לפני עידן הקורונה, כשחל ט"ו בשבט בימים לא גשומים ולא בשנת שמיטה, יצאו ילדי ישראל לנטיעות ביערות קק"ל ובפארקים עירוניים. השתילים היו לרוב- אורן, ברוש, או אקליפטוס, לפי יעדי הקק"ל לאותה שנה. השנה כדאי להפנות מבטנו לעץ טרופי חדש בארץ- המורינגה.
המורינגה מכונה גם “עץ הפלא” או “עץ הניסים” ונחשב ה”צמח המזין והשימושי ביותר בעולם”. זהו עץ טרופי נפוץ בחצי האי ההודי, משם הובא ארצה על ידי עולים מקוצ'ין בדרום הודו. הם הביאו ארצה זרעים ותרמילים של המורינגה, שממנה הכינו קמח ואוכל בריא בהודו. חשבו שבישראל יהיה חסר להם אוכל, לכן תכננו לשתול זרעי מרינגה בגינת ביתם החדש בישראל, ובכך להוציא לחם מן הארץ. מהם זה התפשט הלאה.
כיום יש בישראל מעט מאוד גידול מסחרי של מורינגה, בקיבוץ עין השופט, בישובים בעמק חפר, כרמי יוסף, גדרה ובערבה. המקום שבו גדלים הכי הרבה עצי מורינגה בישראל הוא "יערות מורינגה" במושב גני טל. ביערות המורינגה גדלים כ10,000 עצים בחממות בשטח של כ30 דונם. היערות שייכים לחנה ומוטי סנדר, חקלאים כבר 42 שנה. הם החלו לעסוק בחקלאות בגוש קטיף, ואחרי הגירוש נדדו ממקום למקום, עד שלפני 8 שנים באו אל המנוחה והנחלה בגני טל. בתחילה גידלו צמחי בית והדסים בחממות החדשות, אך בהמשך גילו את סגולות המורינגה, והחלו להתמקד בצמח הזה.
מוטי סנדר מלא שבחים לסגולות המורינגה. מצבו הבריאותי השתפר מאוד מאז החל להוסיף כפית אחת של אבקת מורינגה לתה שלו מידי בוקר, וגם הזכרון שלו חזר להיות חד מאוד. כידוע, רבי אלעזר בן עזריה מההגדה לפסח הכריז כאשר היה אדם צעיר- "הרי אני כבן 70 שנה" . מוטי סנדר נראה לי כמו "הנגטיב" של רבי אלעזר, כי הוא כבר עבר את גיל 70 (שבט נחשון), אך פעיל ונמרץ כמו איש צעיר. לדבריו זה בזכות המורינגה.
גם חנה סנדר משדרת חינניות ומרץ, ומספרת שבעבר התמודדה עם מחלת עור, אך כשמרחה עלי מורינגה רטובים, היא חוותה "ויהי עור". העור שלה חזר להיות חלק ונעים. הם מספרים על אחד מנכדיהם שסבל בגיל חודשים אחדים מחסימת מעיים ועצירות קשה. התרופות שהציעו הרופאים לא עזרו. מוטי נתן לפעוט לשתות תה מחליטת עלי מורינגה, ואחרי זמן קצר הכל השתחרר. נכד אחר סבל פעם מאפטות בחלל הפה, שנעלמו בעזרת שטיפות בחליטת עלי מורינגה. מוטי מספר שפעם נחתך בידו ממזמרה, והפצע לא נרפא. כאשר שיפשף עלי מורינגה על הפצע, הוא נרפא במהירות מדהימה. הניסיון האישי של משפחת סנדר מצדיק את הכינוי "עץ הניסים".
לאחר שגילה שבמורינגה יש גם חומרי קרישה, הוא הציע לידידו, שעובד כמוהל, לשים על מקום חיתוך העורלה אבקת מורינגה טבעית, במקום אבקת סולפה צהובה כמקובל. המוהל הזה ממתין לאישור רפואי, ולאחר מכן יבקש גם אישור הלכתי.
מכון וולקני קובע שהמורינגה הוא הדגל של ה“מזון-על” (Super Food). מחקרים מצביעים עליו כעל כעץ שיכול לרפא למעלה מ300 מחלות, בזכות ערכי התזונה הגבוהים שבו. יש בו ויטמין C פי 7 מפרי הדר, חלבון פי 4 יותר מחלב, ופי 3 יותר ברזל מתרד. למורינגה רכיבים נוגדי חמצון הפעילים במניעת מחלות וחיזוק המערכת החיסונית באופן טבעי. מחקרים רבים הוכיחו את יעילותו בטיפול במחלות ומניעתן, ובהגנה אנטי-בקטריאלית. הוא נחשב למזון על והוא עשיר בחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים חיוניים.
זרעי מורינגה (מור מזל)
בבריאת העולם כתוב "תַּדְשֵׁא הָאָרֶץ עֵץ פְּרִי עֹשֶׂה פְּרִי לְמִינוֹ" (בראשית א/יא). רש"י מפרש: "שֶׁיְּהֵא טַעַם הָעֵץ כְּטַעַם הַפְּרִי. וְהִיא לֹא עָשְׂתָה כֵּן, אֶלָּא "וַתּוֹצֵא הָאָרֶץ… עֵץ עוֹשֶׂה פְּרִי" וְלֹא הָעֵץ פְּרִי". אבל זה לא מתאים לעץ המורינגה, כי כמעט כל חלקי הצמח אכילים וניתנים לשימוש. הקליפה, העלים, הזרעים, הפרחים, השורשים והתרמילים הלא בשלים.
למעלה: תרמילים של פרח המורינגה. למטה: תרמיל פתוח שבתוכו הזרעים
הזרעים והשורשים של המורינגה נחשבים גם כחומרים מעולים למלחמה בחיידקים ובפטריות, ולטיהור של מים מזוהמים. ניתן לייצר שמן תזונתי (“שמן בן”) מהזרעים העשירים בחומצה אולאית הדומה לשמן זית.
השימוש העיקרי הוא בעלים, לרוב ברפואה המסורתית ועל ידי אכילה. הם משמשים להגביר את התזונה ולמנוע חוסרים תזונתיים, למלריה, חום, טיפוס, לחץ דם גבוה וסוכרת.
אפילו הענפים ניתנים לשימוש. מוטי מדגים לנו כיצד הוא קוטף קצה של ענף קטן, מקלף את קליפת העץ, סוחט את ליבו בלעיסה, ומעביר אותו על השיניים כמו במברשת. לדבריו זה מסייע לטפל בדלקות חניכיים, בציפוי אבן, ואף מלבין את השיניים. נשמע לנו בריא יותר ממשחות השיניים המקובלות.
חנה ומוטי החליטו לגדל את המורינגה כדי שגם אחרים יוכלו להנות מסגולות העץ. רקחו ממנו משחות לשיכוך כאבים, לטיפול בכוויות, פצעי בגרות, ועוד. ביערות מורינגה החליטו לחלוק את כל הטוב שבעץ והסגולות המיוחסות לו גם באמצעות מגוון מוצרי קוסמטיקה 100% טבעית, אורגנית וידידותית לטבעונים. יערות מורינגה מייצרים קוסמטיקה טבעית ותוספי תזונה, מוצר הדגל הוא שמן מורינגה טהור שעשוי מזרעי מורינגה. מכיוון שטרנד הבריאות הולך ומתפשט גם בישראל, יש ביקוש רב למוצרים על ידי אנשים בעלי מודעות טבעית, רפואית וסביבתית שמבקשים מוצרים ישר מן הטבע.
ביערות המורינגה פתחו גם נקודת מכירה למוצרים. לקראת ט"ו בשבט יש ענין רב בזרעי מורינגה מכונפת לזריעה בגינה הפרטית, וגם כמקור מזון עשיר בפני עצמו. בנוסף הם מוכרים גם שתילים של העץ, וגוזמים אותם לגובה 60 ס"מ, כדי שניתן יהיה להכניסם לכל מכונית משפחתית. בדרך כלל זורעים את המורינגה בשדה, והעצים גדלים בקצב מהיר ומסוגלים להגיע לגבהים של 15 מטרים. מאות שתילים נמכרו בשנתיים האחרונות, וזה נהיה טרנד נפוץ במיוחד בהתנחלויות ובמושבים דתיים. אומנם בשנת השמיטה הנוכחית אסור לזרוע ולשתול באדמה, אבל מוטי סנדר מרגיע ואומר שמותר לשתול בעציץ מנותק מהקרקע, ולאחר שתסתיים שנת השמיטה להעביר את הצמח לאדמה. ליערות המורינגה יש "היתר מכירה", ואין להם דיני ערלה ומעשרות. ועם כל זה מוטי עדיין מציע לנו " לפני קניית שתיל, שכל אחד ישאל את הרב שלו איך לנהוג בשמיטה".
הם מוכרים עוד מוצרים רבים בכשרות הרבנות נחל שורק. הם מייבשים את העלים בשיטה טבעית ללא חימום תנורים תעשייתיים. עלים יבשים מתאימים לחליטת תה ולתיבול סלטים ותבשילים, נמכרים בשקיות של 50, 100, או 150 גרם. מוצר הדגל המבוקש ביותר זה אבקת עלי מורינגה טחונים, שמתאימים לתיבול תבשילים ותוספת לדבש לשייקים ויוגורטים. גם עלים טריים משווקים בשקיות בשני גדלים, כתוספת לסלטים, פשטדות ומרקים.
חנה סנדר עם לקוחה בחנות המשתלה
חנה ומוטי גם שולחים עלים וענפים למעבדות המפעל "שמן למנחה" בטירת הכרמל, שמייצר עבורם משחות באישור ופיקוח משרד הבריאות. בין המוצרים: קרם הזנה לשיקום העור, סרום הילרוניק מחדש נעורים, קרם פנים עשיר ומזין, מסכת פנים טרמו ליפטינג, ג'ל בוץ לטיפול באקנה ופגעי עור. הם מציעים 3 סוגים של סבונים: סבון רחצה אנטיספטי, סבון פנים קצף מיצוי, וסבון פילינג.
המכירה בחנות בחממה, וגם בהזמנות בטלפון או באמצעות האתר שלהם באינטרנט www.moringaforestscom. הם מציעים גם משלוחים לכל רחבי הארץ.
ליערות המורינגה כדאי להגיע גם לבילוי משפחתי, ולא רק לקניות. באחת מהחממות הם שתלו עצי מורינגה בצורה של מבוך, שבו יכולים להשתעשע משפחות עם ילדים וכיתות תלמידים ונערים, ואפילו חיילים וועדי עובדים ביום גיבוש או בטיולי גמלאים.
בעונת החורף גזמו את העלים והענפים, והמבוך נראה כיום נמוך, אבל בעונת האביב והקיץ העצים במבוך מגיעים עד תקרת החממה.
יש בחממה זו גם פינות ישיבה ופיקניק, עם מתקנים למשחקי חשיבה מעץ.
מוטי וחנה סנדר אומרים: "אנחנו מזמינים אתכם להגיע אלינו, ולהתחבר לטבע, אל הריאה הירוקה ביערות מורינגה". אני מוסיף על זה המלצה מניסיון אישי.
צילומים: שפרה מאור ומזל מור