מעט מאוד ספרים בעברית עוסקים בנשים באמצע החיים מבלי להפוך את הנושא לדיון רפואי או למניפסט חברתי. "בין גל חום לסקוואט" בוחר בדרך אחרת: הוא מספר סיפור אנושי.
כבר משמו המסקרן של הספר ברור שלא מדובר בעוד מדריך לעולם ההורמונים או בספר עיון יבש. הסופרת נאוה אייזנבך בוחרת במסלול הספרותי, ומובילה את הקוראת למסע אישי ורגשי העוסק בשינויים גופניים, בזוגיות ארוכת שנים, בתחושת הזהות הנשית ובשאלה כיצד מוצאים מחדש את עצמנו דווקא בשלב שבו נדמה שהכול כבר הוגדר ונקבע.
אחד מיתרונותיו הבולטים של הספר הוא היכולת לשלב קלילות והומור לצד עיסוק בנושאים מורכבים. אייזנבך אינה נופלת למלכודת של דרמטיות יתר, אך גם אינה מקלה ראש בקשיים שהיא מתארת. במקום זאת היא מציעה מבט אנושי, חם ומלא חמלה על נשים המתמודדות עם תחושות של שינוי, אובדן ודחף להתחדשות.
אחד המאפיינים המעניינים של הספר הוא נקודת המבט שמביאה עמה אייזנבך. כאישה דתית, אם למשפחה גדולה ומטפלת המלווה נשים במשך שנים, היא כותבת מתוך היכרות עמוקה עם עולמן של נשים הנעות בין מחויבויות משפחתיות, זוגיות ואישיות. הרקע הזה מעניק לספר אותנטיות ומורכבות, ומאפשר לו לעסוק בשאלות של הלכה ותשוקה, זהות והתחדשות מבלי לוותר על רגישות ועל מבט מפוכח על המציאות.
הכתיבה קולחת ונגישה, והדמויות מעוררות הזדהות. גם קוראות שאינן נמצאות דווקא בשלב זה של החיים עשויות למצוא את עצמן מתחברות לשאלות האוניברסליות שהספר מעלה: מי אני היום? מה השתנה בי? והאם אפשר להתחיל מחדש גם באמצע הדרך?
הרקע המקצועי של אייזנבך כמטפלת ברפואה משלימה וכמנחת נשים מורגש לאורך הספר. היא מכירה היטב את עולמן של נשים ואת ההתלבטויות המלוות אותן, אך לזכותה ייאמר שהיא אינה מטיפה ואינה הופכת את העלילה להרצאה טיפולית. הידע והניסיון משמשים כאן כתשתית ליצירה ספרותית, ולא כמטרה בפני עצמה.
יש בספר גם ממד חברתי חשוב. החברה המודרנית מרבה לעסוק בנעורים, בהתחדשות ובתחילת הדרך, אך הרבה פחות בשלב החיים שבו נשים רבות מוצאות את עצמן בוחנות מחדש את גופן, את מערכות היחסים שלהן ואת חלומותיהן. "בין גל חום לסקוואט" מבקש להאיר את התקופה הזו באור אחר, לא כשלב של דעיכה אלא כהזדמנות לצמיחה ולגילוי עצמי מחודש.
בסופו של דבר, זהו ספר שמציע לקוראות הרבה יותר מסיפור על גיל המעבר. הוא מציע מבט אופטימי על היכולת להשתנות, להתפתח ולמצוא משמעות חדשה גם כאשר החיים כבר נמצאים בעיצומם. השילוב בין הומור, רגש ותובנות אנושיות הופך את "בין גל חום לסקוואט" לקריאה מהנה ומעוררת מחשבה, ובעיקר לכזו שנשארת עם הקוראת גם לאחר סגירת העמוד האחרון.
שורה תחתונה: נאוה אייזנבך מגישה רומן נשי חכם, נוגע ללב ומלא חיים, שמעניק קול כן ואמיץ לחוויות שרבות מכירות מקרוב. ספר מומלץ במיוחד לנשים המחפשות סיפור שיגרום להן גם לחייך, גם להתרגש וגם להביט על עצמן במבט חדש.
“בין גל חום לסקוואט” זמין כעת לרכישה במחיר הספר 89 ש'. להשיג באתר וברשת צומת ספרים