איי סיישל הפכו לאחרונה להיות היעד המבוקש ביותר על ישראלים. מכיוון האוקיאנוס מציפים גלים את החופים הלבנים, ומכיוון היבשה מציפים אותם ישראלים. על המלונות המקומיים עוברת עונת גאות של אורחים ישראלים, וברחובות עיר הבירה ויקטוריה שומעים הרבה עברית. על מידת הפופולריות של סיישל לציבור הדתי אפשר ללמוד מהעובדה שבשבת פרשת "תולדות" זכיתי להתפלל שחרית ומוסף במנין שהתארגן ספונטנית בכפר הנופש אופיליה באי מאהה.
את התיירים הישראלים בסיישל אפשר לחלק לשלש קבוצות: הכשרים, המהדרין, והמהדרין מן המהדרין. הכשרים- אלה התיירים שבאים לחופשת בטן גב במלונות ובחופי האוקיאנוס, ואינם מטיילים באתרי התיירות באיים. המהדרין- אלה תיירים שיוצאים גם לטיולים ולהפלגות באיים הגדולים והמתויירים. (עבורם פרסמנו כתבה אחרת באתר זה). המהדרין מן המהדרין- אלה התיירים הסקרנים שמבקרים באיים רבים יותר, ונשארים בסיישל יותר משבוע, או שמגיעים לחופשה בסיישל בפעם שניה. סקירה זו נכתבת עבור קבוצת המהדרין מן המהדרין.
תחילה, סקירה גיאוגרפית והיסטורית על קצה המזלג: איי סיישל נמצאים באוקיאנוס ההודי, 300 ק"מ מדרום לקו המשווה, ובמרחק כ1,600 ק"מ מזרחית לחופי אפריקה. בסיישל יש 115 איים. הנה צילום לווין של מיקומם:
והנה מפה של האייים הגדולים:
אי סיישל התגלו במאה ה16 ע"י הספן הפורטוגלי היהודי וסקו דה גמא שהיה בהפלגה להודו. אבל הפורטוגלים לא גילו עניין בהתישבות באיים אלה, בגלל שהיו להם כבר מושבות באיי המלדיביים ובחופי אפריקה. רק כעבור יותר ממאה שנים החלו להתיישב שם צרפתים, שהגיעו מהמושבה הצרפתית במאוריציוס. הצרפתים הלבנים הביאו לסיישל עבדים רבים מאפריקה. ב1814 ניצחו הבריטים את הצרפתים בקרב ווטרלו, ובעקבותיו העבירו לידיהם את השליטה בכל הקולוניות בצרפתיות בעולם, לרבות סיישל. בשנת 1976 זכתה סיישל בעצמאות מהבריטים.
בשפה הקריאולית יש פתגם- "כשאלוקים ברא את סיישל הוא חשב על הספנים". התנועה בין האיים השכנים נעשית כמעט ורק בהפלגות על ספינות מעבורת מהירות או יאכטות וקטמרנים. בהפלגות אלה ההנאה והתענוג הינן גם לאורך המסע, ולא רק בעגינה ביעד. המעבר בין האיים נעשה בהפלגות זולות במעבורות, או בטיסות פנים של חברת התעופה אייר סיישל. אפשר גם לשכור יאכטה קאטאמרן לטיול פרטי בין האיים. חברות הספנות מציעות גם מסלולי הפלגות בין האיים למשך יום שלם או חצי יום. הנה מעבורת טיפוסית:
להלן סקירה של עוד 17 איים אטרקטיביים לתיירים, מחולקים לפי מקבצים גיאוגרפיים. מומלץ להקדיש יום או שניים לכל אחת מקבוצות האיים. (גילוי נאות: המידע על חלק מהאיים שבסקירה זו מקורו במועצת התיירות של סיישל, ולא ביקרתי בהם בעצמי).
האי לָה-דִיג La Digue
לה דיג עולה מהים במרחק כ40 ק"מ מהעיר ויקטוריה במאהה. שטחו רק 10 קמ"ר. זה אי כה קטן שאנו יכולים לעבור את כל אורכו בנסיעה של כחצי שעה על אופניים. באי כמעט לא נוסעות מכוניות, והתנועה היא רק באופניים או בעגלות רתומות לשוורים.
האטרקציה העיקרית באי היא חוף סוּרְס דֶ'אַרְג'וֹנט Anse Source D’Argent היפהפה, עם סלעי גרניט גדולים שמגיעים עד שפת המים. צבעיהם בגוונים של חום כהה ובהיר, ויש בהם בליטות ושקעים כאילו סותתו ביד פסל אומן. אבל הם אינם מעשה ידי אדם אלא יצירה אלוקית מבריאת העולם. החופים המסולעים מוקפים ביער עבות של עצי קוקס ודקל. רצועות החוף עם חול לבן ונעים, שרוחבן רק כעשרה מטרים ואף פחות. זה גם מקום נהדר לצפות בשקיעות המקסימות.
הדרך אל החוף עוברת דרך חוות מטעים שנקראת L’Union estate, שהכניסה אליה כרוכה בתשלום. יש שם גם עצי וניל, ושם אפשר ללמוד על סוגי וניל ושיטות הייצור של כל אחד מהם. חובבי הגלישה אוהבים במיוחד את חוף Grande Anse Beach.
איים בקרבת לה דיג
האי פרגייט Fregate
האי פרגייט ידוע בעולם כמוקד משיכה לחובבי צלילה ושנורקלים. זה האי המזרחי ביותר באיים הפנימיים הגרניטיים של סיישל (55 ק"מ ממזרח למאה). שטחו כ2 קמ"ר. האי מוקף חופים חלומיים, ובראשן החוף אנסה ויקטורין שנבחר על ידי ה"טיימס" ל"החוף הטוב ביותר בעולם". ובנוסף לו עוד חופים מרהיבים כמו אנס מקרו ואנס במבוס בצפון האי, חוף גרנד אנס בדרום, וחוף לה קור במערב האי. באי מקננות ציפורי הפריגטות, שעל שמן נקרא האי.
האי מכוסה בעצי טאקאמאקה, קשיו ושקדים הודים. החופים הם בית גידול מקנן לשני מינים של צב ים: צב הוקסבול והצב הירוק שנמצאים בסכנת הכחדה. מעל 2,200 צבי ענק של אלדברה מסתובבים בחופשיות באי. יש בו גם מינים אנדמיים, כולל החיפושית הענקית הטנבריונית.
האי פרגייט מוכר בעולם גם בזכות אתר הנופש היוקרתי הפרטי Oetker
האי פליצ'יט Felicute
אי ציורי עם צוקי גרניט תלולים שמתרוממים מעל פני האוקיאנוס. עד שנות ה-70 היה האי מטע קוקוס שאוכלוסייתו כ50 איש בלבד. בסוף המאה ה19 הבריטים היגלו לאי את הסולטן פֶּרָאק, עד שהעבירוהו לאי מאהה. שנים רבות לא היה האי מיושב. לפני 13 שנים הוא הוחכר ליזם נדל"ן מסינגפור שבנה על שליש משטח האי ריזורט מפואר ויקר מאוד Zil Pasyon עם 30 וילות וספא, שמציע יוקרה רבה ופרטיות.
אי הקוקוס, Cocos Island
איי הקוקוס, הנקראים גם Ile Aux Cocos נמצאים 7 ק"מ צפונית ללה דיג. זה היה פארק ימי מאז 1996, והוא מושך חובבי צלילה מכל העולם. האי מהווה מקום פופולרי לטיולי יום הן מפרלין והן מלה-דיג. חבל שאין עליו מלון.
האי מריאנה Marianne
אי קטנטן ששטחו כ 238 דונם, ששוכן מזרחית לפליצ'יט. הקצה הדרומי של מריאנה נחשב לאתר צלילה ברמה עולמית, שמושך תיירים מעל העולם.
איים הסמוכים לפרלי
אי הציפורים Cousin
אי זה נחשב גן עדן לחובבי צפרות בזכות 300,000 עופות ים וציפורים רבות שמקוננות ומעופפות בו, ביניהן מזנים נדירים ביותר. רוב האי מכוסה יער עבות מוקף בחוף חולי לבן, חוץ מהחוף הדרומי המסולע. האי היה בעבר מטע קוקוס. בשנת 1968 קנתה את האי המועצה הבינלאומית לשימור ציפורים ICBP, ועקרה עצי קוקוס צעירים, ובכך אפשרה לצמחייה המקומית להתחדש ולבעלי חיים מקומיים להתאושש. כיום צומחים שם בעיקר עצי קזוארינה, אקוויסטיפוליה, פנדנוס בלפוריי, ופיקוסים. האי הוכרז כשמורת טבע.
האי מוקף שוניות אלמוגים, וחיים עליו גם צבי ענק. אומרים שזה גן עדן גם ליתושים וחרקים, לכן יש להתמרח במשחות מתאימות לפני שמגיעים לאי. אין להגיע לאי באופן עצמאי, אלא רק בליווי של מדריך טיולים מוסמך.
איי האחות
אי האחות הקטנה מוקף בשונית אלמוגים. יש לו קו חוף סלעי מאוד, שבד"כ אינו מאפשר לעגון כאן עם סירה. אפשר להגיע אליו רק כשהאוקיאנוס שקט בעיתות הגאות. יש באי שבילי הליכה שמאפשרים לנו ליהנות מהנופים היפים.
אי האחות הגדולה, גרנדה-סור, הוא אי פרטי השייך כיום למלון לה שאטו דה פויל באי פרלי, ומיועד רק לאורחיו. אבל לפעמים מרשים גם לתיירים אחרים להגיע לאי המקסים. לאחרונה הקים המלון מנחת מסוקים, ווילות ללינת לילה. רוב אורחי המלון באים כדי לצלול בחופי האי.
שני האיים מכוסים ביערות טרופיים. האי מתאים להליכה, שחייה וצלילת שנורקלים. סיורי שייט רבים עוצרים כאן לארוחת צהריים, והאי נחשב מקום פופולרי לברביקיו על החוף.
האי קורייז Curieuse Island
אי גרניט קטן קרוב מאוד לפרלי, אבל עם צמחיה שונה. שטחו פחות מ3 קמ"ר. אי קומפקטי עם חופים שקטים, צבים ענקיים, יער עצי מנגרוב, ומוזיאון להיסטוריה מקומית. האי ידוע גם בזכות דקלי קוקו דה-מר, עצי טאקמקה ענקיים, ומיני ציפורים כמו תוכי שחור נדיר של סיישל Coracopis nigra barklyi, שחי רק כאן ובפרלי. באי יש פארק לאומי ימי עם מים רדודים, שידוע בעולם בזכות דג התוכי הגדול שמגיע לגודל עד 1.20 מטר, וצבי נץ ששוחים בין האלמוגים. יש שם גם אגמון יפה שעליו גשרון הליכה ארוך.
המעבורת עוגנת בביי לארי, משם משתרעת טיילת דרך יער המנגרובים שמגיעה לחוף סנט חוסה, בצד הדרומי של האי. פעם פעל שם בית חולים למצורעים שביתניו היו בנויים בסגנון אדריכלות קולוניאלית קריאולית. "בית רופא" משמש כיום מוזיאון להיסטוריה של האי. על החוף מול בית הרופא מטילים צבי ים את ביציהם. וכעבור 50 יום בוקעים הצבים ורצים לאוקיאנוס. מחזה מדהים בתקופה זו בשעות בין הערביים.
התיירים מגיעים לכאן לראות את צבי הענק, ש300 מהם הועברו מהאי אלדברה לתחנת הריינג'רים הפתוחה למבקרים, ועוד רבים שמשוטטים חופשי ברחבי האי.
האי סנט פייר St. Pierre
אי קטנטן שגודלו כמגרש כדורגל, מול החוף הצפוני של פליצ'יט, עשוי סלע גרניט ועליו עצי קוקס. ממוקם במרחק 5 ק"מ צפונית לאי פרלין. האי לא מיושב, אין בו כבישים ואפילו לא שבילי אופניים או הליכה. אבל האי הקטן מבוקש מאוד על צוללנים, ובמיוחד צלילות לא עמוקות עם שנורקלים. חופי האי די רדודים, ויש בהם דגים צבעוניים מדהימים ביופים שמשייטים בין האלמוגים ומעליהם.
אי קטן זה משובץ בדקלי קוקוס, וצילומיו מופיעים על חוברות במסעות פרסום של איי סיישל.
איים קרובים לאי מאהה
סנט אנה Saint Anne
האי הקרוב ביותר למאהה, מול נמל התעופה של ויקטוריה. חשיבותו בגלל שבמקום נבנה כפר נופש של קלאב מד. המלון היה מתוכנן להיפתח בחודש פברואר האחרון, אך פתיחתו נדחתה בגלל משבר הקורונה. מועד היעד החדש הוא במהלך חודש ינואר 2021 הקרוב. חברת התעופה אייר סיישל מכינה חבילות נופש לישראלים בשיתוף עם קלאב מד בתל אביב.
האי סילוואט Silhouette
אי אקזוטי הנמצא 20 ק"מ מול חוף ביו וואלון בצפון מאהה. כולו מכוסה ביער עד, מוקף ברצועות חול לבן שמי האוקיאנוס נושקים לו. השם סילואט ניתן על שם אטיין דה סילואט, שהיה שר האוצר הצרפתי של לואי ה15. אגדה מקומית מספרת שהקורסייר ז'אן פרנסואה הודול קבר את אוצרו באי סילואט. באי מתגוררים 200 תושבים בלבד. כפר הראשי הוא La Passe שם נבנה ריזורט הילטון לבריץ Labriz Spa שמציע 117 וילות על מורד הגבעה עד למי האוקיאנוס.
האי סילואט מפורסם בזכות המגוון הביולוגי העשיר במערב האוקיאנוס ההודי, עם הרבה צמחים ובעלי חיים אנדמיים בסכנת הכחדה. ביניהם גם עטלף הזנב של סיישל. רוב הצמחים האנדמיים באיים הגרניטיים של סיישל גדלים בסילואט, וחלקם ייחודיים לאי. אחד הנדירים שבהם הוא גורדוני Impatiens שנמצא בסכנת הכחדה. הוא קרוב משפחה של צמח הגן הידוע Busy Lizzie, שתועד רק במאהה ובסילואט. בשנת 2010 הוקם הפארק הלאומי סילואט על 93 אחוז משטח האי.
עד 1960 היה האי בבעלות משפחת דאובאן הצרפתית שהתגוררה במאוריציוס. באי קיים מאוזוליאום 'אניז דה לה מדלן', שם קבורים בני המשפחה, כולל אוגוסט דאובן, שזכה לכינוי "הרוטשילד של האוקיאנוס ההודי". בית המטעים של המשפחה שוחזר לאחרונה, וכעת הוא מוזיאון המכיל תמונות מקוריות של משפחת דאובאן.
בחנות המזכרות שבאי לימדו אותי את הפתגם המקומי: "In Seychelles she sells sea shells". בעברית: בסיישל היא מוכרת צדפות ים. (כמו "גנן גידל דגן בגן" שלנו).
האי מויין Moyenne Island
אי זעיר מצפון למאהה שבו פארק לאומי. אי זה היה שייך לעיתונאי בריטי, ברנדון גרימשואו, ששתל כאן עם חבריו 16,000 עצים מזנים מקומיים וזנים זרים. הוא הביא גם צבי ענק. אחרי מותו ב2012 הוכרז האי שלו כפארק לאומי. האי מהווה אתר תיירות מבוקש בזכות קרבתו לעיר ויקטוריה. על חופי "גולי רוג'ר" באי הקטן יש מסעדות יוקרתיות. לחופיו שוחים גם כרישים ובטאים (חתול ים) גדולים המשייטים קרוב לקרקעית.
איים מרוחקים מהמרכז
האי אלדברה Aldabra
אטול אלדברה Aldabra Atoll הוא טבעת שונית האלמוגים השניה בגודלה בעולם. התושבים המפורסמים של אלדברה אטול הם צבי הענק, שמשקלם הממוצע הוא 250 ק"ג ותוחלת החיים שלהם כ200 שנה. בזכותם האי נחשב אטרקציה עולמית ויעד מבוקש לטיולי משפחות. הצבים נקראים על שם אי זה, שממנו נלקחו לאיים אחרים בסיישל, ולרחבי העולם. צבי ענק אפשר לראות גם באי מאהה ובמקומות אחרים, אבל שם הם מגודרים. לעומת זאת באלדברה הם חיים חופשי בטבע, כמו הצבים הקטנים שאנו מכירים מישראל וכמו חתולי הרחוב אצלנו.
צבי הענק האלה למדו לא לפחד מבני אדם. הם יתקרבו אלינו בסקרנות, וישמחו אם נאכיל אותם עלי בננה. הצבים אוהבים שמלטפים אותם בצוואר הקדמי מתחת לסנטר. אפשר לשים על גבם ילדים לרכיבה קלה. חוויה בלתי נשכחת לילדים ולחובבי טבע, ולכן האי הזה פופולרי לטיולי משפחות למרות המרחק ממאהה.
תקופה זו של השנה היא עונת הרביה והקינון של הצבים. בלילות אפשר לשמוע קולות נקישה מוזרים. לאוזניי זה נשמע כמו ניגון קנסטנייטות של רקדנית פלמינגו מסוממת, שמקישה נגינה בהילוך איטי מאוד. אך פקיד הקבלה במלון הסביר לי שהקולות מגיעים מהצבים שעוסקים במצוות "פרו ורבו".
איך מבדילים בין צב זכר לנקבה? לצבים הזכרים יש בבטן שקע שאמור להתאים לגב הנקבה.
הנקבות עולות מהים ליבשה, חופרות קינים בחול הרך, ומטילות לתוכם 50-200 ביצים. לאחר כ50 יום בוקעות הביצים, וצבים קטנים ורכים חופרים דרך מהן החוצה, ופורצים בריצה אל הים. מחזה בלתי נשכח לתיירים.
הצבים האלה היו אהובים במיוחד על ספנים במאה ה17, עוד בטרם היתה התיישבות באיי סיישל. אוניות סוחר שהפליגו מהודו לאירופה, נהגו לעגון ליד האי ולקחת משם צבי ים. בהמשך ההפלגה הם בישלו ואכלו את בשר הצבים. על האוניות הבשר נשמר טרי כל עוד הצב היה בחיים, ולא נדרשו לטפל בו מלבד האכלה פשוטה בעלים.
באי חיים גם סרטני הקוקוס Birgus latro, הסרטנים היבשתיים הגדולים ביותר בעולם. אורכם עד מטר אחד, ומשקלם כ5 ק"ג. עם רדת החשיכה הם מסתובבים חופשי ברחבי האי, ומכונים גם 'סרטני שודדים' כי הם מתגודדים במיוחד ליד פחי האשפה של המלונות והמסעדות בחפשם מזון. מקצתם נשארים לשוטט באי גם בשעות הבוקר לאחר זריחת השמש. המראה מפחיד, אבל אל דאגה! הם אינם מסוכנים לבני אדם.
איי אלדברה מרוחקים מאוד מהאי מאהה. טסתי לשם לראות את הצבים המיוחדים, לפני שידעתי שאפשר למצוא כמוהם גם במקומות רבים אחרים בסיישל. טיפ: במבט לאחור, לא הייתי צריך לבזבז כה הרבה זמן וכסף.
האי הצפוני North Island
אי קטן ושופע צמחייה באיי סיישל, שבו נמצא אתר נופש אקולוגי עם מסעדות, ספא ופעילויות מים. באי יש שפע של דקלי קוקוס, עצי Takamaka ו-Casuarina . באי הצפוני נבנו 25 וילות במיוחד לזוגות בירח דבש. זה אי פרטי שסגור למבקרים שאינם מאורחי המלון. האי הקטן מוקף בחופי חול לבן ומרופד דקלים ועצי קזוארינה. שבילי טבע מאפשרים למבקרים להתפתל ברחבי האי, שרוחבו המירבי קצת יותר מקילומטר.
באי הצפוני אפשר לחוות ניגודים. הוא מחוספס וחלק, ישן וחדש, רטוב ויבש, המוני ומעודן. האי ממש משנה את צבעו מיום ללילה, כאשר הצבעים משתנים מגוונים קרירים של כחול וטורקיז לגוונים חמים של כתום ואדום. המסע הזה בספקטרום הצבעים מעורר השראה.
האי הצפוני מותאם לטיולי משפחות עם ילדים, עם מגוון רחב של פעילויות ביבשה או במים. התוכנית מותאמת אישית לכל ילד בכדי לספק את הריגושים וההרפתקאות. יש באי אזור משחקים לילדים עם אזור אומנות ומלאכות, חדר כושר בג'ונגל, נדנדות, טרמפולינה וצעצועים.
איי אלפונס Alphonse
קבוצת האטולים של אלפונס נחשבת הבתוליים והטהורים ביותר בעולם, מה שהופך אותם לגן עדן של חובבי הטבע. שלישיית האיים המרהיבה המורכבת מאלפונס, סנט פרנסואה, וביג'וטייה. יש שם חופים לבנים יפהפיים בשולי היער הטבעי הצפוף, שזורים במטעי קוקוס עתיקים. גם כאן רואים צבים גדולים, סרטנים מתרוצצים, ומגוון מעניין של מיני ציפורים. האי אלפונס נמצא במרחק של 60 דקות טיסה משדה התעופה של ויקטוריה במאהה.
האי דניס Denis Island
האי דניס הוא האי הצפון מזרחי ביותר באיי סיישל. אי אלמוגים בשטח של 1.4 קמ"ר. האי נקרא על שם קצין חיל הים הצרפתי דניס דה טרובריאנד, שחקר אותו בשנת 1773. האי דניס נמצא בבעלות פרטית. יש בו מסלול נחיתה קצר, ואתר נופש עם 25 בקתות אירוח. בקצה הצפוני של האי ניצב מגדלור שנבנה בשנת 1910.
צילומים: STB, אמיר גור, ויקיפדיה, וויקישיתוף
הכותב היה אורח של חברת התעופה Air Seychelles, ושל משרד התיירות של סיישל STB