פילאך Villach היא העיר השניה בגודלה בקרינתיה (והשביעית בגודלה בכל אוסטריה). העיר הוקמה במאה ה13, אבל הבנינים העתיקים ביותר שאנו רואים כיום במרכזה נבנו במאה ה17. בתים עתיקים וצבעוניים, כבישים מרוצפים באבנים, אין מכוניות ואין רמזורים. כשאנו משוטטים להנאתנו ברחבי העיר, קל לשכוח שאנחנו חיים במאה ה21. גם תיירים מישראל שמגיעים לקרינתיה מבקרים בפילאך, וגם ישראלים שמטיילים בקרואטיה ובסלובניה קופצים לחצי יום בפילאך.
נהר דְרָבָה DRAU חוצה את פילאך. אורכו כ350 ק"מ. הצד הצפוני היה שייך לנסיך זלצבורג והצד הדרומי לנסיך במברג. המיקום של פילאך אסטרטגי מאוד, ודרכה עוברות מסילות הברזל מווינה לנמל טריאסט. במלחמת העולם השניה עבר דרכה ציר התחמושת והאספקה לצבא הגרמני. לפיכך היא היתה מטרה של המפציצים הבריטיים, שהטילו עליה יותר מ12,000 פצצות. רוב בתי העיר נהרסו בהפצצות, והעיר נבנתה מחדש בשנות החמישים. דוקא הגשרים לא נפגעו, כי המטוסים הבריטיים פספסו אותם פעם אחר פעם.
פסל הליצן
לאזור המתוייר עוברים דרך "הגשר העירוני" Town Brige. בצד הגשר אנו רואים את פסל הליצן Carnival’s fool statue, שילדים ותיירים אוהבים להצטלם לידו או יושבים על ברכיו. על גדות הנהר מאחורי הפסל נמצא מרכז הקונגרסים של פילאך.
הרחוב המרכזי
הרחוב המרכזי Hauptplatz הוא מדרחוב יפה עם הרבה מסעדות ובתי קפה וחנויות. הבניינים בו הם שיחזור של הבתים שנבנו במאה ה17. במרכז הרחוב אנו רואים עמוד ועליו פסל של השילוש הקדוש לנוצרים. הפסל עשוי שיש לבן ונחשב "מגן העיר".
ברחבת בנין העיריה אנחנו רואים בית ירוק שצמוד לעיריה. זה היה ביתו של עורך הדין היהודי החשוב ביותר בפילאך, אֶגוֹן וייסברג. בבנין הצהוב שממול התגורר עורך הדין היהודי, ד"ר מרסל גְלֶזִינְגֶר. יום לאחר האנשלוס, כשהנאצים השתלטו על אוסטריה, הם ברחו לישראל ונפטרו בינינו בשיבה טובה. בבית הצהוב ובבית הכתום שמימין לכנסיית יעקב התגוררו משפחות יהודיות עד השואה. בקומה הקרקע היו חנויות שלהן, ומעליהן דירות המגורים.
במעלה הרחוב המרכזי נמצאת כנסיית 'יעקב הקדוש' בנויה בסגנון גותי. הכנסיה המקורית נבנתה בשנת 1136, נהרסה ברעידת אדמה בשנת 1348, ונבנתה מחדש. מעליה מגדל בגובה 94 מטר (כ-25 קומות) שבפסגתו תצפית מרהיבה על העיר. המגדל נקרא קַמְפָּנִילֶה Campanile.
הקרדינל המקומי מציין בגאווה שהוא נכד של יהודי. למרגלות דוכן המטיף שבתוך הכנסיה יש פסל של אדם שוכב וישן, ובליבו נטוע עץ שעל ענפיו כתובים שמות המלכים לבית דוד, כמו יהורם, אסא, וכל שאר מלכי יהודה הכתובים בתנ"ך. ברצפת הכנסיה נהגו לקבור את הכמרים, ועל קבריהם שמו מצבות אבן גדולות מאוד. הכנסיה נחרבה בהפצצות במלחמת העולם השניה, ובמהלך בנייתה מחדש עקרו מהרצפה את מצבות האבן, וחלק מהן הטמיעו בתוך הקירות החיצוניים.
אנדרטה לזכר חללי השואה
אנו עוקפים את הכנסיה לכיוון ימין (מערב), וברחוב הראשון פונים שוב ימינה לרחוב וילמאן Wilmanngasse. התיירים באים לשם לבקר במוזיאון העירוני, אבל המקום שמעניין אותנו ביותר בפילאך הוא האנדרטה לזכר קורבנות השואה, שנמצאת מול המוזיאון ממש מעבר לכביש. ליד גדר הבית השני מימין. באנדרטה לוחות זכוכית שקופים עליהם מוטבעים שמות של 336 תושבי פילאך שנרצחו ע"י הגרמנים. 50 מהם היו יהודים בני עמנו, והשאר היו נכים, צוענים, וקומוניסטים. כל הקורבנות נרצחו במחנות ההשמדה מַטְהָאוּזְן ואושוויץ.
האדם שיזם והקים את האנדרטה הזו הוא הָאנְס הַיְידֶר Hans Haider, מורה להיסטוריה בגמלאות. הוא מספר שבפילאך לא היה שום איזכור לשואה וליהודים. בשנת 1989 המפלגה הקומוניסטית בפילאך רצתה להקים זכרון לקומוניסטים מקומיים שנהרגו בשואה. היה ידוע על כ15 אנשים. הוא החל לבדוק ולחקור מי היו הקומוניסטים מפילאך שנרצחו במלחמת העולם, וגילה שהגרמנים רצחו רבים יותר מתושבי העיר. בקלגנפורט הסמוכה היה בית משוגעים, והגרמנים העבירו את כל החוסים למחנה ההשמדה מטהאוזן, שם נרצחו ביומיים הראשונים להגעתם. אח"כ אספו גם את המשוגעים והנכים שהתגוררו בפילאך, וגם אותם שלחו למחנה ההשמדה. אח"כ אספו ושלחו צוענים, יהודים, פרטיזנים וקומוניסטים. כאלף מתושבי קרינתיה נרצחו במטהאוזן ואושוויץ. היידר אסף את שמות כל הנרצחים ונסיבות מותם, והחליט להנציח מביניהם את אלה שחיו בפילאך.
בתחילה נתקל הרעיון בהתנגדות של ראש העיר. באותן שנים מושל קרינתיה היה יורג היידר האנטישמי, ומזכ"ל האו"ם היה אז קורט ולדהיים, אשר שגריר ישראל באו"ם, בנימין נתניהו, חשף שהוא היה קצין נאצי. באותה תקופה היתה באוסטריה מגמה של הכחשת השואה, וראש העיר חשש שהמושל והנשיא לשעבר יראו באנדרטה התגרות. "הוא חשש גם שאזרחי פילאך לא יראו בעין יפה תזכורת לעברם, וזה יזיק לפופולריות שלו" אומר מר היידר. אבל בסוף ראש העיר נכנע.
האנדרטה עשויה עמודי נירוסטה עליהם תלויים לוחות זכוכית שקופה, עם שמות הנרצחים ומקום הירצחם. עיצב אותה הָאנְס אַיְיכְנִיק, מורה שלימד עם היידר באותו בית ספר. במבט ראשון האנדרטה נראית פשוטה למדי, אבל מאחור הפשטות הזו יש מחשבה עמוקה. לוחות הזכוכית השקופים נועדו להמחיש את היות הקורבנות "שקופים" עד אז. הזכוכית והנירוסטה המודרניים עומדים בקונטרסט לגדר העתיקה של כנסיית יעקב שמאחור. הזכוכיות אינן שקופות לגמרי, וכשמתקרבים אליהן אנו רואים בהן השתקפות של עצמנו כמו במראה. זאת כדי לטעת תחושה שהקורבנות הם בתוכנו.
המיקום נבחר מול המויזאון העירוני, כדי שהמבקרים במוזיאון יראו את האנדרטה. וגם מסיבה פרקטית- זה אחד המקומות היחידים במרכז העיר שבו אין בקומת הקרקע חנות או מסעדה.
קרובי משפחה של הנספים מגיעים לבקר באנדרטה, כי זה המקום היחיד שבו הם יכולים להתייחד עם זכר יקיריהם שנשרפו בתנורים של הנאצים. אנשים באים להניח זרי פרחים לרגלי האנדרטה. מדי שנה מתקיימות ליד האנדרטה שתי אזכרות ציבורית לשואה. אחת ביום 8 במאי לציון סוף מלחמת העולם השניה, והשניה ביום 9 בנובמבר לציון ליל הבדולח. באירועים אלה משתתפים אישי ציבור ותלמידי בית הספר המקומי, שבו עבד מר היידר. הוא מקיים גם סדנאות לנוער ולמבוגרים, שבהן שומעים עדויות של אנשים שהיו במחנות העבודה ומחנות ההשמדה.
14 פעמים הושחתה האנדרטה. בפעם האחרונה, בשנת 2009, הצליחה המשטרה לעצור את הוונדליסטים. הם היו נערים מקומיים שעברו שטיפת מוח והסתה של ניאו נאצים מבוגרים. למרבה ההפתעה והמבוכה אחדים מהם היו תלמידיו לשעבר של האנס היידר, מקים האנדרטה. "הלכתי עם התובע והשופט לדבר עם הילדים והוריהם. הצעתי לבטל את התביעה המשפטית, בתמורה לכך שהם ישפצו בעצמם את האנדרטה ויממנו את השיפוץ והצבת מצלמת אבטחה ליד האנדרטה, וגם יבואו איתי לסיור במחנה ריכוז. ההורים שמחו שנמנע מילדיהם משפט ורישום פלילי". מאז לא היו עוד מקרי ונדליזם באנדרטה הזו.
המוזיאון העירוני
במוזיאון העירוני מציגים הרבה מוצגים מההיסטוריה של פילאך, כמו מטבעות עתיקים, כלי עבודה חקלאיים, וכיוצא בזה. יש שם גם מוצגים יהודיים, שזוכים לתשומת לב ומיקום חשוב במוזיאון. מול דלת הכניסה למוזיאון העירוני אנו רואים מצבת קבר בעברית. חרוט עליה שמה של "אסתר בת הרב ידידיה אשת זרובבל" שנפטרה בשנת 1265. זו המצבה היהודית העתיקה ביותר בכל אוסטריה. המצבה הזו הובאה מהכפר יודנדורף הסמוך.
מצד שמאל של דלת המוזיאון יש עוד שבר של מצבה יהודית עתיקה משנת 1350. קשה לקרא ולהבין את שם הנפטר. המצבה הזו התגלתה בשנת 1971 בכפר מולטשאך הסמוך. הרסו שם בית ישן, ובהריסה מצאו שמסגרת אחד החלונות היתה עשויה ממצבה יהודית, שכנראה נגנבה מבית הקברות הישן ביודנדורף או ממקום אחר.
בתוך המוזיאון רואים גם אבן ריחיים עתיקה שסותתה ממצבה יהודית גנובה של אלחנן ב"ר נחמן, שתאריך פטירתו נעלם במהלך הסיתות. גם אבן זו נמצאה בשנת 1976 ליד הכפר יודנדורף.
היסטוריה יהודית
בפילאך יש גם היסטוריה יהודית, כי שם היתה אחת הקהילות הגדולות והעתיקות ביותר באוסטריה. יהודים מוזכרים במסמכים משנת 1242. היה בפילאך בית כנסת שנבנה בשנת 1354 בפינת הרחובות Freihausgasse ורחוב Gerbergasse. בית הכנסת הזה נהרס בשנת 1526. במאה ה19 נבנה שם בית כנסת חדש, והוא עלה בלהבות בליל הבדולח.
במסמכים מימי הביניים נמצא רישיון להקמת בית עלמין יהודי. פילאך נהיתה למרכז מסחרי, והיהודים חיו בה ברווחה יחסית. בפילאך לא היתה ישיבה ולא בית דין רבני. הקהילה הקטנה היתה מסונפת לקהילה היהודית הגדולה בגראץ לצרכי שו"ת ודיני תורה, וצעירי פילאך למדו בישיבה הגבוהה בגראץ.
יהודי פילאך היו כפופים לבישוף המקומי. רובם התפרנסו מהלוואות כספים. נמצאו שטרות חוב של מלווים יהודים מימי הביניים, ובין הלקוחות הלווים היו אצילים ובישופים. היהודי החשוב ביותר בפילאך במאה ה14 היה המומר ניקולס בן טאובה, שהיה חבר מועצת העיר עוד בחיי אמו היהודיה. בהמשך כיהן כשופט העירוני הראשי.
הספר "אזכרת הנשמות נויירברגר" שהודפס בעברית, מונה את פילאך בין המקומות בהם נרדפו יהודים בשנים 1338, 1349. עד השואה חיו בפילאך 40 משפחות יהודיות. כיום ידוע לי רק על יהודיה אחת, ילידת ירושלים, שהיא אשת ראש העיר, הלמוט מנצנרייטר.
אתרים מחוץ לעיר
במרחק כשעת נסיעה מפילאך צפונה לכיוון גראץ נמצאת העיירה וולפסברג Wolfsberg בה היתה קהילה יהודית גדולה בימי הביניים. כיום יש בוולפסברג מוזיאון Lavanthaus , שבו מוצגת "אבן היהודים" Judenstein. כתוב עליה שבמאות ה14 וה15 גורשו היהודים בעקבות המגיפה השחורה ומגיפת הדבר, והתפזרו בדרום אוסטריה של היום. לא בכל מקום רצו לקלוט את היהודים לאפשר להם לחיות בשיוויון בין הגוים. לכן הם הקימו ישובים משלהם שנשאו שמות יהודיים, כמו יודנדורף (כפר היהודים) ויודנאגר (כעס היהודים).
הכפר יודנדורף Judendorf בעברית: "כפר היהודים", נמצא במרחק כעשר דקות נסיעה מפילאך. בשנת 1940 סללו הרחבה של הכביש בכניסה לכפר, בחשיפת הקרקע מצאו עצמות ומצבות קבורה יהודיות מהמאה ה13. רוב המצבות הועברו למוזיאון העירוני בפילאך ולמוסדות מחקר. כיום אין אף יהודי בכפר הציורי הזה, אבל יש זכר ליהודים. מצבה אחת הושארה במקום כדי לכבד את ההיסטוריה המקומית. בנו שם פאב ומסעדה, ובקיר פנימי הטמיעו את אחת המצבות. כיום פועל במבנה הזה גן ילדים. מומלץ לבקר גם ביודנדורף, ורצוי לתאם מראש כדי לא להפריע לילדים ולגננות.
כשנוסעים מערבה בכביש 92 לכיוון הגבול עם סלובניה, עוברים דרך מנהרה בשם Loibl Pass North באורך 3 ק"מ, שמחברת את אוסטריה עם סלובניה. את המנהרה הזו חצבו יהודים אסירי מחנות עבודה של הנאצים. מחנה ההשמדה מטהאוזן הקים שלוחות של שני מחנות עבודה לידי שני פתחי המנהרה. הרופא של המחנה נהג לשלוח את החולים והחלשים למחנה מטהאוזן כדי שישרפו אותם למוות. על הסלע בכניסה לתעלה מכיוון אוסטריה יש מצבה לזכר הרוגי המחנה הזה. מידי שנה מתקיימת אזכרה לזכרם לרגלי השלט הזה. מעבר לגבול, בצד הסלובני של המנהרה, יש מוזיאון לזכר הפרטיזנים שלחמו באזור.
בכפר רוֹזֶג Rosegg, במרחק כחצי שעה נסיעה מפילאך, יש עוד אנדרטה לקורבנות השואה. האנדרטה הזו מנציחה שמות של 8 פרטיזנים בני הכפר שנרצחו ע"י הגרמנים. האנדרטה בצורה של קוביית ברזל חלולה, שעשויה מחלקי קרון רכבת שנסע בקווים למחנות הריכוז. הבסיס למצבה עשוי מפסי רכבת ומאדני אבן של מסילה. אחד המעצבים הוא ווֹלְטֶר פּוֹלֶסְנִיק, בן הכפר, שמסביר לנו שהשמות של המונצחים נראים כאילו הוסרו ונתלשו ממקומם, והונחו בערימה קטנה במרכז הקוביה. זאת כדי להראות שהם נתלשו מהכפר ומהעולם הזה. במאמץ קל ניתן לקרוא את השמות שלהם. זאת כדי לגרום לאנשים להתכופף, ובכך להכניע ראש בפני השמות של המונצחים במצבה זו.
בעיר הבירה של קרינתיה, קְלָגֶנְפוּרְט, יש עוד אתרים יהודיים שלהם הוקדשה כתבה נפרדת בקישור זה.
מלונות
בכניסה לרחוב המרכזי של פילאך, בבנין שבקצה הגשר מצד שמאל נמצא מלון "הכבש המוזהב" Hotel Goldenes Lamm. מלון משפחתי קטן ונעים עם 46 חדרים, שהורחב לאחרונה, ופועל בשיתוף פעולה עם מלונות אחרים בעיר לגיבוי הדדי במקרים של תפוסה מלאה. בעלת המלון, קלאודיה בוינבורג לנגפלד Claudia Bojnehwp Lengfeld מעניקה יחס אישי ושירות מיוחד לכל אורח. היא גאה במוצא היהודי של חלקים ממשפחתה המורחבת. לנתי לילה אחד במלון זה, ונהניתי מאוד. הגברת קלאודיה מבטיחה הנחה של 10% לכל אורח שיציג עצמו כקורא של אתר "ותוליכנו לשלום". boynehwp-spendier@goldeneslamm.at
בכפר שֵיְנְלַיְיטֶן Shonleiten על הר אלם ALM יש אתר סקי פופולרי, וליד הרכס והרכבל העליון נמצא מלון אָלְמְרִיזוֹרְט Almresort. המלון פועל רק בחורף. הוא נמצא בתוך יער פסטורלי ודשאים, ובקיץ הכל מסביב נראה ירוק ומשרה רוגע ושלווה. יש במלון 96 דירות קטנות ובהן 280 מיטות. בכל דירה יש מטבחון עם אפשרויות לבישול עצמי. יש במלון גם בית ספר לסקי למבוגרים ולילדים. לשעות שאחרי הסקי יש גם מכון כושר, ספא, סאונה, ובריכה מחוממת. נראה מתאים גם לחובבי סקי ישראלים.
מנהלת המלון, נִיקוֹל יָאנְשָה Nicole Jansa אומרת שהיא מוכנה להכשיר את המלון שלה לקבוצות דתיות שיגיעו לחגוג את פסח ולתקופת הקיץ. מתברר שהיא מבינה בכשרות למרות שאיננה יהודיה. היא אומרת שבמטבחים שלה יש תנורי פירוליטי שניתן להכשירם בקלות, והיא תקנה צלחות וסכו"ם חדשים במיוחד לקבוצה הדתית שתגיע. בחדר האוכל יש 150 מקומות ישיבה. יש אולם הרצאות גדול שמתאים לשימוש כבית כנסת, ואפילו מחיצה לעזרת נשים.
מסביב לאלמריזורט יש שפע אטרקציות תיירותיות גם בקיץ. "כרטיס קרינתיה" תקף גם פה. הוא מאפשר שימוש חופשי ברכבל, כניסה למצפה הנשרים, פארק הקופים, טירת לינסקרון, ושייט חופשי באגם אוֹסִיאָחֶר Ossiachersee. ועוד. sales@almresort.eu
באזור אגם פאקר FAAKER ישנו כפר נופש Natural Hotels & resorts שמתאים מאוד למשפחות דתיות גדולות ולקבוצות. בכפר יש 32 בתי לינה שבתוכם 84 חדרים, ובהם 320 מיטות בסה"כ. ברוב הבתים יש 2 או 3 חדרי שינה מרווחים מאוד וגם סלון גדול. מתאימים גם לשתי משפחות. יש שם בריכת ילדים, וגם מועדון ילדים. בערבי הקיץ עורכים על שפת האגם ארועי ברביקיו, ואנחנו יכולים להביא בשר כשר משלנו למנגלים שלהם. בעיני זה מקום אידיאלי לנופש בטן גב, וגם נקודת יציאה לטיולי כוכב יומיים. d.tiefenbacher@naturalhotels.com
במרחק כ3 ק"מ ממרכז פילאך נמצאים מרחצאות וָורְמְבָּאד Warmbad. יש שם בריכות מינרליות חמות מעל נביעה של מעין Urquelle, ובכל 3 שעות המים בבריכה מתחלפים מעצמם. יש שם מגלשות מים, טיפולי בריאות, מכון כושר, ספא. סאונות, ומסאז'ים מעולים. מקום נפלא לבלות אחרי יום טיולים ולשחרר את הגוף והשרירים. מעל המרחצאות ישנו מלון מודרני קאראוואן הוף Caravan Hof עם 89 חדרים שבהם 149 מיטות. לכל דלת יש גם מפתח מיכני, שיכול לפתור לנו את הבעיה של חילול שבת באמצעות כרטיס מגנטי. בצד המלון החדיש שוכן מלון יוקרתי נוסף של 5 כוכבים, הראשון מסוגו באוסטריה. הוא בבעלות משפחה
אחת 8 דורות. המלון מתמחה בטיפולים רפואיים, ובחצרו המקסימה יש בריכות עם מים תרמיים בחום 29-32 מעלות. רוב אורחיו הם מבוגרים שמגיעים לטיפול של 3 שבועות. במלון עובדים 25 רופאים ו-7- תרפיסטים. יותר מאלף מטופלים בתרפיות שונות מידי. www.warmbad.at
כשרות
הרב משה סטאריק מבית חב"ד בווינה מדווח באתר 'חו"ל מהודר' שבאזור פילאך וקרינתיה יש חברות שמספקות מוצרי מזון כשרים לפי הזמנה במשלוחים לרוב המלונות. התפריטים וההזמנות באתרים שלהם:
https://www.mpreis.at/sp/standorte/
https://www.therese-moelk.at/standorte.html
בנוסף, באתר "מטיילים בכיפה" של עדי וייץ מבני ברק היא מוכרת חוברת אונליין עם פרטים על כל המקומות הכשרים באוסטריה ועל המוצרים הכשרים. הקישור: www.metaylimbkipa.com/Austria-kosher-guide/