טיול ביפן הוא בגדר חלום עבור ישראלים רבים, ולאחרונה נראה שהחלום הזה עומד להיות בר הגשמה. יפן נכללת ברשימת המדינות הירוקות של משרד הבריאות, אם כי תיירים מישראל ומכל העולם עדיין לא רשאים להיכנס למדינה. אך החלטת משרד הבריאות פותחת חלון של תקווה לחידוש התיירות ליפן בקרוב.
בעבר, כדי להגיע ליפן נאלצנו לטוס תחילה מערבה לאירופה, ואז להמשיך בכיוון ההפוך מזרחה בטיסת קונקשן. לכן יפן נחשבה יעד מרוחק ויקר. אבל האילוצים האלה משתנים לנגד עינינו. חברת אל על עמדה לפתוח קו טיסה ישיר לטוקיו בחודש מרץ האחרון, אך בגלל הקורונה נדחתה פתיחת הקו. סביר שלאחר דעיכת מגיפת הקורונה יחלו טיסות ישירות מישראל באמצעות אל על ואולי גם בחברת התעופה היפנית ANA. בנוסף, הסכמי אברהם פותחים בפנינו הזדמנויות נוספות של טיסות קונקשן ליפן עם חניית ביניים בדובאי. כשהדרך תתקצר, יוזלו גם מחיר כרטיסי הטיסה.
לציבור הדתי קל מאוד לבקר ביפן. יש שם 4 בתי חבד, בטוקיו, קובה, קיוטו, וטאקיאמה, שבהם מתקיימות תפילות במניין בכל שבת, כולל קריאה בתורה. בחלק מהם יש מניינים גם באמצע השבוע. בכל אחד מבתי חבד יש מסעדה כשרה, וגם שירותי קייטרינג עם משלוח ארוחות כשרות לכל מלון ביפן, לרבות המלונות החדשים האלה:
מלון Fufu Nikko resort נפתח לאחרונה בטוצ'יגי. Fufu היא רשת מלונות יפנים בעלת קונספט של רזורט קטן ויוקרתי. לרשת יש עוד מלונות ברחבי יפן: ב-Atami, אגם Kawaguchi שלמרגלות הר פוג'י, ב-Nara, Nikko, ומתוכננים להיפתח גם בקיוטו בשנה הבאה וב-Gora ב-2022.
המלון בניקו מספר את סיפורה של יפן במיטבה: טבע מהמם, היסטוריה מרתקת, מטבח מקומי משובח. כל זאת בשילוב עם מעיינות חמים (onsen) בכל חדר, כחלק בלתי נפרד מהתרבות המקומית. כמו כל שאר אתרי הנופש של הרשת, המלון שם דגש מיוחד על פרטיות ועל "הנורמאלי החדש" – התנהלות מתאימה לתקופת הקורונה.
בשנה הבאה יפתח מלון W in Osaka שעוצב על ידי הארכיטקט היפני הנודע טדאו אנדו. הוא ממוקם בעיר אוסקה הידועה כ"מטבח של יפן" בזכות המבחר העצום של מסעדות ומאכלים שניתן למצוא בה, גם מטעמים יפניים כשרים.
המלון W על 31 קומותיו וחדרי ההיי-טק שלו ממוקם בלב העיר, בה הרחובות שוקקים ביום ובלילה, ומוארים בשלל צבעי ניאון עם רדת החשכה. המיקום מאפשר לבלות בעיר בה 'ישן פוגש חדש', מהאבקות סומו מסורתית ועד לפינוקים מודרניים.
היסטוריונים גורסים שהיפנים הם צאצאים של עשרת השבטים שגלו בחורבן בית המקדש הראשון. ישעיהו הנביא כתב: "האיים הרחוקים אשר לא שמעו את שמעי, והביאו את אחיכם מכל הגויים" (ישעיהו פרק סו). החוקרים אומרים ש"האיים הרחוקים" של ישעיהו הם איי יפן.
בדורות האחרונים לא היו ביפן קהילות יהודיות עתיקות כמו שהיו באירופה. כיום רשומים בקהילה היהודית כאלף חברים בלבד, כמעט כולם אנשי עסקים מאמריקה ומישראל. בתקופת השואה ברחו ליפן יהודים רבים דרך סיביר. גם ישיבת מיר המפורסמת העתיקה מקומה לעיר קובה ביפן בתקופת השואה.
אין אנטישמיות ביפן. מו"ר הרב קוק זצ"ל התייחס באגרותיו גם ליפן, וכתב: "זה העם הנאור והחופשי, המקיץ משנות התרדמה שלו בכוחות רעננים, הוא ראוי להביט על המאור הישראלי מתוך עיניים יותר בהירות מעמים אחרים, שהזיה ושנאת ישראל ארסו את חייהם הרוחניים" (אגרות הראיה תרס"ט). ההוכחה לצדקת דברי הרב קוק התגשמה לאחר מותו גם בתופעה מעניינת של קבוצות לא יהודיות שאוהדות את ישראל. המפורסמות ביניהן הן כת "המקויה" ו"בית שלום".
בעיר יאוצו Yaotsu Cho נמצא היכל הזיכרון לצ'יאונה סוגיהרה, שהיה קונסול יפן בקובנה בתקופת השואה. הוא הציל חיי יהודים רבים בכך שהעניק להם ויזות ליפן ואשרות תושבות, למרות שלא עמדו בתנאים הנדרשים. לדעתי, זה אתר תיירות חובה לישראלים.
סימן נוסף לתקוות התיירותיות ביפן הוא הפתיחה של Super Nintendo World, שיפתח בתחילת השנה הבאה כחלק מהפארק הפופולארי של אולפני יוניברסל באוסקה. תהיה בו טכנולוגיה חדשנית שתיצור מציאות חליפית, כמו גם משחקי מחשב בגודל אמיתי. יוניברסל השקיעה בפארק החדש 544 מיליון דולר והבטיחה שהמקום יהווה אטרקציה "שהעולם עוד לא ראה כמוה".
כהכנה לתיירות שתגיע ליפן לאחר עידן הקורונה, ארגון התיירות היפני JNTO השיק לאחרונה את האתר https://www.japan.travel/adventure/en/. האתר מציע מגוון גדול של פעילויות הרפתקניות וחווייתיות ברחבי יפן. מטרת האתר היא להציג פעילויות יוצאות דופן ושונות, ולספק מידע על אפשרויות שהן מעבר לביקור באתרים הרגילים והידועים. ניתן למצוא בו מידע מעשי, סרטים ומסלולים לכל עונות השנה. הוא גם מנגיש התנסויות תרבותיות ייחודיות ליפן.
האתר נותן עומק למה שהופך את יפן לאטרקטיבית כל כך לתיירים ישראלים המחפשים מסלולי הליכה או רכיבה בטבע, להכיר מקרוב את החיים הימיים סביב יפן, ולהתנסות באומנויות יפניות שונות.