בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

17 שאלות שעלינו לברר לפני שנרשמים לטיול מאורגן

אנחנו רוצים לחזור לטייל ולנפוש בחו"ל לאחר שהיינו סגורים בארץ בגלל הקורונה. בקיץ הקרוב עדיין יהיו מגבלות בריאותיות במדינות רבות, לכן עדיף לנו לצאת לחו"ל בטיול מאורגן, ולהשאיר את הבלגן והכאב ראש של הסידורים השונים למישהו אחר שיתמודד איתן עבורנו. עלוני פרשת השבוע מוצפים בתקופה זו במודעות על טיולי קבוצות כאלה. כללית, משרדי הנסיעות בציבור הדתי הגונים יותר מהג'ונגל בשוק הנסיעות החילוני.

כשמחפשים טיול מאורגן, עלינו לבחון היבטים שונים, ולא להסתפק רק בהשוואת מחירים. כי יש טיולים במחיר אטרקטיבי, שאינם כוללים כל מיני דברים שעליהם נצטרך לשלם תוספת נפרדת. בסוף, הטיול "הזול" עלול לצאת יקר מאחרים. כדי להקל עלינו לבחור.

הנה 17 שאלות שעלינו לברר לפני שמזמינים טיול מאורגן:

1 מה באמת כלול ב"הכל כלול"?

טעות לחשוב שאם אנחנו מזמינים טיול "הכל כלול", אז לא יהיו לנו הוצאות נוספות. טיול מאורגן אינו כולל תשלומי טיפים למדריך הקבוצה, קפה וחטיפים בדרך, וכדומה. יש חברות תיירות שאפילו עלויות הטיסה אינן כלולות במחיר. יתכן שיהיו עוד תשלומים נסתרים. לפיכך יש לבדוק ביסודיות מה כלול במחיר הטיול, ובמיוחד מה לא כלול בו.

  1. האם יהיה מענה לצרכים המיוחדים שלנו?

יש לבדוק מראש את סוג הכשרות בארוחות, במיוחד כאשר אנו אוכלים רק מהדרין-גלאט, או צמחונים או טבעונים. יש מטיילים עם מגבלות קולינריות כמו חולי סוכרת או רגישות לגלוטן וכדומה. יש מטיילים הרתוקים לכסא גלגלים או למקל הליכה וקביים.

  1. מה דרישות הכושר הגופני בטיול?

יש טיולים שכוללים צעידות רגליות ארוכות ברחובות ערים ומוזיאונים, טרקים ביערות ובנוף, טיפוס רגלי בהרים, או אף סנפלינג, או מתקני אקסטרים. לא לכל אחד יש כושר פיזי מתאים.

4. מה יהיה ההרכב האנושי של הקבוצה?

עלינו לברר האם חברי הקבוצה יתאימו לנו, והאם נוכל ליהנות מהשהות במחיצתם. למשל, צעירים לא ירגישו נוח במחיצת מבוגרים חטיארים, ולהיפך. חרד"לים עלולים לסבול בקבוצה של דתל"שים, ולהיפך. טיולי משפחות עם ילדים רעשנים עלולים לפגוע בהנאה של מטיילים עצמאיים. נברר מראש גם באיזה נוסח יהיו התפילות, אשכנז, ספרד, או עדות מזרח.

  1. מי מטפל בויזות?

יש מדינות שדורשות ויזה כדי להיכנס אליהן, וביניהן יש מדינות שהליכי קבלת הויזה יכולים להימשך שבועות, ולעלות כסף רב. יש חברות תיירות שמטפלות עבורנו בהוצאת ויזה, ויש חברות שאומרות שזה באחריות הלקוח.

  1. מה הנחיות הקורונה במדינת היעד?

תקנות הבריאות לכניסת תיירים משתנות ממדינה למדינה. בין המדינות שנפתחו לתיירים יש כאלה שפוטרות מבידוד רק תיירים מחוסנים. יש מדינות שעדיין דורשות בדיקת קורונה לפני הכניסה, חלקן גם ממחוסנים. הכללים משתנים לעתים אף בתוך אותה מדינה, לפי התפתחות התחלואה שם. משרד הנסיעות חייב להיות מעודכן בדרישות הקורונה ביעד.

  1. מה מדיניות הביטולים?

בעידן הקורונה טיסות מבוטלות בהפתעה, ואתרי תיירות או מלונות נסגרים בלי התראה מוקדמת. בקיץ הקרוב גם חברות התיירות הישראליות עלולות לבטל טיולים בגלל מיעוט נרשמים. יתכן שאפילו אנחנו נרצה לבטל או לשנות בעצמנו. לכן עלינו לבדוק ביסודיות את מדיניות הביטולים של חברת התיירות.

טיפ: אפילו כשנרשמים לטיול בחברה שמבטיחה החזר מלא, אני ממליץ לא לסמוך עליהם, אלא לרכוש גם ביטוח מיוחד לביטולים, כתוספת לפוליסת ביטוח הנסיעות. בשנה האחרונה נתקלנו בחברת תיירות דתית גדולה ומכובדת, שהחזירה רק חלק מהכסף ללקוחותיה שנרשמו לנופש פסח. הם השתמשו בכספי הנרשמים לשלם מקדמות לחברות תעופה ולמלונות, ולמודעות ענק בעלוני פרשת השבוע, ולא נשאר להם כסף בקופת החברה. למרות הרצון הטוב להחזיר ללקוחות את כספם, הם לא הצליחו. בעל אותה חברה אפילו מכר את מכוניתו הפרטית כדי להחזיר כספים ללקוחות, והיום הוא נוסע באוטובוסים או ברכב שכור.

הלקח שלנו: בשנה זו אל תסמכו על התחיבויות להחזר בביטול. השקיעו עוד קצת בביטוח!

  1. באיזו חברת תעופה נטוס, ומה מדיניות הכבודה שלה?

רוב חברות התיירות יטיסו אותנו בטיסות צ'רטר במטוסים צפופים. עלינו לברר מראש כמה מזוודות מותר לנו לקחת לטיסה, מה המשקל המותר לכבודה, והאם נצטרך לשלם על מזוודה נוספת או משקל נוסף, וכמה. יש חברות תעופה שמוכרות כרטיסים זולים, אבל אח"כ עושות "השלמת הכנסה" בשלב הצ'ק-אין בהקפדה על משקל עודף או על מושב מועדף. העלאת מזוודה נוספת למטוס, עלולה לפעמים לעלות לנו יותר ממחיר כרטיס הטיסה שחברת התיירות רכשה עבורנו.

  1. באיזה מלונות נתארח?

מלון גרוע יכול להרוס טיול מוצלח. יש חברות תיירות שמפרסמות את שמות המלונות, ויש שכותבות רק "מלונות 4 כוכבים" או 5 כוכבים, ויש חברות שאינן כותבות בכלל. לפני שנים קניתי טיול מאורגן באחת מחברות התיירות הגדולות במגזר הדתי. במהלך הטיול התברר שהחברה חסכה בכל הדברים, והזמינה עבורנו מלונות זולים, במרחק הליכה גדול מבית הכנסת. השיא היה כאשר בסום יום מפרך בכותאיסי לקחו אותנו למלון מסריח, פשוטו כמשמעו, שהמיזוג לא פעל כראוי. כדי לנשום באויר המהביל, אשתי ואני פתחנו את דלת מקרר המיני-בר, הנחנו על הרצפה לידו את המזרנים כשראשינו מול דלת המקרר. רק כך הצלחנו להירדם. המדריך הבין את החרפה במלון הזה, ובתחילה לקח אותנו למלון נורמלי באותה עיר, אבל חברת התיירות בארץ לא אישרה את התשלום הנוסף. מאז אני וכל מכריי לא קונים טיולים וטיסות מחברת התיירות הגרועה הזו. (מי שרוצה לדעת מאיזה רמאים יש להיזהר, שיפנה אלי בפרטי).

במלון בלי מזגן בליל חמסין, כך נאלצתי לנסות להירדם מול דלת המקרר הפתוחה

מכל מקום, עלינו לברר מראש את שמות המלונות שבהם נלון, ואח"כ לבדוק באינטרנט ביקורות של אורחים, וגם את רמת המחירים. אם נגלה שמדובר במלונות זולים עם הרבה תלונות מצד אורחים, מוטב לא להזמין בכלל את הטיול. סימן הוא שחברת הנסיעות חוסכת בהוצאות על לינה, וכנראה גם בדברים אחרים.

  1. מי החברה המארגנת?

כללית, עדיף להזמין טיול מחברת תיירות בעלת ניסיון, ובפרט ביעד שבחרנו. לכן נברר כמה טיולים הם כבר הוציאו בעבר ליעד המסוים הזה, ונבקש צילומים וסרטונים מקבוצות קודמות. יש לבקש גם טלפונים של מטיילים בטיול הזה משנים קודמות, ולהתייעץ איתם.

  1. מי המדריך בטיול?

כדאי לברר מי המדריך שיוביל את הטיול? וכמה פעמים בעבר הדריך במסלול הזה? אם זה "טיול נושא" כמו אומנות או אדריכלות, נברר גם מה הידע המקצועי שלו בתחום.

בקיץ הנוכחי יש תופעה של מדריכי טיולים שמשתוקקים לחזור לעבודה, ומוכנים לוותר על שכרם מחברה, ולהסתפק רק בטיפים שאוספים מהקבוצה בסוף הטיול. נשאל את המדריך האם חברת התיירות מעניקה לו תמורה נאותה על ההדרכה? אם יתברר שלא, זה תמרור אזהרה גם עבורנו. אולי הם מתקמצנים לא רק על שכר המדריך, אלא חוסכים גם על עוד דברים שמגיעים לנו.

  1. כמה נציגים מהחברה יצטרפו לטיול?

בקבוצות רגילות שולחים רק מדריך טיולים. בטיולים יוקרתיים מצרפים לקבוצה גם שף או שפית שיכינו לנו אוכל כשר בכל מקום שאליו נגיע. מוסיפים גם 'מלווה טיולים', שתפקידו לטפל בלוגיסטיקה, כמו קנית כרטיסי כניסה למוזיאונים ולאתרים, הכנת מקומות התפילה וספר התורה, עריכת השולחנות לארוחות, פתרון בעיות שיצוצו, וכדומה.

  1. האם יהיה לנו גם זמן פנוי לעצמנו?

למרות שנהיה חלק מקבוצה, יש לנו גם דברים ייחודיים. בד"כ נרצה לעשות קניות, לפעמים נרצה לבקר קרובי משפחה או ידידים בחו"ל, ולפעמים לנסוע לקברי משפחה באותה מדינה. עלינו לוודא מראש שיתירו לנו לעשות זאת, ולתאם מתי נהיה חופשיים לזה.

  1. מה מזג האויר הצפוי?

נשאל את חברת התיירות מה מזג האויר הצפוי, או שנברר באפליקציה. זה חשוב כדי לארוז בגדים מתאימים, מטריה, כפפות, צעיפים וכדומה.

  1. מה תנאי התשלום?

רוב חברות התיירות דורשות מקדמה בהרשמה, ואת היתרה לפני היציאה לטיול. יש חברות שמציעות תשלומים נוחים, ויש מי שדורשים חלק מהכסף במזומן. לפני שאנו חותמים על הזמנה עלינו לוודא שתנאי התשלום שלהם מתאימים לנו. מותר להתמקח לפי הצעות שנקבל מחברות מתחרות.

  1. כמה כסף מזומן לקחת ובאיזה מטבע?

גם בטיולים מסוג "הכל כלול" יהיו לנו הוצאות שונות. כמו על קניות מתנות ומזכרות, קנית שתיה, חטיפים, מוניות, וכיוצא בזה. לפיכך עלינו לברר מראש כמה כסף כדאי להביא מהארץ, מתי יהיה עדיף לשלם בכרטיס אשראי ומתי במזומן, האם אפשר יהיה לשלם גם בדולרים ויורו, ומה שערי המטבע להמרת שקלים. יש חברות תיירות שיכולות לסדר לנו מחירים מסובסדים לכרטיסי כניסה לקונצרטים ולפארקי שעשועים.

  1. לאיזה גיבוי אפשר לצפות אם יקרה לנו משהו?

בכל נסיעה לחו"ל יש גם סיכונים. אנחנו עלולים להיפצע, לחלות או לקלקל קיבה. אולי יכייסו אותנו, אולי נאבד את הדרכון או מסמכי הטיסה, אפשר שהמזוודות יאבדו. חלילה, יתכן שנעשה בשוגג מעשה שנחשב עבירה פלילית בחו"ל, ואז נסתבך עם משטרה.

"חברת [תיירות] ניכרת בעת צרה". כדאי לברר מראש איזו עזרה נקבל מחברת הנסיעות, אם בכלל. החברות הטובות מצרפות 'מלווה טיולים', שחלק מתפקידו זה טיפול צמוד בפורענויות המתרגשות לבוא לעולם הטיולים. הוא ילווה אותנו לתחנת המשטרה או לבית חולים או לשגרירות ישראל, ובינתיים הקבוצה ומדריך הטיולים יוכלו להמשיך כמתוכנן.

ולסיום, הכלל החשוב ביותר בטיולים מאורגנים: "ההפתעה הכי טובה זה כאשר אין הפתעות"!. אז הכינו שיעורי בית לפי רשימת השאלות הזו.

צילומים: יעקב מאור, וערן אפרת. מסעות

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן