טיסות ישירות מישראל לקזחסטן יחלו לפעול לקראת סוף השנה. כך מדווח שגריר קזחסטן בישראל, סאטיבלדי בורשאקוב. בחודשים האחרונים הוא מקדיש חלק נכבד מזמנו לחידוש הטיסות, במטרה לקדם עוד את התיירות ואת שיתופי הפעולה הכלכליים בין המדינות.
הטיסות בין נתב"ג ובין נמל נורסולטן נזרבייב (NQZ) יופעלו ע"י חברת התעופה הלאומית הקזחית Air Astana. בימים אלה דנים בכמות הטיסות השבועיות ובסלוטים, שטרם סוכמו. חברת התעופה ישראיר הפעילה בשנת 2020 טיסות מיוחדות להחזיר למולדתם אזרחים קזחים שנתקעו בישראל ובירדן בגלל הקורונה. השגריר בורשאקוב מספר שלאחרונה הוא נפגש עם מנהלי ארקיע וישראיר במטרה שיפעילו קו סדיר, ולדבריו הבין מהם שאין להם מטוסים פנויים לקוים חדשים לאור הביקוש העצום בתר קורונה. מנכ"ל ארקיע, עוז ברלוביץ, אומר בתגובה: "אין לנו כוונה כרגע לטוס לשם".
לאחרונה ביטלה קזחסטן את הדרישה לויזות מישראלים. למעשה, קזחסטן ביטלה את חובת הויזות כבר בשנת 2017 לתיירים מכחמישים מדינות, ביניהן ישראל. אבל בעקבות מגיפת הקורונה חידשו את החובה לויזה יחד עם עוד דרישות רפואיות. בשבוע שעבר ביטלו את כל מגבלות הקורונה וגם את הצורך בויזה, וכעת אנחנו יכולים להגיע לשם עם דרכון בלבד, בלי ויזה ובלי צורך בבדיקות PCR.
קזחסטן נחשבת יעד תיירותי בינלאומי פופולרי מאוד. היא התברכה בנופים מדהימים של ערבות ושל הרים שחלקם מושלגים כל השנה. אלמטי שוכנת בבקעה מוקפת הרי הזאלייסקי אלטאו המושלגים. אטרקציות תיירותיות נוספות הן הפארק הלאומי טורגן שזכה להכרה של אונסקו, רכס הרי בקטאו-אטה, האגמים בוראביי, קולסאיי, יזבוב, ואגם בלחאש, שמצטיינים במים בצבע טורקיז מהמם.
לתיירות מסוג אקו-טוריזם יש משקל רב בתיירות לקזחסטן. קזחסטן היא יעד פופולרי גם לתיירות חורף, בזכות אתרי סקי משוכללים וזולים יחסית בצ'ימבולאק.
לנו, הציבור הדתי, קזחסטן מציעה גם אטרקציה יהודית. בעיר אלמטי נמצא קברו של רבי לוי יצחק שניאורסון ("לייויק"), אביו של הרב מנחם מנדל שניאורסון, האדמו"ר האחרון של חסידות חב"ד. הוא הוגלה מרוסיה לקזחסטן בגלל פעולותיו להפצת יהדות, ושם כיהן כרב של אלמטי. הוא נפטר בכ' באב 1944 ונטמן באלמטי. בשבוע הבא, ובכל שנה בתאריך זה, נערכת הילולה גדולה על ה"ציון" של קברו בהשתתפות אלפי חסידים, רובם מארה"ב ומישראל.
בקזחסטן פועלות שתי קהילות יהודיות משגשגות, עם בית כנסת יפהפה בעיר הבירה נורסולטן.
השגריר בורשאקוב אומר שלפני הקורונה הגיעו לקזחסטן כ5,000 תיירים ישראלים מידי שנה, והוא משקיע מאמצים לחדש את התיירות הישראלית לארצו. המכשול העיקרי למאמציו הוא שבינתיים אין טיסות ישירות מישראל לקזחסטן, והישראלים יכלו להגיע רק בטיסות קונקשן דרך איסטנבול. הוא צופה שעם פתיחת הקו הישיר תוכפל כמות התיירים השנתית.
בחודש שעבר הוא הביא לקזחסטן משלחת כלכלית בראשות שר התיירות הישראלי, יואל רוזבוזוב, שנפגש שם עם מקבילו הקזחי לדיונים על חידוש הטיסות הישירות ועל שיתופי פעולה בתחומים כלכליים אחרים. באותו ביקור הוסכם גם על יצוא של גרעיני חיטה מקזחסטן לישראל.
השר רזבובוב (מימין) עם השגריר בורשאקוב בקזחסטן בחודש שעבר
באמצע החודש הבא ייערך בנורסולטן קונגרס בינלאומי של עשרות מנהיגי דתות מרחבי העולם, שבו ידונו על הידברות בין דתית. זה מפגש שמתקיים פעם בשלוש שנים, שנוסד ע"י נשיא קזחסטן הקודם, נורסולטן נזרבייב. הקונגרס הנוכחי יעסוק בפיתוח ההון האנושי בעידן שאחרי מגפת הקורונה, בקיצוניות דתית בעולם, ובהבאת סובלנות ושלום באמצעות אנשי דת.
השגריר בורשאקוב מארגן משלחת גדולה גם מישראל. בראש המשלחת שני הרבנים הראשיים, דוד לאו והראשון לציון יצחק יוסף. יגיע גם נשיא הקונגרס היהודי האירו-אסייתי, מיכאל (מיכו) מירילשוילי, מהרצליה, וגם הפטריאך היווני מירושלים, וראש הדת הבאהיית מחיפה. לכל אחד מהמכובדים יצטרפו שמשים ועוזרים. סאטיבלדי בורשאקוב יעמוד בראש המשלחת הישראלית וידאג לכל מחסורם. אורח הכבוד בקונגרס יהיה האפיפיור חורחה מריו ברגוליו. את העולם המוסלמי ייצגו צוות מאוניברסיטת אל אזהאר בקהיר.
השנה מציינים 30 שנה להתחלת הקשרים הדיפלומטיים בין ישראל לקזחסטן. בין המדינות יש שיתופי פעולה כלכליים מגוונים. למשל, חברת 'מקורות' פועלת בקזחסטן בפיתוח מקורות מים ובהשבחתם, חברת 'אגריקו' הקימה פרוייקטים חקלאיים, וגם חברת הביטוח 'אשרא' פעילה מאוד בקזחסטן בתחום סיכוני סחר חוץ, לא רק בייצוא מישראל. השגריר בורשאקוב פועל במרץ רב וללא לאות בתחזוקת הקשרים האלה ובניסיונות לפתח שיתופי פעולה כלכליים נוספים. לאחרונה החלו לייצא ממתקים לישראל. שאלתי את השגריר לגבי אישורי כשרות, והוא לא ידע להשיב.
פקיד בכיר במשרד החוץ הישראלי סיפר לי פעם שהם מכנים את בורשאקוב הפעלתן מקזחסטן בכינוי חיבה "שגריר טורבו". זאת בגלל שהוא מעסיק אותם כמו שגריר של מעצמה ולא כשגריר של מדינה קטנה כמו קזחסטן.
שגרירות קזחסטן מחזיקה בישראל גם אוהל יורט אורגינלי, שאותו הם מעמידים מפעם לפעם באתרים שונים בישראל. ראינו אותו ביריד התיירות IMTM בתל אביב, והשגריר אומר שבעבר הציבו אותו גם בגינה ציבורית מול ביתו בהרצליה לכבוד חגיגות הנוריז, חג האביב. בעפולה ישנה קהילה יהודית של עולים מקזחסטן, שמקיימת קונצרטים וערבי מאכלים אותנטיים ועוד פעילות שונות. גם בחלק מהאירועים האלה מציבים את היורט.
הצילומים באדיבות שגרירות קזחסטן בישראל, ויקימדיה שיתוף, ובית חבד קזחסטן