בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

המדריך המלא לברי מים כשרים לשבת

על השיש במטבח של רובנו ובצימרים שבהם אנו מתארחים ניצב מתקן מיניבר מים. מידי שנה נמכרים בישראל כרבע מיליון ברי מים, ומביניהם כ15,000 מיניברים כשרים לשבת.

בעתונות הדתית אנו רואים מודעות על ברי מים לשבת, ומתבלבלים בין המתקנים השונים. מה ההבדלים בין מתקן כשר לשבת לבית ובין בר מים רגיל, ואיך אנחנו יכולים לבדוק מה טיב המתקן לפני קניה או בכניסה לצימר?

להלן סקר שוק ומחקר השוואתי:

מתקני מים כמו תמי4 ודומיהם אסורים לשימוש בשבת. הרב שי שימונובסקי, מנהל תחום תחום תוכן והסברה ב'מכון צומת', מסביר את הבעיות ההלכתיות:

א. כשמוציאים מהמתקן מים חמים, נכנסים במקומם מים חדשים, ומיכל ההרתחה מתחיל מיד לחמם אותם. בשבתות יש בכך שני איסורים: איסור "בישול" ואיסור "מבעיר".

ב. כשאנחנו מוזגים מים קרים, מיד מתחיל התרמוסטט להפעיל את מדחס הקירור. בשבתות יש בזה איסור מבעיר.

ג. המים שזורמים למיכל עוברים טיהור דרך פילטר מכני או ע"י נורת UV להשמדת חיידקים. הפעלת הברזים גם מדליקה נורת הUV, ובשבתות זה אסור כמו הדלקת כל נורה אחרת.

ד. ברזים חשמליים במיניברים מפעילים משאבה קטנה. הפעלתם אסורה בשבת כמו הפעלת כל מכשיר חשמלי אחר.

ה. לברי מים יש מסך דיגיטלי שמציג את כמות המים במיכלים ואת הטמפרטורה. מזיגת מים מהמתקן גורמת גם לשינוי התצוגה.

אבל לא אלמן ישראל, והראש היהודי ממציא לנו פטנטים להתגבר גם על האתגרים ההלכתיים האלה. יש בשוק מיתקני מים עם מנגנון שבת. המכשירים האלה לא יוצרו מלכתחילה לשומרי שבת, אלא הם מכשירים רגילים שבדיעבד הוסיפו להם פונקציות לשבת. כל מכשיר מותאם לשבת עולה כאלף שקלים יותר מהמכשיר הבסיסי שבתוכו הותקן מנגנון שבת.

הדבר הראשי שהם עושים זה לנתק בינינו לבין התרמוסטטים. אם בימות החול פעולות שלנו גורמות להפעלת מרכיבים חשמליים בתוך המכשיר, הרי שבשבת הם פועלים עצמאית בלי קשר למה שאנחנו עושים, או שהם מושבתים. כאשר אנחנו מוציאים מים קרים, לא קורה כלום. תרמוסטט המים הקרים מופעל אוטומטית מידי 10 דקות, דוגם את חום המים, ומחליט עצמאית אם להפעיל את המדחס. כך גם לגבי המים החמים. שסתום הכניסה למיכל המים חמים סגור בשבת, והמיכל מתפקד כמו מיחם רגיל ששומר על חום המים שבתוכו. כשאנו מוציאים מים חמים איננו גורמים לבישול מים שנכנסים במקומם, כי לא נכנסים עוד מים.

הפתרונות האלה מבוססים על הלכת "המשכת מצב" שמבוססת על המשנה במסכת שבת (דף קו) "צבי שנכנס לבית ונעל אחד בפניו", שחסימת פתח יציאה לחיה שנכנסה לחצר אינה נחשבת צייד. מכאן לומדים את העיקרון שבשבת אסור ליצור דברים חדשים, אולם לא נאסר עלינו להמשיך מצבים קיימים. לפי זה מותר שימוש במכשירים אשר פועלים מדי פעם לזמן קצר, ואנחנו רק ממשיכים את זמן הפעולה.

בנוסף, במכשירים אלה הצג הדיגיטלי מושבת בשבת. במכשירים עם ברזים חשמליים הוסיפו גם ברזים מיכניים לשבת. בברי מים עם מסנן UV, נורת הUV דולקת כל השבת בלי הפסקה.

כלל ופרט

התורה נדרשת ב13 מידות, ונעבור מהכלל אל הפרט. בדקתי את כל סוגי המכשירים הכשרים לשבת שבשוק. לאחר ההשוואה אני מחלק אותם לקבוצות- עידית, בינונית, וזיבורית. העידית הם המתקנים שמספקים בשבת מים חמים וקרים, הבינונית הם מתקנים שמספקים רק מים קרים, והזיבורית הם כל מיני מכשירים שמתחזים לשומרי שבת. כתבה זו מתייחסת רק למכשירים בקבוצת העידית, והם: 'נועם1', 'ספיריט שבת', 'נגה שבת', SEVEN, ו'הדס מהדרין'. נאמר לי שכמחצית מהמכשירים הנמכרים בשוק בשנה הם נועם1, והמחצית השניה היא כל 4 המכשירים האחרים יחדיו.

חברת 'צלול' בבעלות ארנון אפטר ואדיר כהן היא חלוצת ברי המים הכשרים לשבת. לפני כ15 שנים החלו לייבא ברי מים מדגם 'נגה', ולפני כשמונה שנים החלו לייצר גם את מכשירי 'נגה שבת'. חברת 'הדס' משווקת מכשיר לשבת 'הדס מהדרין'. חברת 'אפיקים' משווקת מכשיר דומה מאוד בשם SEVEN. שלשת המכשירים האלה דומים בחיצוניותם כמו שתי טיפות מים, אבל שונים זה מזה במרכיבים הפנימיים.

מיכלי המים במתקנים הישנים היו באותו נפח של מכשירים רגילים לא לשבת. תכולתם כשני ליטר, שזה כעשר כוסות. בימות החול זה מספיק, כי המיכלים מתמלאים מחדש לאחר כל מזיגה. אבל בשבת לא נכנסים מים חדשים למיכל המים החמים. הכמות של 10 כוסות יכולה להספיק לזוג, אבל אינה מספיקה למשפחות ברוכות ילדים ואורחים. לכן הכפילו את נפח מיכל המים החמים ל3.7 ליטר, אבל גם זה עדיין בבחינת "יֻקַּח נָא מְעַט מַיִם".

היבואנים והיצרנים משפרים את ברי המים הכשרים לפי צרכי הציבור הדתי. להערכתי, שני המכשירים הטובים ביותר בשוק כיום הם 'נועם1' של חברת אפיקים, ו'ספיריט טאץ שבת' של חברת הדס. בשניהם מיכל מים חמים גדול של 7.2 ליטרים ברוטו, מתוכם ניתן להשתמש בכחמישה ליטרים נטו. זה אמור להספיק לכעשרים כוסות ואף יותר. ההבדל בין הברוטו לנטו נובע מהמיקום של פתח היציאה. הפתח אל הברז ממוקם מעט מעל תחתית המיכל, כדי שתמיד ישארו בו לפחות קצת מים, אחרת המיכל עלול להישרף. בנועם1 פתח היציאה נמוך מעט יותר, ולכן הכמות נטו גדולה במעט.

כל אחד משני מכשירי הצמרת שודרג עם פיתוחים טכנולוגיים ייחודיים:

1- במכשיר 'נועם1' נמצא גוף החימום מחוץ למיכל המים, באופן שדפנות המיכל הן שמחממות את המים. זאת כדי לפתור את בעית האבנית. כאשר גוף החימום עצמו אינו בא במגע עם המים, האבנית אינה מצטברת עליו. אומנם בתוך המיכל יכולה להצטבר אבנית כמו במכשירים האחרים, אבל היא לא משפיעה על גוף החימום הרגיש. ברירת המחדל של חום המים היא 90 מעלות.

הברזים נראים מכניים, אבל למעשה הם אלקטרוניים, ורק בשבת הינם מכניים. ידוע שבכל מוצאי שבת מגיעים למד"א ולחדרי המיון תינוקות שנכוו ממים רותחים במיחמים או ברי מים. כדי לצמצם את התאונות הביתיות, הוסיפו ניצרה לברז המכני של המים החמים, שמונעת מפעוטות גישה למים החמים.

ישראל אדיר, סמנכ"ל אפיקים, מציג לנו את החידוש האחרון: הם פיתחו כרטיס אלקטרוני "סמארט שבת", שבו הטמיעו גם את זמני כניסת השבת והחגים ויציאתם לעשרים שנה. הכרטיס מפעיל אוטומטית את 'מצב שבת' כשעה לפני זמן הדלקת נרות, ויוצא ממצב שבת כשעה ורבע אחרי צאת הכוכבים. טווח הזמנים האלה מכסה את כניסת השבת בכל מקום בארץ 20 דקות לפני השקיעה, לרבות ירושלים ופ"ת שמקדימים ב40 דקות, ולרבות יציאת השבת אף לפי שיטת רבנו תם 72 דקות אחר השקיעה. זה פינוק לצרכנים שעלולים לשכוח להפעיל את המכשיר, וגם משחרר מהטרחה בהעברת המכשיר ממצב רגיל למצב שבת, ובחזרה.

בנוסף, בכרטיס החכם אפשר להפעיל 'מצב שינה' שמכבה את המיתקן כשאיננו בשימוש, כמו בשעות הלילה ובשעות שאנחנו מחוץ לבית ובעבודה. הפונקציה הזו חוסכת לנו בצריכת החשמל, וגם מאריכה את חיי המכשיר. כיום, זה עדיין לא מובנה בתוך המכשיר, אלא כאופציה לקניה בנפרד ללקוחות שכבר יש להם נועם1.

מכשיר נועם1 חדש נשלח לבדיקות מעבדה, ואחת התוצאות היתה שצריכת החשמל היא כ25 שקלים לחודש. לכאורה, כך זה אמור להיות גם במכשירים חדשים של חברות אחרות, אם כי יתכנו הבדלים בצריכת החשמל בהתאם למיפרט הטכני של גופי החימום ומשך פעילותם. יש להניח שמכשירים לא חדשים צורכים יותר חשמל בגלל האבנית. מצד שני, מכשירים הכבויים בשעות הלילה ובשעות העבודה מחוץ לבית צורכים פחות חשמל.

 

2- לפני כשנה החלה חברת 'הדס' לשווק בארץ מכשיר חדיש ופורץ דרך בשם "ספיריט טאץ", שיש לו גם גרסה לשומרי שבת. העיצוב של הספיריט נאה וקומפקטי יותר, קטן מהמתחרים ב8 ס"מ. אפשר להשיגו במבחר גוונים, להתאימו לצבע המטבח שלנו. ברירת המחדל של חום המים היא 70 מעלות. אבל למען מי שאוהבים את הקפה שלהם רותח, הוסיפו גם אפשרות להרתחה.

החידוש הגדול ב'ספיריט' הוא מנגנון ייחודי למזיגה אוטומטית. מפעילים אותו בעזרת מסך מגע, כמו בסמארטפונים. אין בו כפתורים בולטים. לא צריך להחזיק את הברז בכל זמן המזיגה, אלא מספיקה רק נגיעה קלילה על מקש הברז. לכן המכשיר נקרא Spirit Touch. ישנן 3 אפשרויות למילוי אוטומטי של כוס, בקבוק, או סיר. בסוף החודש עומד להגיע ארצה משלוח חדש של מכשירי ספיריט עם עוד חידוש טכנולוגי- הטקסט בצג האלקטרוני יופיע בעברית.

במצב שבת המכשיר הופך להיות "שומר נגיעה". המנגנון האוטומטי וכפתור ההרתחה אינם פועלים, בגלל המעבר לברזים מיכניים שהוסיפו לו בחזית המכשיר. בברז המיכני למים חמים יש גם ניצרה, להקשות על פעוטות להפעילו. מתג הפעלת 'מצב שבת' מוסתר בחלק העליון ומכוסה, מחוץ להישג יד של ילדים שעלולים לכבות אותו בשוגג.

עלינו להסתכל לא רק בקנקן, אלא גם במה שיש בו. ב'ספיריט' התקינו גוף חימום קרמי ייחודי, עמיד יותר להצטברות אבנית. אודי סימני, מנכ"ל הדס, מתגאה בכך שזה מאריך את חיי גוף החימום לעומת מכשירים אחרים עם גוף חימום מתכתי.

בנוסף, המצוף החשמלי שבתוך המיכל מצופה בטפלון, כדי למנוע מהאבנית להפסיק את פעולתו. זה מונע סכנה של כוויות בגלל דליפת מים חמים.

מימין: מצוף מכוסה טפלון. משמאל: מצוף רגיל (משומש)

מי מריבה

התורה מספרת בפרשת "בשלח" שאחרי יציאת מצרים שרו אבותינו את שירת הים, ואחר כך "וְלֹא יָכְלוּ לִשְׁתֹּוֹת מַיִם, וַיִּלֹּונוּ הָעָם עַל מֹשֶׁה" (שמות טו/כ). בדור שלנו תלונות וקיטורים על המים כתובים באינטרנט. כשאנחנו גולשים בגוגל לקרוא על ברי מים כשרים לשבת אנו נתקלים בביקורות שליליות רבות. יותר מידי אנשים מתלוננים שהגיעו ברי-מים עד נפש. יש הכותבים שהמכשיר היקר הפסיק לעבוד אחרי שנה-שנתיים בלבד, והמוכרים אינם מוכנים לתקן אלא מציעים להם לקנות מכשיר חדש. אחרים קובלים שמברז המים הקרים יוצאים מים פושרים. נראה לי שמשווקי ברי מים כשרים יכולים להזדהות עם משה רבנו, ככתוב: "וַיִּצְעַק מֹשֶׁה אֶל ה' לֵאמֹר: מָה אֶעֱשֶׂה לָעָם הַזֶּה? עוֹד מְעַט וּסְקָלֻנִי!".

בקשתי מהיבואנים תשובות והסברים לתלונות הללו.

אודי סימני מסביר שחולשת כל ברי המים הינה החשיפה לאבנית. האבנית היא תהליך כימי של התגבשות המינרלים סידן פחמן ומגנזיום שבמים, והחימום מאיץ תהליך זה. כדי שנוכל ליהנות מהמכשיר לאורך שנים, אנו חייבים לטפל באבנית. הטכנאים של כל החברות מתקינים את המכשירים עם מסנני אבנית מתאימים לרמת האבנית בבית הלקוח (בתוספת מחיר). המסנן היקר והיעיל ביותר הוא אוסמוזה הפוכה, אך יש גם זולים יותר.

עלינו לדעת שבכל המכשירים האבנית מצֵרה את פתחי כניסת המים ויציאתם, וגם מבודדת את גוף החימום. גוף החימום נאלץ להתאמץ יותר, ולחמם את המים במשך זמן רב יותר. ואז מתחמם גם הבידוד שעוטף את המיכל, ומחמם גם את מיכל המים הקרים הסמוך. כתוצאה מזה גם מדחס המים הקרים עובד הרבה יותר לקרר את המים. התוצאה היא צריכה גדולה של חשמל ואנרגיה במקרה הטוב, ובמקרה הרע סתימות והפסקת פעילות המכשיר. זו גם הסיבה שלפעמים המים הקרים עלולים להיות פושרים.

בדקתי פרטנית חלק מחוות הדעת השליליות שראיתי באינטרנט, והתברר שכולן נכתבו ע"י אנשים שהתקינו את המכשיר בעצמם בלי פילטרים, או עם פילטרים לא מתאימים. הם העדיפו לחסוך דמי התקנה, אך חיסכון זה עלול לעלות להם ביוקר בטווח הארוך. אודי סימני מסביר שהאבנית מתחילה להצטבר מהיום הראשון לשימוש במכשיר. בלי מסנן מתאים היא עלולה להשבית את המכשיר בתוך שנה-שנתיים, ואילו עם מסנן מתאים התהליך הזה יימשך 15-10 שנים. לכן מומלץ להרכיב מסנן אבנית ראוי, ולהחליפו לפי הוראות היצרן מידי שנה או חצי שנה. "אנחנו מחליפים מסנן מידי חצי שנה, ובאותה הזדמנות עושים חיטוי למיכלי המים" אומר אודי.

את המידע הרלבנטי ריכזתי בטבלה זו:

הערות לטבלה:

  1. השוואת המחירים עלולה לבלבל, בגלל שבחלק מהמכשירים המחיר כולל התקנה, ובאחרים אינו כולל.
  2. רק בחלק מהמכשירים הפילטרים כלולים במחיר, ובחלק תוספת תשלום.
  3. אלה המחירים המומלצים לצרכן, אבל מפעם לפעם יש מבצעי הנחות.

אז מה עלינו לבדוק לפני קניית בר מים כשר לשבת, או בבואנו להתארח במקום שיש בו מכשיר כזה?

ראשית, לבדוק בחנות את אישור הכשרות של המכשיר. ציבור הסרוגים שלנו סומכים על אישורי כשרות של מכון צומת, והמחמירים מהציבור החרדי סומכים רק על 'המכון המדעי טכנולוגי להלכה' של הרב הלפרין, או על בד"ץ רובין. לא מצאתי הבדלים בדרישות הכשרות של הגופים האלה, מלבד כבוד האכסניה.

ב- בהגיענו לצימר, לבדוק אם הברזים חשמליים או מיכניים. לצורך זה ננתק את תקע המכשיר מהשקע בקיר, ונפעיל את הברז. אם המים לא זורמים- זה ברז חשמלי והמכשיר אינו מתאים לשבת.

ג- לבדוק אם התצוגה הדיגיטלית משתנה במצב הפעלה של שבת. ברוב הברים יופיע ציור של נרות שבת, או שיהיה כתוב "שבת". במכשירים שבהם לא מופיעה תצוגה של מצב שבת עלינו לבדוק האם התצוגה לא זזה- המכשיר כשר. אם היא משתנה- לא כשר.

ד- לברר מראש את איכות השירות של היבואן למקרים של תקלות ובטיפולים שוטפים במסגרת האחריות והביטוח שמספקים המשווקים. ישראל אדיר מתגאה שמחלקת השירות שלו היא הגדולה ביותר בשוק, והוא מעסיק צוות טלפניות בתוך משרדו לטפל בפניות לקוחות. מצאתי שבחברת הדס פניות הלקוחות מטופלות ע"י המנכ"ל בעצמו.

ה- הכי חשוב: לטפל בהצטברות האבנית! להתקין מסנן שמתאים למים בבית שלנו.

ישעיהו הנביא אמר: "הוֹי כָּל צָמֵא, לְכוּ לַמַּיִם! וַאֲשֶׁר אֵין לוֹ כָּסֶף…" (נה/א). אילו היה חי בדורנו, אולי היה אומר "לכו לברי מים".

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן