בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

היום מתחילים אירועי "יום הצב" באשקלון

בחודש יוני יערכו אירועי "יום הצב" על חוף הים בגן הלאומי אשקלון. למעשה, זה לא רק יום אחד, אלא אירועים שיכולים להימשך שבועיים-שלשה. בעונה זו בוקעים צבי הים מהביצים שקבורות בחול על שפת הים, ובשעות הערב והלילה זוחלים הצבים הרכים והצעירים אל הים.

צבי הים נמצאים בסכנת הכחדה. רשות הטבע והגנים מארגנת הרצאות וסיורים מודרכים על צבי הים, שכוללים גם ליווי והשגחה על צבי ים קטנים שהולכים לים. יש כמה ארגונים שמארגנים אירועים כאלה, ובראשם העמותה הישראלית לזוחלים.

מי שהשתתפו באירועים אלה בשנים קודמות אומרים שזו חוויה מרגשת לכל המשפחה, ובמיוחד לילדים. מתנדבי העמותה וחוקרים סימנו כבר את רוב מקומות ההטלה של הצבים, והם ניצבים בסמוך להמתין לבקיעת הביצים ולהשגיח על מסעות הצבים אל המים. במסעם הראשון של הצבים הם חשופים לסכנת דריסה מצד ג'יפאים ונהגי טרקטורונים, וגם מציפורי טרף. חובבי הטבע מוזמנים להצטרף להשגחה ולליווי. העמותה לזוחלים מציינת את "יום הצב" בראשון ליוני. עירית אשקלון מציינת אותו ב4 ביוני. אבל הצבים כנראה אינם מתחשבים באירועים הרשמיים האלה, והם זוחלים אל המים בזמנם החופשי רוב הלילות בחודש יוני.

האירועים במסגרת "יום הצב" מתקיימים בעיקר בשעות הערב. אם כבר מגיעים לאשקלון, מומלץ להקדים ולנצל את כל היום לנופש וחופשה החל מהבוקר. יש לאשקלון הרבה מה להציע למטיילים.

בשכונת אפרידר נמצא ביתה של אומנית הפסיפס העולמית אילנה שפיר ז"ל. לאחר פטירתה לפני כשלש שנים הפכו ילדיה את ביתה למוזיאון. יצירות אומנות של פסיפסים נדירים תלויים על קירות הבית ועל הקירות הפנימיים של גדר החצר. אילנה שפיר נודעה בעולם האומנות כמי שיצרה ז'אנר חדש בתחום הפסיפסים בכך שנהגה להשתמש בחומרים טבעיים וחומרים ממוחזרים בגדלים שונים, ולא רק באבנים פסיפס או קוביות זכוכית צבעוניות. שווה ביקור.

      

משם כדאי ללכת לסיור רגלי במרינה היפהפיה, ולאכול ארוחת צהריים באחת ממסעדות הדגים שם, כמו מסעדת "ניסו הדייג".

את שעות אחר הצהריים אפשר לבלות בגן הלאומי אשקלון. יש בו דשאים רחבים למנוחה ולפיקניקים. כדאי בהזדמנות זו לצאת לסיור רגלי קצר שמתחיל ב"שער הכנעני" בכניסה לתל אשקלון, שנחשב שער הקשתות הקדום ביותר בעולם. נבנה בשנת 1850 לפני הספירה, ועדיין עומד על תילו. בצד הפנימי של החומה (אחרי הקשת) יש פסיפס נדיר ויפהפה שהיה רצפת בית עשירים. כיום הפסיפס גלוי למטיילים, אך נאמר לי שלקראת הסתיו עומדים לכסות אותו בחול כדי להגן עליו לדורות הבאים. לכן מומלץ להגיע ולראות ולצלם את הפסיפס הנדיר, כל עוד הדבר אפשרי.

בשטח הגן יש 67 בארות מים עתיקות מסוגים שונים, רובן מהתקופה הביזנטית. כמה מהן בארות מטיפוס "אנטיליה" שנקראת גם "באר אשקלונית" בגלל שרק באזור אשקלון התגלו בארות מיוחדות כאלה. לאחרונה שיחזרו את אחת הבארות האלה בפארק, ומומלץ מאוד לגשת אליה ולהתנסות בשאיבה בשיטה עתיקה זו. שק עור היה מחובר לשני חבלים על שני תופי עץ. השק הורד לבאר והתמלא במים. החבלים נמשכים למעלה, וכשמגיע השק לשפת הבאר הוא מתרוקן בעצמו לתוך בריכה צדדית. כיום אפשר להתנסות בעצמנו לשאוב מים בשיטה זו, תוך שאנו וילדינו מושכים את השק בעזרת החבלים.

בגן הלאומי ניתן לראות הרבה עמודי שיש מהתקופות הביזנטית והיוונית. חלק מהם רוכזו באחת מפינות הגן לצורך טיפול לפני הצבתם. מומלץ לחפש אותם.

בתקופה זו מתקיים באשקלון גם פסטיבל היין, במרכז הכנסים במתחם המכללה באשקלון. החל מ6 בערב יהיו שם דוכנים של יקבים מהאזור שיציגו יינות, אדומים, לבנים, מוגזים, ישראליים, מן העולם. כל סוגי היינות יוצעו לטעימה באווירת פסטיבל נפלאה. בפסטיבל היין יהיו גם דוכני בירות בוטיק לחווית קיץ נעימה. במקום יהיו גם מופעי מוזיקה עם להקות שונות. בפסטיבל יועברו הרצאות ייחודיות שייצרו ענין בנושא יין. הפסטיבל נערך בשיתוף "בית המשקאות של דורון".

אחרי הביקור בפסטיבל היין כדאי לחזור בערב לגן הלאומי לראות את צבי הים בוקעים מביציהם ורצים לים. כרטיס הכניסה לגן הלאומי הוא יומי, ואין צורך לשלם שוב על הכניסה החוזרת. הצבים זוחלים לים בשעות נוחות להם ולא תמיד נוחות גם לנו. לפעמים זה יקרה באמצע הלילה. אפשר ללון במלון לאונרדו-אשקלון במרחק הליכה סביר מהחוף.

תודה לאפרת צחור, מנהלת חטיבת התיירות בחברה הכלכלית לאשקלון, על המידע לצורך כתבה זו.

 

כל הזכויות שמורות לאתר 'ותוליכנו לשלום'

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן