רבים מהנוסעים לחו"ל שוכרים רכב לטיוליהם ולמסעיהם, אך מתלבטים היכן זול יותר לשכור את הרכב? האם הזמנת רכב לחו"ל עדיפה בישראל, או כשמגיעים לחו"ל?
ובכן, יש יתרונות וחסרונות בשתי האפשרויות. אפשר להזמין רכב בחו"ל דרך האינטרנט. יש אתרים שמרכזים מידע מחברות השכרה: אתר Rental Cars עם תרגום גם לעברית, והאתר Economy car rentals שעובד עם חברות השכרה קטנות במחירים נמוכים. לפעמים אפשר להשיג דרכם מציאות זולות יותר בחו"ל ולחסוך 20-30% מהמחירים בארץ. אך לפעמים מומלץ להזמין בישראל בשלב תכנון הטיול, ולא ברגע האחרון.
עלינו לדעת שענף השכרת מכוניות מושפע מאוד מהיצע וביקוש. בעונות השפל, כשבמגרשי חברות השכרה עומדות מכוניות, הם נחמדים ואדיבים. אבל בעונת הנסיעות חלקם מתנהגים אחרת. התרבות הארגונית של עולם המסחר היא להרוויח ולנצל מצוקה של לקוחות. ידוע שגם חברות השכרה נוהגות לנצל תיירים פראיירים.
לא כדאי להזמין רכב שכור בחו"ל בתקופה זו של שיא עונת הנסיעות. כעת הביקוש עולה על ההיצע, ויש סיכון שלא נשיג רכב זמין. סניפים ישראליים של חברות בינלאומיות כמו 'אוויס' ו'הרץ' יכולים להבטיח לנו מכונית גם עכשיו, אבל במחיר יקר יותר מאשר אותה מכונית היתה מוזמנת לפני שלשה חודשים להיום.
הדבר הגרוע ביותר הוא לנחות בחו"ל ולגשת לסוכנות השכרה בלי הזמנה. חברות ההשכרה יודעות שאין לנו ברירה ומנצלות את היותנו "לקוח שבוי". התרגיל המקובל ביותר הוא לומר שלא נשארו מכוניות בגודל ובמחיר שאתה רוצה, "אבל למזלך נותרה לנו מכונית אחת בדרגה יקרה יותר". אם נפנה לעזוב את הסוכנות, פתאום הם "ימצאו" מכונית קטנה "שבדיוק עכשיו גמרו לנקות אותה".
לכן בעונות הקיץ וחג המולד עדיף להזמין מראש בחברה ישראלית בינלאומית עם פריסה בחו"ל. אם תהיה תקלה מכנית, גניבה או תאונה, יש "אבא" שיחליף לנו את המכונית במהירות. להזמנה בישראל יש עוד יתרון של חוזה בעברית שניתן להבין, וגם חוסכים עמלת המרה של מט"ח.
עוד טיפים לשלב ההזמנה:
כדאי לשכור רכב על בסיס שבועי ולא יומי. התעריף הוא כמו חמישה ימים בודדים.
עלינו להצטייד מראש ברישיון נהיגה בינלאומי כי רישיון נהיגה ישראלי מוכר רק במעט מדינות. בלי רישיון בתוקף לא נקבל מכונית.
כשבוחרים סוג המכונית עלינו להתחשב גם בתא המטען שיתאים למזוודות שלנו.
כדאי להביא מהארץ מכשיר ניווט GPS. יש חברות שדורשות תשלום נוסף עבור GPS, אפילו כאשר הוא מובנה במכונית.
ביטוח רכב- בפוליסות הזולות יש השתתפות עצמית גבוהה מאוד. יש גם ביטוחים יקרים קצת יותר, עם השתתפות עצמית נמוכה. אישית אני מעדיף פוליסה ללא השתתפות עצמית בכלל. יש לשים לב שבפוליסה כתוב "ביטול" השתתפות עצמית, ולא רק "החזר".
כשנוסעים עם ילדים עלינו לברר את חוקי התחבורה המקומיים לגבי בטיחות ילדים. במדינות שונות יש הבדלים בחוקים לגבי טווח הגילאים. למשל, ילד בן 5 חייב כסא בטיחות במדינה אחת, ובוסטר במדינה אחרת. ילד בן 8 חייב בוסטר בכמה מדינות, ופטור באחרות.
טיפים לקבלת הרכב:
רצוי להגיע לסוכנות עם שובר ההזמנה (וואוצ'ר), כדי שיוכלו לאתר במהירות את פרטי ההזמנה שלנו.
בלי כרטיס אשראי בינלאומי לא יתנו לנו רכב, אף אם שילמנו עליו מראש. הכרטיס נדרש כערבון לכיסוי הוצאות נוספות של דו"חות חניה, כבישי אגרה, ותיקוני פח וצבע.
לבדוק שריטות צבע, פגיעות פח, פלסטיקה שבורה או מושבים קרועים, ולוודא שכל הפגמים סומנו בטופס המסירה. אחרת אולי יגלגלו עלינו תשלום על נזקים שבאחריות קודמינו.
טיפים להחזרת המכונית:
החזרה בעיר אחרת כרוכה לפעמים בתשלום "דמי החזר". לא תמיד. רצוי לברר מראש אם יש דמי החזר ובאיזה סכום. בלי אישור בכתב עלולים לחייב אותנו בדמי החזר גבוהים מאוד.
יש להקפיד על שעת החזרת המכונית. על איחור קל יחייבו אותנו בתשלום עבור יום שלם נוסף.
יש להחזיר המכונית עם מיכל דלק מלא כמו שקבלנו. אחרת הם ימלאו את המיכל, וימשכו מכרטיס האשראי שלנו כסף עבור תדלוק מיכל מלא במחיר מופקע, אף כאשר החזרנו חצי מיכל. על זה הם מוסיפים עוד "דמי טיפול".
בהחזרה עלינו לבקש אישור בכתב שהרכב הוחזר במצב שבו נמסר לנו. אחרת אח"כ עלולים לחייב אותנו ב"תיקונים" של ליקויים שהיו כשקבלנו המכונית. את כל הניירת יש לשמור לפחות חודשיים אחרי השכירות.
לפעמים אחרי ששבים ארצה מגלים שחברת ההשכרה חייבה את כרטיס האשראי שלנו עבור דו"חות חניה וכדומה. בד"כ סכום החיוב מתאים לגובה הקנס. עלינו לדעת שהתשלום הזה איננו לכיסוי קנס החניה, אלא רק על הטיפול שלהם בדו"ח. את הקנס יש לשלם בנפרד לרשויות. ישראלים רבים הסתבכו כאשר חשבו בטעות שהקנס סולק באותו תשלום לחברה, ואח"כ קיבלו חיוב כפל קנס שהלך ותפח בגלל אי תשלום. כאשר נגיע שוב לאותה מדינה, יעכבו אותנו בביקורת הגבולות, וישחררו אתנו רק לאחר תשלום גבוה פי כמה מהקנס המקורי.
כל הזכויות שמורת לאתר ותוליכנו לשלום