חג הפסח הוא עונת החופשות והטיולים הגדולה של הציבור הדתי. פעמים רבות הבית צר מלהכיל את כל הילדים והנכדים שמגיעים לליל הסדר, והנופשונים במלונות מהוים פתרון נוח לבעית הצפיפות. הנופש במלון גם משחרר את עקרת הבית מטירוף הניקיונות ומבישולים לאורחים רבים.
כידוע, מגפת הקורונה הדביקה גם את ענף התיירות, והפילה למשכב גם את התיירות הדתית, שחופשות הפסח הן חלק משמעותי בה. אז כדי "לעשות סדר" מה צפוי לנו בליל הסדר הבא, ריאיינו את המובילים בארגון נופשוני פסח לציבור הדתי. שאלנו לדעתם אילו שינויים גרמה הקורונה לחופשות פסח?
בקשנו ללמוד מניסיונם של המומחים: יהודה ורד מנכ"ל 'ורד הולידייס', יעקב כהן מתור פלוס, מנחם ידווב מבעלי 'מיקוד טורס', ישראל שיינפלד מ'שיינפלד תיירות', בנימין ניאזוב מאסיה טרוול, יצחק גולדפן מגיל נופש, משה מנת מנכ"ל 'אבימור', אריאל כהן מ'אריאל תיירות', יואב לאש, אלי מאירמן, שמחה אמזל מחברת 'כנפיים', ואהרון זיסר.
הכל תמימי דעים שהשינוי הגדול בנופשוני פסח השנה הוא חששות לאובדן דמי ההרשמה והמקדמה, אם חלילה תבוטל החופשה. בפסח לפני שנתיים נסגרו רוב המלונות, ובחג בשנה שעברה היתה ישראל "שרויה" (תרתי משמע) בסגר. רבים מאיתנו שנרשמו מראש וכבר שילמו חלק עבור החופש, הפסידו כספם. חברות התיירות הדתית רצו להחזיר לנו את הכסף ששילמנו מראש, אבל לא כולן הצליחו לעמוד בזה.
עלינו לדעת שחברה המארגנת נופש פסח צריכה לשריין כחצי שנה מראש חדרים בבתי מלון, ומושבים בחברות תעופה. בעת חתימת ההסכמים יש להעביר להם מקדמה. כספי המקדמות שאנחנו שילמנו בהזמנה, הועברו לספקים שונים. כשהחופשות בוטלו, ביקשו התיירנים הדתיים החזר של המקדמות. אז התברר שאין עם מי לדבר. חלק מהמלונות סגורים, וחלק מחברות הצ'רטרים פשטו את הרגל. הכסף שלנו אבד למארגני הנופש. לפיכך, יש בינינו רבים שעד היום לא קבלו בחזרה את מלוא התשלומים ששילמו, או שקיבלו זיכויים לחופשות בעתיד, שלא ברור אם יצאו לפועל בכלל.
מארגני הנופשונים למדו מהניסיון, והבעיה הזו לא תחזור. מה שנשתנה זה שכעת הכסף שלנו מובטח. בכל ההסכמים החדשים עם ספקי השירותים והמזון, התיירנים הדתיים הכניסו גם סעיפים של מתן החזרים מלאים, וזה מעוגן בערבויות בנקאיות.
פסח השנה שונה מהשנים שלפני הקרונה גם באורך הנופש. השנה, שביעי של פסח יוצא ביום שישי, והאורחים הדתיים חייבים להשאר במלון גם בשבת. לפיכך, נופש פסח השנה יימשך 10 ימים לפחות, לעומת 8 ימים בלבד בשנים קודמות.
עוד חידוש השנה: משפחות רבות מבעבר מבקשות חדר פרטי לליל הסדר, כדי לעמוד בכללי הריחוק החברתי. הצטמצם הביקוש להשתתף בסדר המרכזי.
מה מצב השוק בינתיים? כל המומחים לתיירות דתית מסכימים על שתי תופעות חדשות השנה- מצד אחד, הביקושים נמוכים מהרגיל. מצד שני, גם ההיצע של המלונות נמוך. יש ביניהם מחלוקת בשאלה איזו מהתופעות האלה דומיננטית יותר.
יהודה ורד אומר: "חלק גדול מהציבור שלנו לא יצאו מארץ בשנתיים האחרונות, לאחר שנים שבהן היינו רגילים לטייל בחו"ל פעמיים בשנה. אני מזהה רצון גדול לצאת מ'הבונקר' כדי להתאוורר וליהנות. השבוע אנחנו בשיא גל האומיקרון, ומעתה צפויה ירידה ורגיעה, אפילו אם המגפה לא תעלם לגמרי. אני אופטימי לגבי התיירות הדתית בחו"ל לקראת פסח".
מנכ"ל תורפלוס, יעקב כהן, מוסיף: " בלילות הסדר האחרונים הקורונה גרמה לציבור הדתי לא להיפגש בהרכב משפחתי רחב. אבל השנה אני מזהה ביקושים מצד משפחות שרוצות לחגוג ביחד כל החמולה, אפילו רק חלק מהחג. אם זה יימשך כך, אפשר לצפות מחסור בחדרים לפסח. והראיה- כבר אין לי אפשרות לספק עוד מקומות לעריכת סדר פרטי".
יעקב כהן מסביר את הצד של המארגנים: "בד"כ עונת הפסח מצוינת לענף המלונאות. למרות זאת, השנה הרבה מלונאים חוששים לפתוח ולהפעיל את המלון שלהם בשביל חודש אחד בלבד, כי השמיים סגורים לתיירות נכנסת שעליה הם מתבססים. מלונאים סיפרו לי שלאחר הגל הראשון של הקורונה הם פתחו מחדש, השקיעו בציוד וניקיון והכשרת חדרניות וצוות, אבל כל ההשקעה ירדה לטימיון בגלל שאין תיירים. אז הם עכשיו הם נזהרים ולא כדאי להם לפתוח המלון, או שהם מוכנים לפתוח רק מעט חדרים שאינם מספיקים לפעילות של תורפלוס".
הוא מזהה עוד מגמה חדשה: "בין לקוחותינו הקבועים שנהגו לחגוג פסח בחו"ל, ישנם רבים שהשנה הזמינו חופשה בארץ, וישנן גם משפחות שמהססות. רוצים להזמין, אבל מחכים להתפתחויות המגיפה".
מנחם ידווב, שמנהל את 'מיקוד טורס' עם אחיו קובי, מסביר: "למגזר הדתי יש דרישות מיוחדות מלבד כשרות, וזה מתבטא באוירה שבתית, לימודי דף יומי, תכני בידור והרצאות מתאימות. אנחנו יודעים איך ליצור ללקוחותינו אוירה נעימה ומתאימה. מנהל חילוני של מלון אינו יודע לעשות זאת כראוי, אף אם ראה בעבר איך אנחנו עובדים". ומוסיף: "אנחנו היינו בין אלה שהחזירו את כל הכסף בפסח לפני שנתיים, ובין לקוחותינו אין אף אחד שאינו מרוצה. לכן אנשים נותנים בנו אמון גם עכשיו".
בנימין ניאזוב מאסיה טרוול מציין שדוקא בשבוע האחרון הוא מבחין בהתעוררות ביקושים. "התקשורת הפחידה את הציבור מהאומיקרון והקורונה, ואנשים חששו להזמין. אבל כעת נוכחו שהשד לא נורא והחיסונים משפיעים אך במעט, לכן מעיזים לקחת סיכונים. אצלנו רואים את זה בהתגברות ההזמנות, וכבר מכרנו 70% מהחדרים, כמחציתם בשבוע האחרון בלבד, ועוד היד נוטיה".
משה מנת מחברת 'אבימור' אומר: "נראה שהציבור שלנו למד לחיות עם הקורונה, והבטחון של הלקוחות חזר. זה מעורר ציפיות לביקושים טובים. אבל מצד שני יש בעיה עם היצע קטן יותר. חלק מחברות התיירות החשובות לא שרדו את המשבר, ומי ששרדו מתמודדים עכשיו עם הוצאות גדולות יותר ממה שהכרנו בעבר. מצד אחד הכל התייקר, ומצד שני כולם רוצים לנסוע לחו"ל. לכן בשלב זה אי אפשר לדעת לאיזה כיוון הולך השוק".
משה מנת מציין שמוצרי מזון, ובעיקר בשר כשר, התייקרו בתקופת הקורונה. ראוי לציין שגם מחירי טיסות השכר התייקרו מאוד, בגלל שיש מדינות שמגבילות את מספר הנוסעים שמותר להעלות על מטוס, ואת כמות הנחיתות בנמלי התעופה.
שמחה אמזל מחברת 'כנפיים' מביע אופטימיות שגל האומיקרון יחלוף עוד לפני פסח. "אני לא צופה סגר, כי רואים שהאומיקרון הולך ונעלם. בבריטניה ובמדינות אחרות פתחו הכל, וגם מדינת ישראל הולכת בכיוון הזה. הישראלים למדו לחיות לצד הקורונה, ורובם מחוסנים". את הצלחת ההרשמה לנופש שהוא מארגן בסיני הוא מסביר בפטור מחובת בדיקות PCR ומחובת בידוד לאחר החזרה ארצה, וגם שההגעה אל היעד היא במעבר יבשתי וללא טיסות.
אלי מאירמן אומר: "כאשר ייגמר גל האומיקרון תהיה בשוק הצפה של ביקושים. אני מזהה שינויים מהותיים בשנה זו, כשפחות מלונות מציעים כשרות מהדרין, ומסתפקים בכשרות רבנות. אני נתקל במלונות שאינם מאפשרים לסוכנים דתיים לשכור את כל החדרים כבעבר, בגלל שהם מעריכים שהם יכולים להסתדר לבד. זו גישה שלא ראינו בעבר".
גם שמחה אמזל נוכח שהשנה ישנם מלונאים שחושבים שיצליחו למלא בעצמם את החדרים בפסח גם באמצעות פרסום מודעות ב'נופשים'. ביניהם מלונות רמת רחל, פרימה רויאל בירושלים, ואכסנית בית וגן. אריאל כהן מספר על בתי מלון בישראל שהחלו לנהל מו"מ עם סיטונאי דתי, אבל נסוגו לאחר ששמעו על דרישות כשרות למהדרין ושמיטה לחומרה.
ישראל שיינפלד מזהה עוד תופעה חדשה: "בעבר אנשים חיפשו חופשות הכי זולות, אבל השנה מסתכלים יותר על איכות השירות. הרצון להשתחרר ממועקת הקורונה גרם לציבור שלנו לרצות להתפנק, והם מוכנים לשלם עוד כמה מאות שקלים עבור פינוקים במלונות פאר, מופעי בידור של אומני צמרת, ושיעורים מפי רבנים פופולריים".
יצחק גולדפדן מ'גיל נופש' מזהה כעת שיפור לעומת השנתיים הקודמות, "אבל המכירות עדיין לא הגיעו למצב שהכרנו לפני משבר הקורונה".
רצינו לשמוע מהמומחים גם תחזית על התיירות הדתית לקראת הקיץ ולקראת העתיד הקרוב, אך כולם סירבו להתנבא. הם רוויי אכזבות מהערכות קודמות על סיום המגפה, שהתבדו. יהודה ורד מסכם: "מוקדם עדיין לקבל החלטות לגבי חופשות הקיץ. הסיכויים נראים כעת טובים, אבל תמיד יש חשש שיצוץ ואריאנט חדש ששוב יטרוף לנו את הקלפים".
שאלנו את המומחים גם אילו מהשינויים שהם מציגים יישארו איתנו גם אחרי שהקורונה תחלוף מהעולם, אך בעלי הניסיון מסרבים להתנבא על כך.
מה ההיצע בשוק הפסח כיום?
לחג הפסח הבא עלינו לטובה יש בשוק הדתי היצע של נופשונים באתרי נוף-שונים. אלה מתחלקים לשתי קבוצות- מלונות בארץ, ומלונות בחו"ל. קבוצת הנופשונים בארץ מתחלקת לשלש תת-קבוצות: א- "מלונות סגורים" שיהיו פתוחים בלעדית רק לקבוצה של המארגן. ב- מלונות שבהם הקבוצה הדתית מהווה רוב האורחים, אבל במלון יתארחו גם אחרים. ג- "אורחים אקסטרנים" שאינם חלק מקבוצה מאורגנת. יש סוכני תיירות שיודעים להשיג חדרים במחיר זול מהמחיר הרשמי, ומציעים לנו אותם בהנחה.
נופשונים בארץ
חברת תורפלוס הכי גדולים גם השנה, ומציעים יותר מ1,600 חדרים בישראל ובחו"ל. 850 חדרים "סגורים" בארץ במלונות בכפר המכביה ובמלון גולדן קראון. במלון דן כרמל 90% מהאורחים יהיו מקבוצת תורפלוס, ובמלון לאונרדו פלאזה ירושלים תהיה קבוצת תורפלוס 75% מהתפוסה.
אלי מאירמן מציע 360 חדרים במלונות סגורים: רימונים רדיסון נהריה, רימונים אקוודוקט בקיבוץ רגבה, ורויאל פלז'ה בטבריה. חברת מיקוד טורס מציעה 250 חדרים ב3 אתרים- בכפר הנופש אלמוג ליד ים המלח, בישיבת ההסדר בעכו, ובמלון פלז'ה נוף הגליל. אריאל טורס מציעים את המלונות רמדה חדרה, סי לייף בנהריה, מלון הארץ בצאלים, ובמדרשת הדרום.
בקבוצת "האקסטרנים" יתארחו הלקוחות לצד אורחים עצמאים, שהזמינו חדרים לא באמצעות הסיטונאים הדתיים: אריאל טורס מציעים גם חדרים במלונות דן ירושלים, גרנד קורט, ולאונרדו פלאזה באשדוד. אורן 'לאש' מציע 500 חדרים במלונות רבים, ביניהם הרודס בת"א והרצליה, פלז'ה והמלך שלמה בירושלים, וורט בנתניה ועוד. 'גיל נופש' מציעים 250 חדרים במלונות רמדה ירושלים, שערי ירושלים, וגני ירושלים. דוד דנה מחברת 'ג'נסיס' מציע כ500 חדרים בשישה מלונות- פרימה המלכים ואיביס בירושלים, אסטרל וילג' ואסטרל פלמה באילת, לייק האוס בטבריה, ומלון כפר גלעדי. אהרון זיסר מציע כ200 חדרים ב6 מלונות- ליד הכותל בירושלים את מלונות ליטוב והבית הספרדי, רמדה ר"ג, גני שמשון באשקלון, קולוני בחיפה, וחוף עכו. (גילוי נאות: ישנם עוד סיטונאים דתיים שלא התראיינו לכתבה זו).
ומה בחו"ל?
בקבוצת נופשוני פסח בחו"ל ישנם רק מלונות שמשרדי הנסיעות הדתיים סגרו למשך החג. הם יכשירו את מטבחיהם, ויערכו סדר מרכזי, וטיולים מקומיים וערבי תרבות, שיעורי תורה, והרצאות.
שיינפלד תיירות מציעים 900 חדרים בשני מלונות יוקרה בחו"ל- ריזורט שרתון ברודוס, ומלון קונראד בדובאי. יהודה ורד סגר את כל 372 החדרים במלון הפאר מרידיאן בספליט שבקרואטיה, שעובר שיפוץ יסודי ויפתח מחדש לקראת פסח למען הקבוצה של ורד הולידייס.
תורפלוס מציעים 660 חדרים במלון מרידיאן בספרד (זו השנה השביעית), ולראשונה גם בכרתים את המלונות Avra Imperial ואמירנדס Amirandes. אסיה טרוול מציעים 350 חדרים בשני מלונות, במונטנגרו ובגיאורגיה. במלון הפאר פרוגרף בקויטלי בגיאורגיה שמים דגש על פעילות ואטרקציות לילדים, כדי שהורים יוכלו לנוח בחג. יש שם פארק מים, ובחדר האוכל אקווריום ענק. במונטנגרו הם מציעים את מלון PORTO על הטיילת שמתאים במיוחד לזוגות. במלון זה נוהגים להתארח עשירי אירופה, מלכים ורוזנים. חברת כנפיים מציעה 180 חדרים בדהב שבסיני, במלון ריזורט ECOTEL ("הכותל"?). אבימור סוגרים 85 חדרים במלון אאוריליוס בפויאנה-בראשוב ברומניה. ג'נסיס מציעים 240 חדרים במלון רודוס פלדיום ביוון. אריאל הזמינו את כל החדרים במלון CRON בטביליסי בגיאורגיה. יוני כהנא מציע לנפוש במלון 'הלגונה הכחולה' בפאפוס בקפריסין, שהוא מפעיל במשך כל השנה. שרון גינסבורסקי מציע לנפוש במלון 'קפריס' מצפון לפאפוס, שהוא מלון יהודי כשר לאורך כל השנה.
המחירים?
אנו רוצים לדעת כמה זה יעלה לנו, אבל לא ניתן לתת תשובה מדויקת בגלל שהמחירים משתנים לפי דירוג המלונות ומעמד השפים. נכון להיום, העלות הממוצעת לזוג לנופש בארץ לכל החג היא כ10,000 שקלים, ובמלון בחו"ל כ20,000 שקלים בממוצע. התעריפים האלה עוד ישתנו עד חודש ניסן, לפי כמות החדרים שישארו פנויים. אולי כדאי לחכות לראש חודש ניסן כדי להשיג אותה חופשה יותר בזול, אבל מצד שני יש סיכון שאז כבר לא ישארו חדרים זמינים.
רוב התיירנים הדתיים מדווחים שהצליחו למכור כבר כמחצית מהחדרים, בעקבות מסע פרסום מודעות ב'נופשים'. יהודה ורד מכר כבר 95% מהחדרים במלון מרידיאן בספליט בקרואטיה. יש לו קהל נאמן וקבוע שהולך אחריו מידי שנה, ולכן הוא ממעט בפרסום מודעות. אריאל כהן אומר שכבר מכר את כל החדרים במלון רמדה בחדרה לליל הסדר, ונתרו רק מעט חדרים לחול המועד.
תקופת ההזמנות לנופש פסח מתחילה מיד לאחר חג החנוכה, ונקראת בפי הסוכנים "עונת הקניידלאך". אומרים שהקורונה גורמת לשינויים בחוש הטעם, ואכן ל"קניידלאך" השנה יהיה טעם שונה לעומת התקופה שלפני הקורונה. האם השנה הטעם יהיה תפל או עסיסי? אתם תקבעו בסוף!