשל- החדר הזול (שבו פתחתי כתבה זו) עולה 488$ בשיטת גרנטי. אבל אותו סוג חדר בהזמנה רגילה עולה 636$. הסברים נוספים על שיטת הגרנטי אפשר לקרוא בכתבת הדרכה איך לבחור חדר בקרוז.
מבצעים– שימו לב למבצעים באתרי החברות. כחודש לפני ההפלגה מצטיירת תמונת מצב תפוסת החדרים באוניה. כשמנהלי השיווק של חברות השייט נוכחים שיש להם מלאי גדול מידי של חדרים מסוג מסוים שלא נמכרו, הם יוצאים במבצע הוזלות להיפטר מהם. עדיף להם לקבל סכום נמוך עבור חדר, מאשר החדר יהיה ריק במהלך ההפלגה. זה נכון באופן כללי, אבל אני מציע לא לסמוך על זה. בעונת הקיץ האוניות מלאות ולא יהיו מבצעים. מחוץ לעונה ובהפלגות באוניות ישנות וליעדים לא מבוקשים, יש סיכוי גדול יותר להשיג מחירי מבצע ברגע האחרון. רובנו עסקים ולא יכולים להקדיש מידי יום זמן לחפש מבצעים באתרי חברות השייט. אבל זה חלק מעבודתם של סוכני הנסיעות. כדאי לנו לבקש מסוכן הנסיעות לעדכן אותנו כשיהיה מבצע שמתאים לנו, ואז נבצע את ההזמנה.
יש חברות שנותנות ילד חינם או חצי חינם בחדר ההורים. רובן נותנות גם הנחות מפליגות למבוגרים מעל גיל 55. בין סוכני הנסיעות יש כאלה שאינם מעודכנים במבצעים, ולכן רצוי לבדוק בעצמנו באתר, ואחר כך לבקש מהסוכן להזמין לנו במחירי מבצע.
סיורי חוף– באוניה יציעו לנו סיורי חוף בנמלים שבהם עוגנת הספינה. ברוב המקרים המחיר של סיור ליום שלם הוא 150 יורו או דולר לאדם. כאשר האוניה עוגנת ב4-5 נמלים המסלול ההפלגה, סיורי החוף יכולים לעלות כמו עלות כרטיס ההפלגה. אנחנו לא חייבים לקנות את הטיולים היקרים שלהם. כשנרד מהאוניה נראה בכל נמל נהגי מוניות ומיניבוסים שיציעו לנו טיולים מודרכים במחירים זולים יותר.
טיפולי יופי– כדאי לדעת שהם יקרים מאוד על האוניה, כאשר כל הנוסעים נמצאים עליה. אבל כאשר האוניה עוגנת ורוב הנוסעים ירדו לטיולי חוף, יש הנחות משמעותיות בספא ובמסאז'ים. כשיורד הביקוש כי אין נוסעים – יורדים גם המחירים.
שתיה– שתיית אלכוהול כרוכה בתשלום תוספת. אבל יש באוניה מכירות פומביות שבהן מציעים אלכוהול חינם, כדאי למשוך נוסעים לבזבז את כספם על "יצירות אומנות". אני מכיר חברים שקופצים לאולם המכירות הפומביות לשתות משהו, ועוזבים בלי לקנות כלום.
חנויות דיוטי פרי– בכל אוניה יש גם חנות דיוטי פרי שמציעה לנו מגוון מזכרות מהחופשה, פריטי ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה. ומתנות לקרובי המשפחה שנשארו בארץ. לא כדאי לנו להזדרז ולקנות בדיוטי פרי. ביום לפני סוף השייט יש שם מכירת חיסול ומבצעי הנחה גדולים, עד 75% הנחה לעומת ימי השבוע הקודמים.
טיפים– בעת ההזמנה רוב החברות מוסיפות "טיפים" לעובדים בסכומים של כ10-15 דולר ליום. זו תוספת שאינה כלולה במחיר, והם מורידים את זה אוטומטית מהחשבון שלנו. עלינו לדעת שהטיפים אינם תשלום חובה. אנחנו יכולים למלא טופס ויתור, ואני ממליץ לבדוק ביצוע יום לפני שעוזבים את האוניה. מצד שני, הבה לא נהיה חזירים. רוב העובדים באוניות מגיעים ממדינות העולם השלישי, עובדים שעות רבות, ומקבלים שכר זעום. אם אנחנו מרוצים מהשירות, עלינו לתת לזה ביטוי בטיפ ראוי. אבל ישירות לעובדים האדיבים, ולא באמצעות בעלי האוניה.
ביטולים– בדרך כלל אנו נדרשים לשלם בהזמנה 10% ממחיר הכרטיס והשאר בתשלומים. ברוב חברות השייט אפשר לבטל את ההזמנה עד 90 יום לפני מועד ההפלגה, ולקבל החזר מלא. אבל ככל שמתקרב מועד ההפלגה ההחזר הכספי הולך ונהיה קטן יותר. חברות השייט מגנות על עצמן מפני הפסדים, למקרים שבהם לא יצליחו למכור את החדרים שאנחנו "תפסנו". יש חברות שייט שמציעות לנו בזמן ההזמנה לרכוש ביטוח מפני הפחתת החזר במקרי ביטול. הביטוח שלהם נראה לי יקר ומיותר. אני ממליץ לרכוש בעצמנו מסוכן ביטוח בארץ פוליסת ביטוח נסיעות ובריאות מיוחד להפלגות, שמכסה גם נזקים מפני ביטול.
כללית, מחירי השייט הם דינמיים מאוד, ומשתנים מיום ליום כמו מחירי כרטיסי טיסה לפי היצע וביקוש. ככל שנקדים להזמין – נשלם פחות. ברוב האוניות יציעו לנו ביום האחרון להזמין הפלגה לשנה הבאה בהנחה של עד 50%. כמה מחבריי התפתו והזמינו. חלק מחברות השייט מעדכנות את סוכני הנסיעות בישראל על קניות של לקוחות שלהם. למשל, נציג רויאל קריביאן בישראל, אורי שנבל, החל להודיע לסוכנים מי מלקוחותיהם הזמין הפלגה לשנה הבאה, ולתת לסוכנים את העמלה כאילו הם בצעו את ההזמנה. לכן אל תתפלאו אם סוכן הנסיעות שלכם יתקשר ויאמר "אני יודע שהזמנת הפלגה. היכנס אלי כדי שנראה איך אני יכול לעזור לך".