"ממשלת אוזבקיסטן משקיעה מאמצים בפיתוח תעשיית התיירות, מתוך הכרה בתפקידה המרכזי בכלכלה הלאומית. התיירות היא עתיד הכלכלה של אוזבקיסטן החדשה". כך אומר אומיד שאדייב, יושב ראש ועדת התיירות במשרד לאקולוגיה, הגנת הסביבה ושינויי אקלים של רפובליקת אוזבקיסטן.
כידוע, בענף התיירות, אוזבקיסטן זכתה בפרסי "יעד התיירות הטוב ביותר לשנת 2024" של Lonely Planet ו"היעד המתפתח הרצוי ביותר לשנת 2024" מטעם Wanderlust Reader Travel Awards היוקרתיים, מאששת שאוזבקיסטן נקטה באסטרטגיית פיתוח נכונה לתיירות.
מר אומיד שאדייב מציין שתעשיית התיירות מייצגת פוטנציאל משמעותי לצמיחה כלכלית באוזבקיסטן. בשנת 2023 הענף ייצר הכנסות של כ-2 מיליארד דולר, ובשנת 2024 ההכנסות כבר חצו רף זה עד חודש אוגוסט (בתוך 8 חודשים). עם אסטרטגיה נכונה ותמיכה מצד הממשלה והקהילה הבינלאומית, יש למדינה את כל התנאים המוקדמים להפוך לאחת מיעדי התיירות המובילים ברמה העולמית.
לדבריו, מאז שנת 2017, אוזבקיסטן אימצה מעל 30 החלטות שנועדו לתמוך בתחום התיירות. החל משיפור התשתיות ויצירת אשכולות תיירותיים, ועד לליברליזציה של מדיניות הוויזות ומשיכת השקעות זרות לתעשייה.
התוכנית האסטרטגית הממשלתית "אוזבקיסטן 2030" כוללת גם משימות ליצירת תנאים נוחים לפיתוח תחום התיירות, ובפרט להרחבת תנועת התיירות ממדינות אחרות. אחד היעדים המרכזיים הוא להגדיל את מספר התיירים הזרים המעוניינים לשהות זמן רב יותר. לשם כך נקבעו משימות חשובות כמו שיפור התשתיות, במיוחד באמצעות משיכת מעגלי עסקים זרים, פישוט נהלי הוויזות, שיפור איכות השירות, גיוון מוצרי התיירות ויצירת יעדי תיירות אטרקטיביים.
במסגרת זו מוקמים מתקני אירוח מודרניים. כיום ישנם באוזבקיסטן יותר מ-5,250 מתקני אירוח עם כ-155 אלף מיטות. ברחבי המדינה מוקמים גם מלונות בוטיק, אכסניות ובתי הארחה משפחתיים, עם כושר קליטה של כ-3,200 מיטות נוספות.
הממשלה זיהתה 135 קהילות מקומיות ב-28 מחוזות וערים בעלי פוטנציאל תיירותי גבוה. ביניהם גם אתרי מורשת יהודית בעל פוטנציאל למשיכת תיירים ישראלים. יש כוונה לפתח את תחום השירותים באמצעות גישה ייחודית לכל אזור בהתבסס על מאפייניו, לספק משאבים פיננסיים ותשתיות לגופים עסקיים, ולהנהיג משטר מס נוח עבורם.
קבר הנביא דניאל
מוצעים גם סוגי שירותים חדשים כדי לעבור לתיירות בכל עונות השנה, כולל תיירות חורף ותיירות הרפתקאות. כיום, נוצרו שני אזורי נופש-תיירות ("צ'ארוואק" ו"זומין"), ועוד שלושה נמצאים בבנייה ("שחריסאבז", "מידיאנק" ו"אוחאליק-אוקבויו-מירונקול"). עבור פיתוח אינטגרטיבי של אזורים עם פוטנציאל תיירותי גבוה, אנו עובדים על שיפור תשתיותיהם בהתאם לתכנון אב.
אתר תיירות מוביל בשאחריסבאז
מרכיב חשוב במאמצים ליצירת תשתיות חדשות הוא הבטחת האטרקטיביות להשקעות בתיירות במדינה. מוצעות הטבות מס משמעותיות לחברות שמושכות השקעות זרות ישירות, כולל בפרויקטים בענף התיירות. לדוגמה, חברות פטורות ממסים רבים למשך 3 שנים אם הן משקיעות בין 300 אלף ל-3 מיליון דולר; ל-5 שנים – בין 3 מיליון ל-10 מיליון דולר; ול-7 שנים – מעל 10 מיליון דולר. (לתשומת לב השר חיים כץ. תלמד מהאוזבקים!).
בנוסף, הוצגו הטבות והעדפות רבות לתמיכה ממלכתית בבניית מתקני אירוח ובשיפור איכות השירות. עד 1 בינואר 2026, יוחזרו מהתקציב הממשלתי חלק מהוצאות המשקיעים לבניית מלונות חדשים ולציודם, בסכום של עד 3,800 דולר לחדר במלונות 3 כוכבים, ועד 6,200 דולר לחדר במלונות 4 ו-5 כוכבים. הממשלה גם מממנת חלק מהעלויות עבור תמלוגים למותגי מלונות ידועים ומכובדים המופיעים ברשימת 50 מותגי המלונות המובילים או 5 רשתות המלונות המובילות.
כדי לפתח תיירות יש צורך בהכנת מומחים מוסמכים. האוניברסיטה הבינלאומית של דרך המשי לתיירות ומורשת תרבותית ו-10 בתי ספר מקצועיים שלה משתפים פעולה עם מוסדות חינוך בחו"ל וארגונים בינלאומיים לצורך בניית יכולות כוח אדם בתחום התיירות, תוך יישום ניסיון בינלאומי מתקדם בתהליכים אלה. כיום מתקיים שיתוף פעולה דו-צדדי עם יותר מ-80 מוסדות חינוך זרים מקוריאה הדרומית, יפן, סין, סינגפור, אינדונזיה, מלזיה, טורקיה, שווייץ, צרפת, בריטניה, ארה"ב, בולגריה, איטליה, גרמניה, וגם עם פקולטות בישראל כמו אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית כנרת ומכללת הדסה בירושלים.
התעבורה האווירית אל אוזבקיסטן ובתוכה מתרחבת במהירות, במיוחד באמצעות הגדלת השתתפות חברות תעופה זולות (לואו-קוסט). כיום, מספר הטיסות לאוזבקיסטן ממדינות שונות גדל לכ-1,100 טיסות בשנה, המבוצעות על ידי יותר מ-40 חברות תעופה מקומיות וזרות. בין חברות התעופה שמפעילות קו מישראל לאוזבקיסטן נמנות חברת אל על Uzbekistan Airways, Qanot Shark, Centrum Air, .
הטיסות לסמרקנד נמשכות כחמש שעות, ולטשקנט כחמש וחצי שעות. המרחק האווירי מישראל לאוזבקיסטן הוא כ3,200 ק"מ.
במסגרת המאמצים לשפר את נגישות התחבורה לתיירים, תשקיעה ממשלת אוזבקיסטן בהרחבת קוי הרכבת המהירה Afrosiyob ליעדים חדשים. בשנים האחרונות הוארך מסלול הרכבת לערים בוכרה ושחריסבז. עם השקעה של 450 מיליון דולר, מתוכנן להאריך את המסלול עד לעיר חיווה.
כמו כן, מתוכננים פרויקטים להקמה ולמודרניזציה של לפחות 1,000 ק"מ של כבישים מהירים מודרניים בתשלום, כולל הקמת הדרכים טשקנט-סמרקנד וטשקנט-אנדיג'אן.
מר שדאייב מספר שחברות ייעוץ זרות מעורבות במודרניזציה של תעשיית התיירות, בעיקר בהחדרת סטנדרטים בינלאומיים לניהול ושירות, פיתוח אסטרטגיות לתיירות והגדלת ההכרה הבינלאומית של אוזבקיסטן כיעד תיירותי אטרקטיבי. שיתוף הפעולה עם חברות כמו McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Deloitte, PWC, JLL, KPMG, Euromonitor ועוד, מסייע לאוזבקיסטן לאמץ את הפרקטיקות הטובות ביותר בענף זה.
שגריר אוזבקיסטן בישראל, יאחונגיר אמינוב, מוסיף שאחת מתוכניות קידום התיירות מישראל לאוזבקיסטן היא הבאת משלחת עיתונאים ישראלים בתחילת שנת 2025.
מר שדאייב מגלה שהצעדים שננקטו כבר מראים תוצאות יפות, כפי שמשתקף בגידול מתמיד במספר התיירים הזרים. בשנת 2022 הגיעו לאוזבקיסטן 5.2 מיליון תיירים, ובשנת 2023 מספר זה עלה ל-6.7 מיליון. במהלך שמונת החודשים הראשונים של 2024 ביקרו באוזבקיסטן 5.04 מיליון תיירים, עלייה של 17% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. גם משך השהות הממוצע עלה ל-7-8 ימים, פי שניים לעומת שנים קודמות (3-4 ימים).
לדבריו, יצירת מוצרי תיירות ייחודיים מאפשרת למשוך קבוצות תיירים שונות. בעתיד הקרוב, תחומי התיירות האקולוגית והתיירות החקלאית צפויים להפוך לאזורי מפתח בתיירות באוזבקיסטן. למדינה יש משאבי טבע משמעותיים, מהרי הטיאן שאן ועד למדבריות ולנאות מדבר ירוקות. תיירות אקולוגית וחקלאית נעשות פופולריות, בעיקר בקרב אלו חובבי טבע.
גם תחום התיירות הרפואית מציע פוטנציאל גדול, עם טיפולים בספא, אתרי נופש רפואיים באזורים כמו טשקנט, צ'רוואק ועמק פרגנה. באזורים אלה תיירים יכולים ליהנות מטיפולי בריאות, טיפולים למחלות שונות ושיפור מצבם הבריאותי בתנאים טבעיים ייחודיים.
גם תחום התיירות הקולינרית מתקדם, וכולל לא רק טעימות של המטבח המקומי, אלא גם ארגון אירועים תרבותיים ופסטיבלים המוקדשים למטבח הלאומי, דבר המסייע לחזק את העניין באוזבקיסטן כמדינה עם מסורות עשירות ומתכונים קולינריים ייחודיים.
טשקנט, סמרקנד וערים מרכזיות אחרות הופכות למוקדי תיירות עסקית (MICE), במיוחד לפורומים עסקיים בינלאומיים, תערוכות וכנסים. הצפי הוא שהגידול בנסיעות עסקיות למדינה יתרום לשיפור תשתיות המלונאות והשירותים העסקיים המודרניים.