לרגל שנת השמיטה נפתחת תערוכת 'כלים במנוחה' בגני רמת הנדיב. המסלול כולל שבע תחנות מעוררות מחשבה הפזורות ברחבי הגן, המבקשות לגרום לנו לחשוב מהי שמיטה עבורנו.
שבע התחנות המייצגות 7 שנים, מאפשרות מפגש חדש ומפתיע על מקומה וחשיבותה של מנוחה בחיינו, ומאפשרות התנסות וחשיבה סביב נושאים מגוונים הקשורים לשנת שמיטה. הפעילות כוללת ערכה אינטראקטיבית בה מוזמנים המבקרים לקחת חלק פעיל בכל אחת מהתחנות:
- להקשיב לרחשי הטבע בשלוש עמדות "האזנה" מיוחדות – שנת שמיטה מזמנת הפסקה מהמרוץ היומיומי ומאפשרת הפניית קשב למה שסביבנו – הטבע והקהילה. המבקרים מוזמנים להטות אוזן למה שקורה בגן: אוושת הרוח – האם אפשר לשמוע אותה בעלים? ציוץ הציפורים – האם אפשר להבחין בציוצים השונים וקולות המטיילים בגן ?
- לבחור כיצד לתרום לסביבה ע”י ויתור על הרגל אחד. בשנת שמיטה החקלאי מצווה לוותר על היבול ולהשאירו הפקר, כדי שכל אדם באשר הוא יוכל לאסוף אותו מהשדה ללא תמורה: על מה אנשים מוכנים לוותר למען עתיד טוב יותר על כדור הארץ? הקהל מוזמן להכניס את הדיסקית למיכל המתאים לפי בחירתו
- להוקיר “תודה” ולשלוח גלויה למישהו אהוב- שנת שמיטה היא הזדמנות להוקרת תודה ולהבעת הערכה על דברים ששגרת החיים העמוסה לעיתים מקשה עלינו לראותם. זה הזמן להודות על מה שיקר ללב, שמשמח ומעניק לחיים משמעות. המבקרים מוזמנים לשלוח גלויה עם מילה טובה לאדם אהוב ומוערך. את הגלויה משלשלים לתיבה ברמת הנדיב והיא כבר תגיע ליעדה.
- להצטלם ולשתף ברשתות החברתיות
- לאחל משהו למבקרים עצמם או לסביבה בעץ המשאלות הקסום- שנת השמיטה קוראת לבני האדם להשתמש במשאבי הטבע בתבונה ובאחריות, כדי שלא יכלו את מה שלא יכול להתחדש ובכך יצמצמו את ההשפעות המזיקות על העולם. זה הזמן לגילוי אחריות סביבתית ולהתמודדות עם אתגר כלל־ עולמי. מה בני האדם מאחלים לטבע? המבקרים יכתבו את משאלתם ויצרפו אותה לעץ המשאלות.
- להרפות- לנשום ולנוח בפינת נוף יפיפייה המשקיפה אל הים. שנת שמיטה מורה לשבות מעבודת האדמה. האדם מרפה, האדמה נחה. בתחנה מוזמנים המבקרים לשבת בישיבה נוחה ולהרפות. לעִצום עיניים בעדינות ולמקד את תשומת הלב למשך דקה בנשימה הטבעית, בשאיפה ובנשיפה מהאף. להרגיש את מגע האוויר, להניח לכל מחשבה, וללא הפרעה להיות בנוכחות ברגע הזה.
- להתחדש במתנה, תיבת קינון מיוחדת. שנת שמיטה מאפשרת לקרקע "לחדש כוחות" אחרי שנים של שימוש בה. גם ברמת הנדיב מאפשרים למבקרים לעשות שימוש מחודש בתיבת הכלים של הערכה ולתלות אותה כתיבת קינון לציפורים המבקרות סמוך לביתם.
יוצרות התערוכה, לירון טלמור וטלי ביכלר, אומרות: "מבקרי התערוכה מקבלים השראה מעצם בחירת החומרים, החל מהלוחות המודפסים וכלה בארגז הכלים שמקבל כל מבקר בתערוכה, שהופך בסוף הסיור להיות תיבת קינון. הייתי שמחה אם נלמד להסתכל על המציאות קצת אחרת. לדעת להקשיב ולהתבונן".
האוצרת: ליאת מרגלית.
צילום: רוני קיסרי