אחד הדברים שכולנו אוהבים באירופה זה הנופים הירוקים של שדות וכרמים כמו בחבל אלזס בצרפת או בטוסקנה שבאיטליה. אבל לא הכל יודעים שגם בארצנו היפה יש נופים כאלה מתחת לאף. כדי להכירם מקיימת עמותת התיירות שפלת יהודה את פסטיבל "ירוק ולא רחוק", זו השנה החמישית.

שפלת יהודה שוכנת באזור שבין אשדוד מצפון עד אשקלון בדרום, ומהים התיכון במערב עד קרית גת במזרח. זה חבל ארץ שופע בפריחה צבעונית ונופים אשר משלבים כרמים וטבע כפרי עם עסקי בוטיק מיוחדים, אוכל ביתי, יקבים ושפע של אטרקציות לכל המשפחה. פסטיבל "ירוק ולא רחוק" יתקיים בימי שישי בין התאריכים 22.4-8.5. במסגרתו נוכל לבקר ביותר מ50 מקומות ואירועים. לקראת הפסטיבל ערכה עמותת תיירות שפלת יהודה סיור מקדים לעיתונאים בהדרכת טלי חיון. הנה דוגמאות שראינו בסיור:

אוכל וטעימות

את הסיור בשפלת יהודה כדאי להתחיל במסעדת ג'ויס במושב ביצרון. תשע מסעדות ובתי אוכל פרטיים משתתפים השנה בפסטיבל, ועל מסעדה זו אני ממליץ במיוחד. דניאלה דדון, בעלת המקום, שיפצה את הרפת הנטושה של הוריה, ובתוכה הקימה קונדיטוריה בוטיק כפרית. שם מציעים לנו ארוחות בוקר מזינות עם מבחר סלטים וגבינות. כל הלחמים והמאפים הם מתוצרת עצמית באיכות גבוהה, וכמובן המון סוגי עוגיות לקינוח וללקק את האצבעות. מוכרים שם גם מגוון מארזי פיקניק שאנחנו יכולים לקחת לאכול במהלך הטיול היומי באזור.

במסעדת ג'ויס אין מלצרים. האורחים מקבלים מגש, הולכים לבופה להעמיס עליו כל טוב בשירות עצמי, עוברים בקופה, וממשיכים החוצה לאכול ליד שולחנות במרפסת הצופה אל נוף כפרי מרגיע ונעים של כרמים ושדות. חוויה כפרית שמושכת מטיילים, לא פחות מהטעם של האוכל המושקע.

מעבר למזון הגשמי, יש גם היבט רוחני לג'ויס. דניאלה מספרת שהיא פתחה את המקום לפני 9 שנים וארחה לקוחות וסועדים מידי סופי שבוע, במיוחד בשבתות. כשפסקו המבקרים עקב הקורונה, החלה בשירות משלוחים הביתה. כאשר המקום היה סגור בשבתות בשנת המגפה, פתאום היא גילתה את מנוחת השבת. "חזרנו לחיות חיי משפחה נורמליים" היא אומרת, "והחלטנו לסגור העסק בשבתות לתמיד".

בתחילה היא חשבה שיהיה אובדן הכנסות ביום העסקים הריווחי ביותר בשבוע, אבל התברר לה ששמירת השבת לא פגעה בה כלכלית, אלא להיפך. "מאז שאנו שומרים שבת ויש לנו תעודת כשרות, מגיעים גם הרבה מאוד לקוחות דתיים. בזכות תעודת הכשרות נפתח בפנינו גם פלח האוכל המוסדי, שמזמין אצלנו המון עוגות וקינוחים לאירועים".

אולי דניאלה אינה מכירה את תפילת "לכה דודי", אבל היא זכתה שהתקיים בה הפסוק "לקראת שבת לכו ונלכה, כי היא מקור הברכה".

מסעדת ג'ויס נמצאת במרחק 5 דקות נסיעה מגדרה או גן יבנה, במושב ביצרון ברחוב הותיקים 54. פרטים והזמנות בטלפון 08-8672211 ובמייל info@joyce.co.il

עוד מקומות כשרים לבחירתכם מבין המשתתפים בפסטיבל: פונדק ורדה בקצה תחנת הדלק של צומת ראם שמציעה תבשילים ביתיים. בית הקפה שמורה 215 בשמורת פורה שם טוחנים בעצמם את הקפה, ומגישים קפה שחור וחזק טרי טרי בניחוח מגרה. מציעים שם גם מבחר כריכים. מסעדת ערמונים המפוארת על גדות האגם בריזורט דרים איילנד. המטבח של אריאלה במושב שקף מציע ארוחות בוקר תוניסאיות עשירות באירוח ביתי, וסלי פיקניק לקחת לדרך. האוכלים במקום יהנו גם מסיפורים והדרכה על המקום ועל האוכל. אפשר לקבל שם גם ארוחות צהריים בהזמנות מראש.

שאר המסעדות ובתי האוכל בפסטיבל מחללים את השבת, ואין להם תעודת כשרות. לפיכך אינם מתאימים להיכלל באתר שלנו.

תיירות כפרית בחקלאות

אחדים מהחקלאים במושבי שפלת יהודה הוסיפו למשק שלהם גם אטרקציות תיירותיות כמו סיורי ליקוט והאכלת בעלי חיים. הנה דוגמאות:

חוות ההיביסקוס

שיח ההיביסקוס מוכר לנו כשיח נוי בגינות פרטיות וכגדר חיה. בכפר ורבורג יש משק שבו מגדלים זנים שונים של שיחי היביסקוס, שנשלחים ליצוא כענפי קישוט לסידורי פרחים, וגם לתעשיית הקוסמטיקה והשמנים. החקלאי יעקב זיו החליט להקים במשק שלו גם מרכז מבקרים בו סיור של כשעתיים עם הסברים על סוגים שונים של היביסקוס, סגולותיו, ושימושיו, בליווי סיפורים והומור. פירות ההיביסקוס משמשים צבעי מאכל טבעיים. הם מכילים ויטמין C ו-E במינון גבוה, ובחוות ההיביסקוס עושים מהם משקאות של תה, יינות, וליקרים. מהזרעים מפיקים במעבדה בבאר שבע שמן קוסמטי וסבונים. שיחי ההיביסקוס התגלו בסין, לכן בנה יעקב זיו גם פגודה סינית בתוך אחת החממות שלו.

בחממה אחרת הקים מבוך שבו עוברים בין שיחים גבוהים, ולאורך המסלול יש הפתעות מעניינות לילדים. המבוך מסתיים בבריכת דגים קטנה שבה משייט משה בתיבה. בחממה יש גם חנות למכירת ריבות וליקרים ועוד מוצרי קוסמטיקה שעשויים מהיביסקוס. לפרטים והזמנות: 072-3944358

הארטישוק של נועם

במושב ניר בנים מגדלים 500 דונם של ארטישוק. החקלאי נועם יעקבא עורך בימי שישי סיורים מודרכים בשדותיו, ומציע לאורחיו גם להתנסות בקטיף עצמי של ארטישוק, אותו יוכלו לקחת הביתה בתום הסיור. במהלך הסיור הוא מסביר על הנוף מסביב, ועל ערי הפלישתים שהיו באזור. ההדרכה כוללת הסברים מרתקים על הסיבים התזונתיים של פרי הארטישוק, על השפעתו על פוריות ולידת בנים זכרים, ועל תולדות הפרי בהיסטוריה מימי המשנה. הסיור עובר גם בכרם שבו מקבלים הסברים על גידול גפנים. הסיור בן שעה וחצי, ומסתיים במרכז המבקרים, שם יש מזנון עם מגוון מאכלים שמיוצרים מארטישוק. אפשר ללגום שם מרק ארטישוק, לאכול סלטי בריאות של ארטישוק חי, או עם טחינה, או עם קינואה. יש שם גם פסטה עם לבבות אטישוק, ונזיד לבבות ארטישוק עם ירקות שורש. מרכז המבקרים צמוד לבית האריזה של נועם, ואפשר לקנות בו מגוון מוצרי משק כמו שמן זית, דבש, ריבות, צימוקים, מארזי פיקניק, וכמובן ארטישוק טרי.

הסיורים מתקיימים מדצמבר עד אפריל, ולא רק בתקופת הפסטיבל. להזמנות: 054-2278637 או במייל artishoke1@gmail.com

הרפת של איתי

עוד אתר תיירות במושב ניר בנים הוא הרפת של איתי, שבימי שישי של הפסטיבל הופכת לאטרקציה תיירותית למשפחות. איתי, דור שני לרפתנים, מגדל כ400 ראשי בקר ברפת המשפחתית מהגדולות בארץ. בכל ימי השבוע עובדים כרגיל ברפת, ובימי שישי היא מותאמת לביקורי משפחות. איתי מדריך את האורחים בסיור בתוך הרפת, על מחלקותיה השונות. החל מ"היונקיה" של עגלים רכים בני יומם, ועד לפרות מבכירות ובהריון. הילדים מקבלים הזדמנות להאכיל את העגלים בבקבוק עם מוצץ גדול שבתוכו חלב אם או מים ממותקים, ואת הפרות הגדולות מאכילים קש ומספוא. הסיור עובר גם במכון החליבה המודרני שבאמצע הרפת. הילדים מקבלים הסברים מהיכן ואיך מגיע החלב שקונים בסופרמרקטים. ליד הכניסה לרפת יש פינות ישיבה שבהן מקבלים הילדים חוברת הפעלות וציורים. עומד שם גם מקרר גדול שמתוכו אפשר לקחת באופן חופשי שקיות שוקו ומעדני חלב מתוצרת 'טרה', שאליה משווק איתי כל כל תוצרת החלב ברפת שלו. ברחבה בחוץ חונים טרקטורים שעליהם יכולים הילדים לטפס. לפרטים והזמנות מראש: 072-3944351  itayg1973@gmail.com

עיזה פזיזה

במשק של משפחת צבן במושב טל שחר פועלת מחלבת עיזים, שם נערכות גם סדנאות להכנת גבינה. מציעים שם ארוחות גבינת עזים, ואפר לקנות גבינות ויוגורטים מייצור מקומי. בחנות מוכרים גם יינות וריבות המתאימים לאכול יחד עם גבינות העזים והיוגורטים. פרטים: 072-3944294

יקב שורר

הכורם שגיא שורר ממושב תלמי יחיאל מגדל גפני יין מזנים שונים. לפני כחצי שנה הקים יקב בוטיק משפחתי בחצר המשק הוריו, שפתוח גם לטעימות ולסיורים. בימי שישי של הפסטיבל הוא ידריך את אורחיו בסיור רגלי בשניים מהכרמים שלו, ויסביר על הבדלי הזנים, על מלאכת הרכבת השתילים, ועל הטיפול המיוחד בגפנים ובשמירתם ממזיקים וממחלות. בימים אלה החל הלבלוב של הגפנים. ביקב הקטן הוא מייצר בעצמו כ3,000 בקבוקים בשנה, רובם מזן קברנה סוביניון. שגיא הוא היחיד בארץ שמייצר גם יין לבן מענבי מרלו שחורים, שנקרא בלאן דה-נואר (הלבן שבשחור).

רוב היינות של יקב שורר אינם כשרים. שגיא רצה לקבל תעודת כשרות ליינות שלו, אך בקשתו נדחתה מכיון שאינו שומר שבת. לדבריו, הרבנות היתנתה את מתן התעודה בכך שהוא לא יגע ביין שהוא מייצר, אלא יעסיק רק דתיים. הוא ויתר. חבל, כי חבריי לסיור אמרו שהיינות שלו באיכות מעולה. לקראת הפסטיבל ישיקו ביקב שורר יין רימונים חדש, שאיתו אין לנו בעיות כשרות.

אתרי תיירות

בשפלת יהודה יש גם מספר אתרי תיירות מקוריים, שאינם משולבים בחקלאות:

אתר חומה ומגדל

בצמוד לישוב הדתי משואות יצחק נמצא קיבוץ נגבה. כאשר הוא עלה על הקרקע בשנת 1939, הוא היה הישוב היהודי הדרומי ביותר בארץ. בשנותיו הראשונות הוא היה מוקף חומת עץ, ובמרכזו ניצב מגדל תצפית. לקראת חגיגות היובל לעליה על הקרקע בנו מחוץ לשער הקיבוץ שיחזור של החומה והמגדל. בצריף המרכזי, ששימש בעבר למגורי חברי הקיבוץ, מקרינים סרטי הסברה על המקום ועל הציונות בנגב. יש שם גם סיורים מודרכים על סיפורי המורשת והגבורה של המקום.

גבעת תום ותומר

צמוד לקבוץ נגבה נצבת גבעה שעליה נשתלו צמחי ארץ ישראל מקראיים. יוזם השתילה היה יואב קידר, ששכל את בנו תומר באסון המסוקים. לאחר האסון הקדיש יואב את האתר לזכר בנו ולזכר חבר של בנו שנהרג באותו אסון. בהמשך נקבע המקום כאתר הנצחה לכל 73 חללי אסון המסוקים. עמוד חשמל במתח גבוה נצבע בצבע תכלת, ועליו צויירו 73 יונים לבנות. נסלל שם שביל הגבורה שלאורכו נשתלו עצי תאנה ועצי נוי, שביניהם מצבות אבן ושייש לזכר כל יחידה שאיבדה חיילים באסון המסוקים. שמות החללים חרותים באבן בצבע ירוק. על העצים והשיחים נתלו שלטים עם שמותיהם והסברים קצרים. ביקור חובה. מרגש.

בכניסה יש תיבה לאיסוף תרומות. מידי לילה פורצים גנבים בדואים את התיבה הנעולה הזו, לכן מרוקנים אותה בשעות הערב, אך למרות זאת הגנבים הבדואים ממשיכים לפרוץ ולהרוס. לאחרונה הוסיפו אפשרויות לתרומות באמצעות אפליקציית ביט.

כפר ביתא ישראל

בקרית גת קיים מרכז חווייתי להנחלת מורשת יהודי אתיופיה. כפר ביתא מציע סיורים, סדנאות חוויותיות, וטעימות של מאכלים אתיופיים. הסיורים רק בתיאום מראש בטלפון 072-3944381.

תל לכיש

באתר ארכיאולוגי שבו היתה העיר התנכית הגדולה לכיש, התגלו ממצאים רבים וגם ארמון המלך סנחריב. ניתן לעשות שם טיול רגלי. ליד הכניסה יש שולחנות פיקניק, והאתר מתאים מאוד לארוחת צהריים בטיולנו.

כאמור, אלה רק דוגמאות מתוך שפע של יותר מ50 מקומות שמתאימים לביקור במסגרת פסטיבל "ירוק ואל רחוק". לפרטים ומידע על אטרקציות ואתרים נוספים: https://www.touryoav.org.il/  ובטלפון: 072-9344440

 

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן