מחר חל עשרה בטבת שבו מציינים את יום הקדיש הכללי לזכר קרבנות השואה. בלי קשר לתאריך זה מפרסמת היום סוכנות הנסיעות הממשלתית את המכרז הגדול להטסת עשרות אלפי תלמידי התיכונים ל"מסע החיים" בפולין. המכרז כולל טיסות ולינות והסעות, יחד עם הסעדה.
הנסיעות לפולין נחרתות בנפשם של ילדי ישראל ומשפיעות מאוד על תפישת העולם שלהם ועל הפטריוטיות הלאומית. התלמידים מבקרים באושוויץ ובירקנאו, שהיו התחנה הסופית ואחרונה בחיי רבים מאוד בני הדור ההוא. השנה מתחילה יוזמה תיירותית חדשה להביא תלמידים גם לתחנות הראשונות במסע המוות הארוך של היהודים בשואה.
הסיור המיוחד מתחיל בעיר אנטוורפן שהיא אחד המקומות היחידים בעולם שבו אפשר לראות קהילה יהודית חרדית בדומה לקהילות היהודיות שהיו בפולין לפני השואה. באנטוורפן רואים יהודים חרדים ברחובות ובשווקים, בבתי כנסיות רבים ובשטיבלך. הם חיים ומסתובבים בצורה הכי דומה למראות העולם היהודי ההוא מלפני השואה, שכיום לא רואים כמוהו בפולין. באנטוורפן יש גם מוזיאון קטן להנצחת שער היציאה יהודים לארץ ישראל ולאמריקה בזמן מלחמת העולם הראשונה.
יהודי בלגיה רוכזו במחנה צבאי בשם "דוסין" בעיר מכלן שהוחרם ע"י הנאצים, וממנה שולחו למחנות המוות. בעיר יש כיום מוזיאון שואה שמנציח וממחיש את ימי האימה ההם. הסיור מגיע למכלן, וממשיך לברנדונק, שם התמקמה המפקדה של הנאצים בבלגיה. גם שם יש מוזיאון לשואה. תחנה נוספת במסלול תהא במקום שנקרא פורטנברק. בצמוד לפסי הרכבת שם יש שני שלטי הנצחה שמספרים את סיפור הגבורה של כמה נערים בלגיים שארבו שם לרכבת שהובילה יהודים ממכלן לאושוויץ. זו היתה פעם יחידה שפרטיזנים צעירים מאוד הצליחו לעצור רכבת משלוחים לאושוויץ, ולהציל מאות יהודים שהיו עליה בדרך למחנה השמדה.
המסע הזה הוא פרי יוזמה של רובי הרשקוביץ, יליד אנטוורפן ונציג בריסל איירליינס בישראל. הלוגיסטיקה והארגון על ידי חברת "אופקים נסיעות". רובי הרשקוביץ אומר: "כיום רוב העדים ובני דור השואה הולכים לעולמם, ויש לחפש דרכים נוספות להמחיש את נושא השואה לבני הדור הרביעי והחמישי. יש כיום מקום לחישוב מסלול מחדש של ניהול הזיכרון. להילחם על עתיד הזיכרון ולהפנות מבט חדש לא רק אל הרציף בבירקנאו, אלא גם אל המקום שממנו יצאו המסילות שהובילו למחנה ההשמדה, איפה שהכל התחיל".
לאה נצר, מנהלת מחלקת 'סיורים ושורשים' באופקים אומרת: "המסע הזה מיועד לתלמידי תיכון שכבר היו בפולין ורוצים ללמוד עוד על השואה, אנחנו מציעים פרספקטיבה נוספת על השואה שתהא פחות צפופה ורעשנית ממסע החיים בפולין. אנחנו ממחישים את השואה בתחנות שבסיור זה גם באמצעות משימה לכל ילד לחקור דמות מהצעירים שפעלו שם בתקופת השואה, כמו מוטל בן פייסי החזן, מאלה צימטבאום, הנער משה פלינקר, הצייר משה נוסבאום, ז'אן אמרי ונערים אחרים". לאה נצר מדגישה שהסיור מתאים גם למבוגרים, אלא שבשלב זה הותאם לבתי ספר תיכונים.