לאחר שנה של סגרים הודיעה הממשלה על הקלות בכללי הריחוק החברתי. רובנו חגגנו זאת בטיולים ברחבי הארץ בחול המועד פסח, ויש רבים שכבר מתכננים טיולים גם לחו"ל. לאחר שהשמים היו סגורים וכל המטוסים ויוני הבר התעופפו מחלונינו, האם באביב הם ישובו בחזרה?
כן! נתב"ג נפתח מחדש, וחברות תעופה רבות מחדשות את הטיסות מישראל לחו"ל.
הקורונה השביתה את התיירות העולמית. יכולנו לטייל רק לשלש מדינות- סיישל, דובאי, ורואנדה. בעקבות דעיכת המגפה בישראל, יש כבר 26 מדינות שפתחו שעריהן לתיירים ישראלים. בחודש יולי יצטרפו עוד מדינות.
בינתיים המגפה ממשיכה להשתולל ברחבי העולם ולגבות קורבנות, וכל מדינה מציבה תנאים שונים לכניסת תיירים. בדקתי את דרישות הבריאות בכל המדינות הפתוחות כיום לישראלים. אני מחלק אותן לשלש קבוצות- ירוקות, צהובות, ואדומות. אבל לא לפי הגדרות משרד הבריאות, אלא לפי חלוקה שלי. משרד הבריאות מגדיר 'מדינות אדומות' ככאלה שהחוזרים מהן חייבים בידוד, ו'מדינות ירוקות' שהמגיעים מהן פטורים מבידוד. בחלוקה שלנו- מדינות 'ירוקות' הן מדינות נקיות יחסית מהקורונה. מדינות 'אדומות' הן קטסטרופות של מדגרות קורונה, שעליהן כתוב "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". באמצע, בין שתי הקבוצות, נמצאות המדינות 'הצהובות'.
אז לאן אנחנו יכולים לטוס בקרוב? הנה הפירוט המעודכן לשבוע שלפני יום העצמאות:
מדינות ירוקות
סיישל– מדינה שנפגעה מעט מאוד מהקורונה. לפני הטיסה יש למלא באינטרנט בקשה לכניסה והצהרת בריאות, ואישור מתקבל בתוך שעות אחדות אונליין. את האישור חייבים להציג בצ'ק-אין בנתב"ג. הנוסעים נדרשים להציג גם בדיקת קורונה שלילית שבוצעה לפחות 72 שעות לפני הטיסה. הרשויות המקומיות אינן מתחשבות בתעודת מתחסן ישראלית. כל אתרי התיירות והמלונות בסיישל פתוחים כרגיל. המגבלה היחידה לתיירים היא איסור להשתמש בתחבורה ציבורית יחד עם המקומיים. לפני הטיסה חזרה ארצה חייבים לעשות עוד בדיקת קורונה בתשלום של 200 דולרים.
רואנדה– המדינה נחשבת נקיה יחסית מקורונה, וכיום יש בה רק כאלף חולים. כל אתרי התיירות, הפארקים הלאומיים והמוזיאונים פתוחים לקהל. לפני הטיסה יש למלא הצהרת בריאות וטופס תיכנון מסלול הימצאות במדינה, שנקרא Passenger Locator Form, שניתן להשיגם בשגרירות רואנדה בהרצליה, או באינטרנט. לפני העליה למטוס יש להציג בדיקה קורונה PCR שלילית. בדיקות קורונה מהירות מסוג 'סופיה' או RDT אינן קבילות ברואנדה, וגם לא תעודת מתחסן ישראלית. בנחיתה יש לבצע עוד בדיקת קורונה, ולהמתין לתוצאות 24 שעות בסגר באחד המלונות היעודיים בעיר הבירה קיגאלי (על חשבון התייר). תיירים שרוצים לטייל בשמורות הטבע ולעשות סאפארי, חייבים לעשות גם חיסונים מסוג SARS-CoV 2 וחיסון RT-PCR שיהיה בתוקף 120 שעות, כדי לא להדביק את חיות הבר במחלות וחיידקים של בני אדם. כל חיסון ובדיקת PCR עולים 60$.
האטרקציה התיירותית ביותר היא שמורת וולקאנו, שם חיות בטבע אחרוני הגורילות בעולם. יש הגבלות על כמות המבקרים בכל שעה, ולכן יש להזמין שבועות מראש כרטיסי כניסה (במחיר 1500$), ולפי זה לתכנן את מועד הטיסה.
גיאורגיה– מחוסנים פטורים מבדיקת קורונה. מי שאינם מחוסנים חייבים בדיקה 72 שעות לפני הטיסה, ובדיקה נוספת ביום השלישי לאחר הגעתם למדינה. כל אתרי התיירות והמסעדות פתוחים. בלילות יש עוצר ברחובות מ9 בערב עד 5 בבוקר, וגם תיירים חייבים להשאר בתוך המלון.
איסלנד– כניסה חופשית רק למחוסנים. עלינו להוריד מאתר משרד הבריאות תעודת מתחסן באנגלית, עם ברקוד. החיסונים מתוצרת ספוטניק או סינואק אינם מוכרים באיסלנד. בנחיתה חייבים למלא בנמל התעופה של רקיאוויק טופס pre-registration form. יש להציג בדיקת קורונה שנעשתה עד 14 יום לפני ההגעה. אין חובת בידוד.
סרילנקה– מדינה ירוקה עם תחלואה מועטה מאוד, אבל עם דרישות חמורות מאוד מתיירים. בשלב הצ'ק-אין נדרשים להציג תוצאה שלילית של בדיקת קורונה שבוצעה עד 96 שעות לפני ההמראה. בעת הבקשה לויזה נדרש כל תייר לשלם מראש גם עבור שתי בדיקותPCR , אחת בנחיתה ובדיקה נוספת כעבור כשבוע. תיירים שמתכוננים לטייל שם במשך יותר משבוע, נדרשים לקנות 3 בדיקות קורונה. כל בדיקה עולה 40 דולר, והתשלום מראש בעת הבקשה לויזה. הבקשה לויזה מותנית גם ברכישת ביטוח בריאות במחיר 12$ לחודש. בשבועיים הראשונים נידרש ללון רק במלונות שקיבלו מעמד של Level1. משרד התיירות פיתח מודל של "בועות ביולוגיות" Bio-Bubble ב180 מלונות ואתרי תיירות, שרק בהן מותר לתיירים להתארח ולבקר. אתרים אלה מטוהרים מידי יום.
מדינות צהובות
דובאי– בדיקת קורונה דרושה כתנאי לעליה למטוס. בנוסף עושים עוד בדיקת קורונה בנחיתה בשדה התעופה, והתיירים נדרשים להמתין במלון עד לקבלת תוצאה שלילית. מי שמקבל תוצאה חיובית לקורונה, מועבר מיד למלונות המיוחדים לחולי קורונה. השבוע החל חודש הרמאדאן, שבמהלכו סגורים מקומות הבילוי והמסעדות בשעות היום, וגם חלק גדול מהאטרקציות התיירותיות.
קפריסין– הממשלה המקומית משלמת את הוצאות הטיפול הרפואי למי שיידבקו בקורונה, אך דורשת להציג גם ביטוח רפואי שמכסה הוצאות קורונה. מחוסנים פטורים מבדיקת קורונה. מי שאינם מחוסנים חייבים בדיקה 72 שעות לפני הטיסה. בשדות התעופה בלרנקה ובפאפוס שולפים באופן אקראי נוסעים מבין העומדים בתור לביקורת הגבולות, לצורך בדיקת קורונה מדגמית. כל אתרי התיירות נפתחו מחדש, אבל יש עוצר כללי מ11 בלילה עד 5 בבוקר.
קנדה– רק 4 נמלי תעופה בינלאומיים פתוחים בקנדה. חברות התעופה דורשות בדיקת קורונה 72 שעות לפני ההמראה. למרות זאת ממשלת קנדה אינה סומכת על בדיקות קורונה בארצות זרות, ודורשת גם בדיקת קורונה מקומית בהגעה למדינה. המגיעים נדרשים לשכור מראש שהות של 3 ימים במלונות בידוד מוגדרים, ולהמתין שם לתוצאות הבדיקה. עלות המלונות 2,000 דולר קנדי. לאחר קבלת תוצאה שלילית נדרשים לעוד בידוד של שבועיים. בקוויבק, אונטריו ובריטיש קולומביה אסור לעבור ממחוז למחוז.
ארמניה– נפתחה לישראלים רק בשבוע שעבר, וחברת איסתא מסתערת עליה בחבילות נפש עם טיסות של חברת התעופה ארמניה איירליינס. 72 שעות לפני הטיסה יש לבצע בדיקת קורונה, ובדיקה נוספת מתבצעת בשדה התעופה זווארטנוס. האורחים חייבים להיות בבידוד עד לקבלת תוצאות הבדיקה. המלונות שעובדים עם איסתא מאושרים לצורך הבידוד. מקפידים על חובת מסכות במקומות ציבוריים ובתחבורה הציבורית.
מצרים– בדיקת קורונה שבוצעה עד 72 שעות לפני ההגעה, ובנוסף חובת בדיקת קורונה גם בכניסה למצרים. הגבול היבשתי במעבר טאבה פתוח בהגבלה של 300 ישראלים ביום בלבד.
פורטו ריקו– למרות שהמדינה הינה חלק מארה"ב יש בה כללים שונים. לפני ההמראה יש לבצע בדיקת קורונה. בנחיתה בנמל התעופה סן-חואן נדרשים כל המגיעים לעבור בדיקה רפואית מקיפה, שכוללת גם בדיקת קורונה, ועוד. לאחר מכן נכנסים לבידוד שמסתיים כעבור שבועיים, או כאשר מתקבלת תוצאה שלילית לבדיקת הקורונה. כל החופים המוזיאונים ובתי הקזינו פתוחים במגבלה של חצי מהתפוסה הרגילה ובריחוק חברתי. במסעדות יש דרישה למסכות קורונה ולכפפות גומי.
מדינות אדומות
מגפת הקורונה ממשיכה להשתולל ברוב אירופה ואמריקה. גם במדינות הפתוחות לישראלים הסיכון להידבק גדול מאוד, ולא ברור למה מישהו ירצה לטייל לשם אם אינו חייב. אפשר להבין את מי שחייב להגיע לשם לעבודה או לביקורים משפחתיים. החוזרים מהן לישראל חייבים להתאכסן במלוניות קורונה, או בבידוד ביתי עם צמיד מעקב אלקטרוני.
אנגליה– יומיים לפני הנסיעה חייבים למלא באינרטנט טופס passenger locator form. תיירים מחוייבים להציג בדיקת קורונה שנעשתה לפני ההמראה. בנוסף, חייבים לקנות מראש 2 בדיקות קורונה שיבוצעו סמוך לנחיתה בלונדון ומהלך השבוע הראשון. כל הנכנסים מחוייבים להיכנס לבידוד של 10 ימים, אך אפשר לקצר את תקופת הבידוד אם מבצעים בדיקת קורונה אחרי 5 ימים ומקבלים תוצאה שלילית. יש המון מגבלות שמשתנות בין אתרי התיירות, וחלק גדול מהם סגורים.
ארצות הברית– הכניסה לישראלים מחוסנים ומחלימים מותרת רק למי שמגיעים בטיסה ישירה מישראל או בקונקשן דרך קנדה. אין כניסה למגיעים בטיסות קונקשן עם עצירת ביניים באירופה. לישראלים מותרת גם כניסה ברכב דרך הגבול הקנדי, אבל לא מהגבול עם מקסיקו.
הכל נדרשים להציג בדיקת קורונה שלילית לפחות 72 שעות מהנחיתה. ברוב המדינות בארה"ב יש חובת בידוד של שבוע מההגעה, ודרישה לביצוע עוד בדיקת קורונה 3-5 ימים לאחר תחילת הבידוד. מי שאינם נבדקים, מחוייבים בבידוד של 10 ימים. חייבים לחבוש מסיכת קורונה בטיסה ובשטחים ציבוריים באמריקה. אלה התקנות להלכה, אך למעשה אין אוכפים שם את הבידוד וההפקרות חוגגת שם.
יוון- המדינה חתמה על הסכם תיירות עם ישראל, שכולל גם התחייבות לשאת בהוצאות רפואיות של מי שיתגלו כחולי קורונה. חייבים למלא מראש טופס הצהרת בריאות Passenger Locator Form (PLF) 48 שעות לפני ההגעה, ולהציג בדיקת קורונה שנעשתה 72 שעות לפני הנסיעה. בנמל התעופה של אתונה עושים בדיקות קורונה מדגמיות לחלק מהנכנסים. ערי התיירות הגדולות אתונה וסלוניקי נגועות בקורונה, אך באיים קורפו וכרתים והאיים הרחוקים ליד טורקיה המצב טוב יותר. חלק גדול מאתרי התיירות ביוון סגורים עדיין.
נפאל– מדינה אדומה לא רק בצבעי הדגל שלה. הכניסה מותרת לבעלי ויזות בלבד. כל הבדיקות וההכנות לטיול מתבצעות בשגרירות בתל אביב. התנאים לקבלת ויזה: בדיקת קורונה, מכתב הזמנה מגוף נפאלי, אישור על הזמנת מלון, ביטוח נסיעות שכולל כיסוי נגד קורונה, והצהרת נוסע נכנס שממלאים בשגרירות. עדיפות לבעלי תעודת חיסון ישראלית. בהגעה יש לבצע עוד בדיקת קורונה, ולשהות בבידוד עד לקבלת התוצאות. בנפאל מקפידים מאוד על חבישת מסכות, ומי שנתפס ברשות הרבים בלי מסכה נלקח מיד למאסר ומקבל קנס גבוה.
תאילנד– האי פוקט פתוח לכניסת תיירים מחוסנים, או שעשו בדיקת קורונה 72 שעות לפני ההגעה. התיירים חייבים להישאר בסגר במשך שבוע ברדיוס של קילומטר אחד מהמלון. יש היתר לצאת מהסגר רק לטיולים מאורגנים ע"י המלון, שבהם המדריך והנהג מדווחים כל העת לרשויות על מקום המצאם. לאחר שבוע מותרת תנועה חופשית בפוקט. בנקוק ואזורים אחרים בתאילנד עדיין סגורים לתיירים או שיש בהם מגבלות תנועה.
מדינות אדומות נוספות שפתחו שעריהן לתיירים ישראלים הן: אוקראינה, אלבניה, טורקיה, קרואטיה, סרביה, פולין, וצ'כיה. בכולן עדיין סגורים חלק מאתרי התיירות, בתי הכנסת, והמוזיאונים. יש חובת בידוד בימים הראשונים לאחר ההגעה, וסגר בלילות. וכמובן, דרישות לבדיקות PCR לפני הטיסה לשם ולאחר ההגעה אליהן. אם אתם בכל זאת רוצים לבקר שם, יש לבדוק את התנאים המעודכנים באתרי האינטרנט של השגרירויות שלהן בישראל.
ההנחיות הנ"ל נכונות למועד התחקיר לכתבה זו. יש לבדוק אם נעשו שינויים למועדים שבהם אתם רוצים להגיע, והאם בשובכם ארצה תהיו חייבים בבידוד. עוד ראוי לציין שמדינות נוספות הודיעו שייפתחו מחדש את התיירות בחודש יולי 2021 בתנאים שטרם נקבעו סופית. בבוא העת נעדכן במגזין 'נופשים' גם על החידושים שיהיו.
הכותב הוא מדריך טיולים בחו"ל, ובעל הבלוג "ותוליכנו לשלום"