בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

איך לבחור סקי כשר

למרגלות ההרים באירופה יש הרבה עיירות סקי קטנות שנראות כמו מושב בגליל, עם בקתות עץ כפריות טבולות בשלג גבוה, אח דולק בפנים, ובחוץ רכבל שלוקח אותנו אל אתר הסקי במעלה ההר. בבקרים מתענגים על שתיית שוקולטה חמה, ובערבים נשפכים כמים ספלי בירה ויין חם ופונץ'. חופשת סקי איננה רק גלישה בלבד. עיירות הסקי מציעות גם שלל אטרקציות כמו בריכות שחיה מחוממות, מתחמי ספא, מזחלות כלבים, אופנועי שלג, טיולים בסביבה, קומזיץ בשלג, לינה באיגלו ועוד.

חלק בלתי נפרד מחופשת סקי הן מסיבות "אַפְּרֶה סְקִי". מדובר במסיבות ריקודים מידי ערב עד שעות הלילה המאוחרות ובהן מתארחים די ג'יי מהטובים באירופה, אלפי גולשים ונופשים, הנפגשים, רוקדים, ובעיקר נהנים מהרבה אלכוהול מחמם.

עם העליה ברמת החיים בשנים האחרונות גם בציבור הדתי גילו את חופשות הסקי. בתקופה זו מוצגות בפנינו בעיתונות הדתית הרבה הצעות לסקי-כשר, והשפע מבלבל. במיוחד את אלה מביננו שטרם התנסו בחופשת סקי. בדקתי ומה אנחנו חייבים לדעת כדי לבחור חבילה שתתאים לנו אישית.

לחופשת סקי יש דימוי של בילוי לעשירים. אבל האמת היא שהן יכולות להתאים גם לזוגות צעירים וסטודנטים, וגם תפרנים כמונו יכולים להרכיב לעצמם חופשת סקי בלי להתרושש ובלי לקחת משכנתא.

רובנו לא יודעים להבחין בין סוגי חופשות הסקי, ובודקים אותן לפי המחיר במודעות. טעות! בחופשות סקי אין תוקף לכלל "מה שיותר טוב הוא גם יותר יקר", כי מלונות פאר ברמת 5 כוכבים במזרח אירופה זולים יותר ממלונות עממיים של 3 כוכבים בהרי האלפים. טיסות קצרות לקפריסין או מזרח אירופה זולות יותר מטיסות למערב אירופה, בלי קשר לאיכות אתר הסקי. יש חבילות סקי-כשר "יקרות" שבהן הכל כלול, ויש חבילות "זולות" שכוללות רק טיסה ומלון, ועל כל שירות תשלום נפרד, ובסוף נמצא ששילמנו יותר מאשר לחופשת "הכל כלול". ויש גם חבילות ביניים שבהן רק חלק מהתוספות כלול במחיר.

מבולבלים? כדי שיתקיים גם בנו הפסוק "לא תירא לביתה משלג", הנה "מורה נבוכים" למתחילים, מה עלינו לבדוק ולשאול את המפרסמים חבילות סקי כשר:

מה כלול ב"אוכל כשר"?

יש חברות שמביאות מהארץ שף שמבשל כל יום אוכל טרי, ויש שמגישות אוכל קפוא שמחומם ומופשר במטבח המלון. הכל מציעים ארוחות בוקר וערב במלון, אבל יש הבדלים לגבי ארוחות צהריים שנאכל באתר הסקי. יש מי שיביאו לנו להר ארוחה חמה בצלחות, יש מי שמביאים חמגשיות מחוממות, יש מי שמציעים רק כריכים קרים, ויש מי שלא מציעים ארוחת צהריים כלל.

נשאל גם מה רמת כשרות האוכל שלהם והאם זה מתאים לדרישות שלנו.

ארוחת צהריים על ההר

נברר גם היכן חדר האוכל של הקבוצה שלנו. יש חבילות סקי שבהן אוכלים במלון, ויש חבילות שבהן המטבח וחדר האוכל נמצאים מחוץ למלון, באולם שמחות מקומי או במתנ"ס. לא יהיה לנו נעים לצעוד בקור המקפיא מהמלון עד לחדר האוכל.

האם יהיה לנו מלווה צמוד?

רוב מארגני הקבוצות שולחים גם מדריך-מלווה צמוד שיעזור לפתור בעיות שיכולות לצוץ במהלך החופשה. הוא מטפל גם באפרה סקי, ובדרך כלל הוא גם הגבאי והחזן ובעל הקריאה בתפילות. מלווה כזה הכרחי למתחילים שיוצאים לחופשת סקי לראשונה בחייהם. נברר אם בקבוצה שלנו יהיה מלווה או לא, וננסה להיפגש איתו עוד בארץ כדי להכירו. יש גם חברות תיירות שמוכרות חבילות סקי בלי מלווה, שנסתדר לבד.

מה צפוי לנו במלון המוצע לנו?

עד כמה המלון קרוב לאתר הסקי? האם כל המלון סגור בשביל הקבוצה שלנו, או שיתארחו שם גם אחרים? רוב החבילות מציעות לנו להתארח במלון רגיל לצד אורחים לא דתיים ולא יהודיים, ולעומתם יש מלונות שמוקצים אקסלוסיבית רק לקבוצה הדתית שלנו.

האם מארגנים תפילה במנין או רק ביחידות?

האם תהיה תפילה במנין או שכל אחד יתפלל ביחידות בחדרו? האם התפילה תהיה באולם מיוחד במלון, או באחד המסדרונות? האם יהיה ספר תורה בימים שני וחמישי ובשבת? האם יהיו שם סידורי תפילה וחומשים או עלינו להביא מהבית?

איזה סוגי מסלולים כלולים בחבילה?

מסלולי הסקי בעולם מחולקים לרמות קושי שמסומנים בצבעים- כחול למתחילים, אדום למתקדמים, ושחור למקצוענים. הם נבדלים זה מזה גם באורך המסלולים. יש אתרים עם מסלולים באורך 30 ק"מ, ויש שמתהדרים במאה או מאתיים ק"מ ויותר. למתחילים כמונו זה חסר משמעות, כי לא נשתמש במסלולים אדומים, ולא ביותר מקילומטרים אחדים. אז אין טעם לשלם בעבור מה שלא ננצל.

      

איזה סְקִי-פָּס כלול בחבילה?

כדי להיכנס לאתר סקי עלינו להצטייד ב "סְקִי-פָּס". זה כרטיס מגנטי (כמו חודשי-חופשי באגד) המאפשר כניסה לאתרי הסקי ולרכבלים שמעלים את הגולשים לתחילת המסלולים. מחירי הסקי-פס משתנים לפי מספר הימים ולפי כמות המסלולים. כדאי לבדוק איזה סקי-פס מוכרים לנו. חברים שחזרו מחופשת סקי קיטרו באוזניי שהם ניצלו רק רבע מהכרטיס, בגלל שעבדו עליהם ומכרו להם סקי-פס יקר, מורחב גם למסלולים אדומים שלא מתאימים להם, ושילמו גם עבור שימוש בשבת שלא גלשו בה.

איפה הרכבל ומאיזה סוג הוא?

הליכה עם ציוד סקי אינה קלה. יש מקומות שהרכבל מגיע עד לפתח המלון (זה נקרא "Ski Out-Ski In"), ויש מקומות שבהם נצטרך ללכת בשלג 5-15 דקות מהמלון עד הרכבל . יש רכבלים עם ספסל פתוח (Chair Lift) כמו בחרמון, ויש רכבלים "בועה" (Bubble) סגורים ומחוממים. נברר גם כמה זמן נמשכת הנסיעה ברכבל עד ההר? יש רכבלים איטיים ויש מהירים יותר. זה ישפיע על כמות הגלישות שנוכל לבצע בכל יום.

      

רכבל בועה                                                  רכבל ספסל

איזו הדרכה מוצעת לנו בחבילה?

גולשים מתחילים חייבים לקחת הדרכה. בכל אתרי הסקי יש גם מדריכים מקומיים. נברר אם ההדרכה כלולה במחיר החבילה, או חייבת בתוספת תשלום. אם זה בתשלום, נברר מראש מה המחירים. הדרכה בקבוצות של כעשרה אנשים זולה יותר מהדרכה אישי שמותאמת לרמה של כל גולש. יש חברות ישראליות שמביאות מדריך בעברית במיוחד לילדים.

ציוד גלישה?

האם המגלשיים או הסנואובורד ומקלות וקסדה כלולים במחיר החבילה? האם מארגני הקבוצה יקחו אותנו לחנות להשכרת ציוד סקי?  חנויות השכרת ציוד נותנות הנחות גדולות לקבוצות. נברר האם גם אנחנו נהנה מההנחה, או רק המארגנים שיקבלו החזר קומיסיון על חשבוננו.

מה מציעים לילדים שלנו?

יש חבילות שכוללות הדרכה מיוחדת לילדים, עם בייביסיטריות ומדריכים שמעסיקים את הילדים כל היום, כדי שאנחנו נוכל להיות משוחררים ולגלוש בראש שקט בלי הילדים. יש חבילות רק עם הדרכה לילדים, ויש חבילות שאינן מתיחסות לילדים שנביא איתנו לחופשה המשפחתית. כדאי לברר כמה ילדים יהיו בקבוצה, וכמה מדריכות ישגיחו עליהם.

 

איזה תוכניות בידור מכינים לנו בערבים?

חלק בלתי נפרד מחופשת סקי בחו"ל הוא מסיבות ריקודים ושתיה בכל ערב שנקראות "אַפְּרֶה סקי". סגנון הבילוי ההולל לא מתאים לציבור שלנו. נבדוק אילו אלטרנטיבות מציעים לנו לאפרה-סקי-כשר? יש חברות ישראליות שמארגנות בערבים שיעורי תורה, הרצאות, בידור, ומשחקי חברה ובינגו. יש גפ מי שמביא מהארץ אומנים להופעות, כמו ישי ריבו ואחרים. ומצד שני יש גם חברות שאינן מציעות שום אפרה סקי.

מה משך החבילה?

כמה זמן נטו נוכל לגלוש? רוב חבילות הסקי הן לשמונה ימים, והסקי-פָּאס הוא לשבוע. (סקי-פאס הוא כרטיס כניסה מגנטי לאתר הסקי). אנחנו לא נגלוש שבוע שלם.  מימי הגלישה יש להוציא 3 ימים- שבת, יום ההתארגנות במלון לאחר הנחיתה, ויום לקראת ההמראה ארצה. יש חברות שמארגנות סקי כשר לשבוע, ויש חבילות רק לחמישה ימים לא כולל שבת. כך חוסכים גם על מלון וגם על סקי-פאס.

ואם לא יתאים לי?

יש גולשים חסרי ניסיון שמגלים במהלך החופשה שהסקי לא מתאים להם. כבר ביום הראשון או השני הם סובלים מהתכווצויות שרירים ברגליים או שנתפס להם הגב. האם מארגני הקבוצה מציעים להם אפשרויות אחרות להעביר את הזמן? יש חברות שמציעות לבלות בטיול מאורגן לאתרי נוף בסביבה. או מרכבות כלבים או טרקטורוני שלג וכדומה. יש מלונות עם בריכה מחוממת וג'קוזי. נברר אם דברים כאלה יעמדו לרשותנו, והאם הרחצה תהא נפרדת בחלק מהזמן.

מתי חבילת הסקי?

רוב חופשת הסקי המשפחתיות הכשרות מתוכננות בהתאם לחופשת חנוכה מבתי הספר. למי שיוצאים לסקי בלי ילדים מומלץ לא לצאת מאמצע דצמבר עד אמצע ינואר. בתקופת החופשות של המקומיים (כמו שבוע חג המולד) המחירים יקרים יותר והכבישים פקוקים. תנאי הגלישה הטובים ביותר הם בדרך כלל בחודש פברואר. שיא החורף והסערות כבר מאחורינו, מזג האויר מתחיל להתחמם, אבל עדיין זה לא פוגע באיכות השלג.

מה יהיה במקרה של ביטול החופשה?

לפעמים לאחר הזמנת חופשה ותשלום מקדמה ייתכן שתאלצו לבטל את ההזמנה. יש חברות שמחזירות את כל הכסף, ויש כאלה שדורשות לקבל את מלא התשלום אף אם לא ניצלתם את החופשה. ביניהן יש חברות שיוותרו לכם על חלקים שלא ניצלתם, אבל לא יוותרו על מה שהם התחייבו למענכם, כמו כרטיס טיסה וחדר במלון. ההחזר על ביטול תלוי גם בשאלה כמה זמן לפני היציאה אתם מבטלים. רצוי לברר מראש גם את הנקודה הזו לפני שמזמינים. בגלל השונות בין המארגנים אפשר לעמוד על המקח.

שלב ב

אחרי שבררנו את כל השאלות הללו ובחרנו את החבילה הכי מתאימה לנו, יהיה עלינו להתכונן ולהתארגן לחופשת הסקי. אלו הנקודות שעליהן ניתן את הדעת:

הדרכה ואימונים– סקי זה ספורט שמחייב אימונים והדרכה כמו כל ספורט אחר. יש אנשים שחושבים שאם יודעים לגלוש על גלגליות וסקטים, אז הם יצליחו לגלוש גם בשלג. טעות גדולה! אין סיכוי שנצליח לגלוש וליהנות מהרגע הראשון. עלינו לקחת לפחות עשרה שיעורי הדרכה כדי להגיע לשלב של גולשים מתחילים. ספורטאים מוכשרים מצליחים לגלוש טוב רק החל מחופשת הסקי השלישית או הרביעית, וכל הראשונות הן למידה ואימון.

סקימולטור– כדי לנצל טוב יותר את החופשה בחו"ל כדאי להתחיל ללמוד ולהתאמן מראש כבר בארץ. ישנם בארץ שלושה "סקימולטורים". אלה מכשירים מקצועיים דומים למכשירי הליכה חשמליים. יש סרט נע באורך כעשרה מטרים וברוחב כששה מטר, וכשהוא מתקדם במורד הוא מדמה מצב של גלישה. המתלמדים עולים עליו עם מגלשיים, ומדריך צמוד מלמד איך להתקדם, איך לפנות, איך לעצור וכדומה. המדריך משנה את מהירות הסרט הנע ואת זוית השיפוע לפי קצב ההתקדמות שלנו.

סקי כרוך במאמץ פיזי גדול מאוד שישאיר אותנו באפיסת כוחות בסוף כל יום. לפעמים אפילו באמצע היום. לפיכך גם גולשים מנוסים ומקצועיים מגיעים לפני החופשה כדי להתאמן על סקימולטור, ולהסיר את החלודה מהשרירים. קל וחומר שאנחנו המתחילים חייבים את האימון הזה. פרטים באתר חברת סקימולטור.

אימוני כושר– בספורט הסקי נשתמש הרבה מאוד בשרירי הרגליים והמותניים. אחרי שעות אחדות של גלישה נתפסים השרירים, במיוחד שרירי הברכיים וכפות הרגליים, ובמיוחד אצל מתחילים. גולשים מבוגרים רבים חזרו ארצה עם גב תפוס. לכן כדאי לעשות תרגילי מתיחה ושחרור מיוחדים במהלך החודש לפני שיוצאים לחופשת סקי. מי שמתאמנים קבוע במכון כושר כדאי שיבקשו מהמדריכים תוכנית אימון מיוחדת לתרגל ולשחרר את השרירים שנאמץ בזמן הגלישה במסלולים. מי שאינם הולכים למכון כושר רצוי שיעשו הליכה מהירה או ריצה בכל ערב בחודש שלפני החופשה.

ביגוד- הטמפרטורות באתרי הסקי הן מתחת לאפס בד"כ, ומחייבות לבוש מתאים. החרמונית מהמילואים שלנו או הדובון אינם מתאימים. חייבים לקנות מעיל תרמי קל מנדף זיעה ומחמם כראוי. גם הלבשה תחתונה צריכה להיות מבד תרמי מנדף זיעה. גם כפפות מתאימות לסקי, ומשקפי סקי שנקראים "Googles".

יש בחו"ל חנויות השכרת ציוד סקי שמשכירות גם בגדי סקי. אם מישהו רוצה לחסוך ומוכן ללבוש בגדים שאחרים הזיעו בהם, שיבושם לו. אני ממליץ לקנות ביגוד סקי מתאים.

קרם הגנה– השמש בהרים הגבוהים עלולה לגרום לשיזוף יתר כמו בקיץ שלנו ואף יותר מזה, כי השלג מחזיר חזק את קרני השמש לעור הגוף שלנו. מתחילים רבים חזרו ארצה עם כוויות שיזוף באיברים גלויים כמו הפנים. לפיכך עלינו לקנות מראש קרם הגנה נגד שיזוף, ולארוז אותו במזוודה כדי שנוכל  למרוח על עצמנו באתר הסקי. חשוב במיוחד לילדים.

ביטוח- גלישות סקי מועדות לסכנה של פציעות, שבר או נקע או כוויות קור, במיוחד אצל מתחילים. לכן חובה עלינו לרכוש לפני הנסיעה פוליסת ביטוח רפואי שמכסה גם אשפוז והטסה חזרה ארצה. הפוליסות הרגילות של קופות החולים וחברות האשראי אינן מכסות חלק גדול מפציעות בסקי.

והטיפ הכי חשוב– דברו עם חברים בעלי ניסיון. גם ניסיון כללי בגלישה על שלג, וגם בעלי ניסיון שמכירים את אתרי הסקי הספציפיים שלגביהם אתם מתלבטים. הם יכולים להשיא עצות טובות היכן להתמקם, איפה יש תורים לא ארוכים לרכבל, איפה עדיף לשכור ציוד סקי, היכן ואיך לאחסן את ציוד הסקי, מאילו בתי ספק לסקי כדאי לתפוס מרחק, וכדומה.

וכעת כשאנחנו כבר יודעים מה לחפש, אפשר לעבור לכתבה הבאה בנושא איפה לחפש סקי כשר

תודה למומחי הסקי לוראן רומני, יוני כהנא, בני מהלא, ונתן אונגר שתרמו מניסיונם העשיר רעיונות לכתבה זו.

הצילומים באדיבות יוני כהנא ו SkiWeek

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן